Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da je Bill Gates odbio da vakciniše sopstvenu djecu

Portal globalno poznat po širenju lažnih vijesti objavio je članak u kojem tvrdi da je privatni doktor na medicinskom simpoziju izjavio da Bill Gates nije vakcinisao svoju djecu. Pored toga što je i doktor i navodni simpozij ostao neimenovan, Melinda Gates je na svojoj Facebook stranici demantovala takve tvrdnje.

Portal Webtribune je 12. februara 2018. godine objavio tvrdnju da Bill Gates nije vakcinisao svoju djecu “uprkos tome što je najaktivniji promoter kampanje za obavezne vakcine”.

Privatni lekar otkrio da je Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu decu 

U aprilu 2020. godine brojni mediji su počeli prenositi ovaj članak, među kojima su portali Glas javnosti (18.4.2020.) i Nacionalna geografija (19.4.2020.). U tekstu se dalje tvrdi da je privatni doktor Billa Gatesa na zatvorenom medicinskom simpozijumu izjavio da je Gates jasno odbio da vakciniše svoju djecu:

“Ne znam da li su se vakcinisali kao odrasli, ali vam mogu reći da je jasno odbio da ih vakciniše kad su bili deca”, rekao je lekar na zatvorenom medicinskom simpozijumu u Sijetlu, dodajući i “bila su to zaista divna deca, pametna i živahna, a on je rekao da su u redu takvi kakvi jesu, i da im ne trebaju vakcine”.
Gejts ima troje dece sa ženom Melindom – Dženifer, Rorija i Fibi – koja su rođena između 1996. i 2002. godine, a kako kaže njegov bivši lekar, oni su svi nevakcinisani i zdravi. (...)
Vest da Bil Gejts nije vakcinisao svoju decu, uprkos tome što je najaktivniji promoter kampanje za obavezne vakcine ne bi trebalo da iznenadi bilo koga. Studije su pokazale da elita ne vakciniše svoju decu, ali da istovremeno očekuju da šira javnost svoju vakciniše.

Webtribune kao izvor navodi portal Your News Wire, koji je ovaj članak objavio 7. februara 2018. godine. Your News Wire više ne postoji pod tim imenom, s obzirom da je u novembru 2018. godine preimenovan u News Punch. O ovom portalu je pisao i novinarski institut Poynter. Do jula 2018. godine su fact-checking portali PolitiFact, Snopes, Factcheck i AP ocijenili Your News Wire oko 80 puta, te ga nazvali “jednim od najpopularnijih portala za objavljivanje lažnih vijesti.” Vijesti sa portala Your News Wire pojavljivale su se na našem govornom području i ranije, a portal Raskrinkavanje je već analizirao dvije takve priče koje možete pogledati na linkovima ispod.

Naša pretraga putem online alata za analizu objava na društvenim mrežama CrowdTangle pokazala je da je članak o tome da Gates nije vakcinisao svoju djecu objavljivan na različitim Facebook profilima i stanicama i 2019. godine, ali je broj interakcija značajno porastao u aprilu 2020. godine. 

Da li je Bill Gates vakcinisao svoju djecu?

O tvrdnjama američkog portala Your News Wire iz 2018. godin pisao je portal za provjeru činjenica PolitiFact i ocijenio ih netačnim. 

U člancima nije bilo navedeno ime navodnog “privatnog doktora” Bill Gatesa, kao što nije navedeno ni ime “medicinskog simpozija” koji je navodno održan u Seattleu. Takođe nije bio naveden ni datum niti tačna lokacija održavanja tog simpozijuma. Jedini izvor ove tvrdnje je bio portal koji je već globalno prepoznat i ocijenjen kao portal koji širi lažne vijesti, a koji se svakako ne može smatrati kredibilnim izvorom za bilo kakve informacije. 

Osim toga, kako je naveo Politifact, samo do 2018. godine, Gates Fondacija je investirala više od 15.3 milijardi američkih dolara u vakcinaciju u toku 18 godina. Detaljnije o tome koliko je novca Bill Gates, i u privatnom svojstvu i kroz Fondaciju Bill & Melinda Gates, donirao  u svrhe vakcinacija protiv različitih bolesti širom svijeta i otkrivanje i razvijanje vakcina, pisali smo u analizi koju možete čitati na linku ispod.

PolitiFact takođe navodi da je Melinda Gates 22. februara 2018. godine na svom Instagram profilu objavila:

Kad se rodilo moje prvo dijete, Jenn, preko 800.000 djece umiralo je svake godine od rotavirusa - bolest koja se može izliječiti. Slomilo mi je srce zamišljajući kako gledam kako se vaše dijete razboli i znajući da lijek može spasiti nju - samo ako imate pristup istome. To je za mene bio razjašnjavajući trenutak. Nijedno dijete ne bi smjelo umrijeti preventivnom smrću. Bill i ja smo posvetili svoj život smanjenju broja onih kojima se to desi.

Godinu dana kasnije, 18. aprila 2019. godine, Melinda Gates je na svom Facebook profilu objavila status u kojem govori da su njena djeca vakcinisana, te da je bitno slušati nauku kako bismo se svi zaštitili:

Svo troje moje djece su u potpunosti vakcinisani. Vakcine djeluju. A kad se sve manje ljudi odluči vakcinisani, svi postajemo osjetljiviji na bolesti. Kako se bliži Svjetska sedmica imunizacije, poslušajmo nauku, vodimo iskrene razgovore i djelujmo da zaštitimo našu djecu.

Na zvaničnoj stranici američke institucije za zaštitu zdravlja Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) pronašli smo dokument u kojem je navedeno da je u svim državama u SAD-u na snazi zakon koji propisuje da se djeca ne mogu upisati u škole ako nisu primili osnovne i obavezne vakcine. Ovaj zakon je uveden 1905. godine. Djeca Bill Gatesa rođena su 1996., 1999. i 2002. godine, kako se i navodi u člancima koji su predmet ove analize. 

Članak koji je objavio portal Webtribune, ali i mnogi drugi mediji, također se poziva na studiju sprovedenu u periodu između 2007. i 2013. godine, u kojoj se navodi da su “u Kaliforniji deca koja su najređe vakcinisana belci i potiču iz najimućnijih porodica”. 

U Kaliforniji deca koja su najređe vakcinisana su belci i potiču iz najimućnijih porodica u Los Anđelesu, kako se navodi u nedavnoj studiji. Procenat obdaništa sa izuzecima ličnog stava izdata od strane države se udvostručio između 2007. i 2013. godine, od 1,54% do 3,06%. To je oko 17 000 najbogatije dece, od više od pola miliona, kojima se ne daju vakcine. Procenat izuzetaka od vakcinisanja je bio najviši u krajevima grada gde stanuju belci visokih prihoda, kao što je Okrug Oranž, Santa Barbara i delovi Bej Erija, kako navodi CNN.

Studiju, o kojoj je CNN zaista pisao u decembru 2018. godine, objavio je American Public Health Association, ali nije jasno zbog čega je uvrštena u ovaj članak koji govori o Billu Gatesu. 

Za tvrdnju da Bill Gates nije vakcinisao svoju djecu nema osnove, s obzirom da je bazirana na anonimnom neimenovanom izvoru. Ne zna se naziv, mjesto ili vrijeme održavanja navodnog simpozija u Seattleu na kojem je neimenovani doktor navodno iznio takve tvrdnje. Također,  izvor ovog članka je portal globalno poznat po objavljivanju lažnih vijesti.  

S druge strane, Melinda Gates je esplicitno demantovala tvrdnje da Gates nije vakcinisao svoju djecu, te članak portala Webtribune ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok ostali portali koji su članak prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

26.3.2021. - Redakcija portala Republika nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 12.02.2018

Webtribune: Privatni lekar otkrio da je Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu decu

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše sop...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2020

Srbija danas (.com): PRIVATNI LEKAR BILA GEJTSA: Nijedno od troje dece nije vakcinisao, a ovo je razlog zbog kojeg ne želi

Osnivač Majkrosofta javno podržava vakcinisanje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.04.2020

Intermagazin: PRIVATNI LEKAR BILA GEJTSA ŠOKIRAO CELU PLANETU: „Nijedno od troje dece nije vakcinisao, a ovo je razlog!“

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje „odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.04.2020

Novine novoSadske: PRIVATNI LEKAR BILA GEJTSA ŠOKIRAO CELU PLANETU: „Nijedno od troje dece nije vakcinisao, a ovo je razlog!“

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje „odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2020

Glas Javnosti: Privatni lekar otkrio da je Bil Gejts odbio da vakciniše sopstvenu decu

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.04.2020

Poštar.ba: Privatni ljekar otkrio da je Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu djecu !

Ljekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše so...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2020

Republika.rs: ŠOKANTNE TVRDNJE GEJTSOVOG PRIVATNOG DOKTORA: Zalaže se za vakcinaciju, a nije vakcinisao svoju decu!

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje "odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2020

Nacionalna geografija: Privatni lekar otkrio da je Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu decu

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.04.2020

Sada malo: Privatni lekar otkrio da je Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu decu

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.04.2020

Vojvođanske novine: PRIVATNI DOKTOR Bill Gates šokirao je cijelu planetu: "Nijedno od troje djece nije cijepljeno i to je razlog!"

Doktor, koji je devedesetih bio privatni liječnik u Bill Gatesu u Seattlu, kaže da je osnivač Microsofta, koji javno podržava cijepljenje, "odbio cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.04.2020

Vesti Srbija: PRIVATNI DOKTOR Bill Gates šokirao je cijelu planetu: "Nijedno od troje djece nije cijepljeno i to je razlog!"

Doktor, koji je devedesetih bio privatni liječnik u Bill Gatesu u Seattlu, kaže da je osnivač Microsofta, koji javno podržava cijepljenje, "odbio cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2020

Posedak: PRIVATNI LEKAR BILA GEJTSA: Nijedno Od Troje Dece Nije Vakcinisao, A Ovo Je I Razlog Zbog Kojeg Ne Želi

Osnivač Majkrosofta javno podržava vakcinisanje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2020

Ekskluziva.cloudaccess: Bil Gejts, koji javno podržava vakcinisanje, odbio da vakciniše sopstvenu decu

Lekar koji je bio privatni doktor Bila Gejtsa u Sijetlu 90-ih, kaže da je osnivač Majkrosofta koji javno podržava vakcinisanje “odbio da vakciniše sop...

 • Prenošenje lažnih vijesti