Raskrinkavanje.ba

Denzel Washington nije rekao da je Donald Trump "spasio SAD od policijske države i rata sa Rusijom"

Početkom februara, poznati fake news sajt stao je u odbranu Donalda Trumpa i republikanskog kongresmena Devina Nunesa, kroz riječi pripisane Denzelu Washingtonu - koje čuveni glumac nikada nije izgovorio. Portalima iz Srbije, a zatim i iz okolnih zemalja, nije dugo trebalo da ovu izmišljotinu prošire i na naše govorno područje.

Portal “YourNewsWire” objavio je 03.02.2018. članak naslovljen “Denzel Washington: Izbor Trumpa spasao nas je od od ‘orvelijanske policijske države’”. U članku se prenose navodne izjave glumca Denzela Washingtona o tome da je Trumpova pobjeda na izborima spasila Ameriku od rata sa Rusijom i uspostavljanja policijske države, te se navodi da je Washington ove izjave dao na “konferenciji za štampu održanoj u New Yorku”. Drugim riječima, članak tvrdi da je Washington strastveno podržao čuveni "Nunesov memorandum" o "nezakonitom špijuniranju" Trumpove kampanje. 

S obzirom da se navedene izjave odnose na memorandum koji je objavljen 02.02.2018. Washington je takvu izjavu morao dati u vrlo kratkom vremenskom rasponu od petka popodne, kada je Donald Trump skinuo oznaku tajnosti sa memoranduma i kada je isti objavljen; do subote popodne, kada je “YourNewsWire” objavio svoj članak. No, ne postoji nikakav trag da je Washington održao bilo kakvu press konferenciju tog ili prethodnog dana, niti da je dao bilo kakvu izjavu o memorandumu, Trumpu, ili bilo kojoj političkoj temi. Vijesti o ovom glumcu koje se mogu pronaći za taj vremenski period, uglavnom se odnose na njegovu nominaciju za Oscara za glavnu ulogu u filmu “Roman J. Israel, Esq”.

Ubrzo nakon objavljivanja, tekst je ocijenjen kao lažna vijest od strane nekoliko fact-checking sajtova, uključujući “Snopes” i “Factcheck.” Sama stranica koja ga je objavila je više puta bila predmet njihovih provjera, a pročula se po širenju lažnih vijesti u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u - uključujući i čuvenu priču o tome da Hillary Clinton “prodaje djecu pedofilima”, zbog koje je napadnuta picerija u Washingtonu koja je u ovim “vijestima” označena kao centar “mreže pedofila”.

 

Denzel Washington i lažne vijesti o podršci Trumpu

Ovo nije prva lažna vijest u kojoj se tvrdi da je Washington podržao Trumpa, ili da je njegov politički istomišljenik. Iako sam glumac nikada nije izjavio ništa slično, “YourNewsWire” je u decembru 2017. takođe izmislio njegove izjave u kojima je bivšeg predsjednika SAD, Baracka Obamu, navodno nazvao kriminalcem i optužio ga da je “vodio državu kao banana-republiku”, te da je “iščupao srce Americi”. U članku se takođe tvrdi da je Washington napao CNN zbog neizvještavanja o Obaminom “kriminalu”. Nakon što je cijela priča prenesena na Facebook profilu političkog analitičara koji radi za CNN, Washingtonov predstavnik za odnose sa javnošću je rekao da on nikada nije izjavio bilo šta od navedenog. Obje priče na ovom sajtu napisao je isti autor, koji se potpisuje kao “Baxter Dmitry”.

Sličnih priča je bilo i ranije. U toku predizborne kampanje, objavljeno je, recimo, da je Washington javno podržao Donalda Trumpa i “napao” Obamu, što se takođe nikada nije desilo.

Zašto je baš Denzel Washington odabran za nosioca izmišljenih izraza podrške Donaldu Trumpu teško je reći, ali povod za to bi moglo biti njegovo odbijanje da odgovori na pitanje novinara o tome za koga je glasao na predsjedničkim izborima, na šta je odgovorio samo - “To se vas ne tiče”. S obzirom da je većina javnih ličnosti iz svijeta filma i muzike bila vrlo kritična prema Trumpovoj nominaciji i pobjedi na izborima, čini se da je već ovakav odgovor bio dovoljan da glumca stavi na “radar” sajtova koji objavljuju lažne vijesti koje, po pravilu, podržavaju aktuelnog američkog predsjednika.

 

Konkretan povod za izmišljanje Washingtonovog javnog istupa je, po svoj prilici, bio upravo memorandum čije je objavljivanje dan ranije dozvolio predsjednik SAD, Donald Trump. Memorandum je napisao predstavnik Republikanske partije u američkom Kongresu, Devin Nunes, a u njemu se tvrdi da je FBI, u sklopu tekuće istrage o ruskom uticaju na američke izbore, neosnovano i nelegalno pribavio nalog za praćenje Trumpovog bivšeg savjetnika Cartera Pagea. Nakon što je navedeni memorandum objavljen, uslijedile su brojne kritike njegove objektivnosti i činjenične utemeljenosti, te ukazivanje na kontradiktorne tvrdnje o pravim razlozima za pokretanje istrage protiv osoba koje su učestvovale u Trumpovoj izbornoj kampanji. "YourNewsWire” je, kroz riječi pripisane Denzelu Washingtonu, stao u odbranu istog:

 

Da su demokrate dobile izbore, nikada ne bismo saznali da su se poslužili lažnim dokumentima za izdavanje naloga za špijuniranje američkih građana i političkih protivnika. To nikada ne bismo znali. Razmislite o tome!
(...)
Imali bi sredstvo koje bi mogli da koriste iznova i iznova kako bi izigrali volju građana na budućim izborima.
(...)
Znamo da je nalog za špijuniranje Trumpovog tima izdat na osnovu medijskih izvještaja, a da su ti izvještaji bili zasnovani na informacijama koje je naručio vrh Demokratske partije i Hillary Clinton.

 

Ovi prilično detaljni “komentari” dokumenta objavljenog svega 24h ranije, propraćeni su i navodnom tvrdnjom čuvenog glumca da se memorandumu, čiji je kredibilitet do tada već uveliko doveden u pitanje, treba vjerovati:

Nego šta, naravno da je pouzdan. Ne moramo ulaziti u sitne detalje da bi shvatili šta se ovdje dešava.

 

Nekoliko dana nakon što se priča proširila po američkim “fake news” sajtovima, iste su se dokopali i portali iz regije. Pretraga ukazuje da ju je prvi preveo i objavio sajt “Web tribune” petog februara, što je zatim uradilo i par desetina drugih portala, uključujući “Informer”, “Kurir”, “Sputnik”, “Avaz”, “Auru”, “Srpski telegraf”, “Pravdu” i mnoge druge. Zanimljivo je da je većina portala ovo uradila istog dana kada je “Snopes” objavio svoju provjeru “vijesti” i pokazao da je ista potpuno izmišljena.

“Web tribune” je tekst objavio sa klasičnim “klikbejt” naslovom, koji ostavlja rečenicu nedovršenom:

DENZEL VAŠINGTON ZAPANJIO AMERIKU: Pobedom Donalda Trampa je…  

 

Dan kasnije, priču je preuzeo niz portala, uključujući “Informer” i “Kurir” - potonji, međutim, u znatno kvalitetnijem prevodu i sa napomenom da je autentičnost Washingtonovih izjava osporena, te da “ovo nije prvi put da poznatog glumca mediji proglašavaju pristalicom Donalda Trampa iako nikada nije rekao za koga glasa”. No, iako je u tekst postavljen i link na “Snopes”-ov članak, “Kurir” je vijest prenio kao stvarnu, uz dodatnu izmišljenu tvrdnju da je Washington ove izjave dao u “intervjuu koji je šokirao SAD”, kako je izneseno već u naslovu:

“Kurir” INTERVJU KOJI JE ŠOKIRAO SAD! DENZEL VAŠINGTON OBELODANIO PAKLENI PLAN KLINTONOVIH: Tramp je sprečio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

 

Od “Kurira” ju je, potom, preuzeo “Sputnik” koji je izostavio čak i napomenu da je osporena autentičnost Washingtonovih izjava, te su u verziji objavljenoj na ovom portalu, iste predstavljene kao činjenica.

Priča je, vjerovatno, bila posebno zanimljiva medijima iz Srbije jer se pojavila baš u trenutku kada su drugog čuvenog američkog glumca, Morgana Freemana, već uveliko proglašavali za “neprijatelja Srba” zbog priloga o Srebrenici koji je emitovan u njegovom serijalu “Priča o nama” na kanalu “National Geographic”.

Štaviše, tri dana kasnije, ova je lažna vijest poslužila kao materijal portalu “Sputnik” za još jednu lažnu vijest, čiji naslov implicira da su Morgan Freeman i Denzel Washington došli u sukob "zbog Srbije i Rusije” - uz čitav niz "tumačenja analitičara" koji naširoko objašnjavaju implikacije Freemanove emisije i izjava koje Washington nikada nije dao.

Mediji koji su preveli i na našem jeziku objavili ovu potpuno neistinitu priču, kao i mediji koji su dodatno “pojačali” neistinite tvrdnje iznesene u drugim člancima, dobijaju ocjenu lažna vijest; dok prenošenja takvih članaka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Sve članke ocjenjujemo i kao "spin", s obzirom da je namjera proizvođenja lažne vijesti evidentno bila da skrene pažnju sa kritika Trumpa i Nunesa zbog objavljivanja Nunesovog memoranduma.

Napomena 24.12.2020.

Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 22.1.2021.

Redakcija portala Espreso je prvobitni članak dopunila tačnim informacija, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Spin 06.02.2018

Informer: TRAMP SPREČIO RAT SAD SA RUSIJOM I STVARANJE "ORVELOVE DRŽAVE": Legendarni Denzel Vašington o planovima Klintonovih!

Pobeda Donalda Trampa na izborima sačuvala je SAD od rata sa Rusijom i stvaranja "Orvelove policijske države" u rukama demokrata, koji bi koristili is...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.02.2018

Kurir: INTERVJU KOJI JE ŠOKIRAO SAD! DENZEL VAŠINGTON OBELODANIO PAKLENI PLAN KLINTONOVIH: Tramp je sprečio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja "orvelovske policijske države" u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu ta...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Spin 06.02.2018

Sputnik: Denzel Vošington otkrio pakleni plan Klintonovih: Tramp sprečio rat sa Rusijom i „Orvela“

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja „’orvelovske‘ policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu...

 • Spin
 • Lažna vijest
Spin 06.02.2018

BL Portal: Denzel Vašington otkrio pakleni plan Klintonovih: Tramp spriječio rat sa Rusijom

Izborna pobjeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja „’orvelovske‘ policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 05.02.2018

Webtribune: DENZEL VOŠINGTON ZAPANJIO AMERIKU: Pobedom Donalda Trampa izbegli smo horor i stvaranje “Orvelove policijske države”

Pobeda Donalda Trampa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove “Orvelove policijske države” u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu t...

 • Spin
 • Lažna vijest
Spin 06.02.2018

Intermagazin: DENZEL VAŠINGTON ZAPANJIO AMERIKU: Pobedom Donalda Trampa je…

Pobeda Donalda Trampa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove “Orvelove policijske države” u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu t...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Republika.rs: DENZEL VAŠINGTON OBJAVIO PLAN KLINTONOVIH: Tramp sprečio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

Denzel Vašington, američki glumac, otkrio je šokantne stvari o političkim dešavanjima u Americi.

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Srbin: IZBEGLI SMO RAT S RUSIJOM! Glumac Denzel Vašington obelodanio plan Klintonovih…

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja "orvelovske policijske države" u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu ta...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Skandalozno: Denzel Vašington: Izborom Trampa za predsednika izbegli smo rat sa Rusijom!

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja „orvelovske policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu ta...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Volim Podgoricu: DENZEL VAŠINGTON OBJELODANIO PAKLENI PLAN KLINTONOVIH: Tramp je spriječio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

Izborna pobjeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja “orvelovske policijske države” u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu t...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Novi Svjetski Poredak: Denzel Washington: Razotkriven je pakleni plan demokrata! Trump je spriječio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

Izbjegli smo rat sa Rusijom i izbjegli smo stvaranje Orvelovske policijske države

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 08.02.2018

Srbija danas (.com): Denzel Vašington ŠOKIRAO PLANETU: Tramp SPREČIO RAT protiv Rusije i stvaranje POLICIJSKE DRŽAVE

Slavni glumac o delovanju novog američkog predsednika

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 08.02.2018

Aura: Denzel Vašington stao u odbranu Trampa: Izbjegli smo rat sa Rusijom i stvaranje “Orvelove policijske države”.”

Pobjeda Donalda Trampa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove “Orvelove policijske države” u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 08.02.2018

Avaz: Denzel Vošington: Pobjeda Trampa spriječila rat sa Rusijom i uspostavljanje "orvelovske policijske države"

Izborna pobjeda Donalda Trampa (Trumpa) spasila je SAD od uspostavljanja „“orvelovske“ policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu au...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Espreso.rs: Denzel Vošington ŠOKIRAO AMERIKU: Tramp je sprečio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države Klintonovih!

Obraćajući se novinarima lično, Vašington ih je kritikovao da odbijaju da objave kritičko mišljenje o Demokratskoj stranci

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Spin 06.02.2018

Vesti net: VELIKI DENZEL VAŠINGTON ŠOKIRAO AMERIKU, OPLEO PO KLINTONOVIMA: Bio sam demokrata! Običan narod ni ne sanja kakvo zlo su demokrate!

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja „orvelovske policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu ta...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Krstarica: Denzel Vašington otkrio pakleni plan Klintonovih: Tramp sprečio rat sa Rusijom i „Orvela“

Izborna pobeda Donalda Trampa spasila je SAD od uspostavljanja „’orvelovske‘ policijske države“ u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Pravda: ИЗБЕГЛИ СМО РАТ С РУСИЈОМ! Славни глумац Дензел Вашингтон обелоданио паклени план Клинтонових!

Изборна победа Доналда Трампа спасила је САД од успостављања "орвеловске полицијске државе" у рукама демократа који би користили исту ауторитарну такт...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Iskra: DENZEL VAŠINGTON: Pobjeda Trampa sačuvala je SAD od ustanove "Orvelove policijske države" u rukama demokrata

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove "Orvelove policijske države" u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Srbija Javlja: DENZEL WASHINGTON UGODA S AMERICOM: pobjeda Donalda Trampea izbjegla je užas i stvaranje "Orwellove policijske države"

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove "Orvelove policijske države" u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Reporter: Дензел Вашингтон го обелодени пеколниот план на Клинтонови

Изборната победа на Доналд Трамп ги спаси САД од воспоставување орвеловска полициска држава во рацете на демократите кои ќе ја искористеа авторитарнат...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Vecer: Избегнавме војна со Русија:Познатиот глумец Дензел Вашингтон обелодени пеколен план на...(Видео)

Избегнавме војна со Русија:Познатиот глумец Дензел Вашингтон обелодени пеколен план на...(Видео)

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Vidovdan: DENZEL WASHINGTON: Uz pobjedu Tramp izbjegavali smo užas i stvaranje "Orwellove policijske države"

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove "Orvelove policijske države" u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Think24: Теории на заговор според Дензел Вашингтон: Трамп спречи војна со Русија

Според актерот, победата на Доналд Трамп на минатогодишните претседателски избори ја спасила Америка од воспоставување полициска диктатура од страна н...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Sloboden pecat.: Теории на заговор според Дензел Вашингтон: Трамп спречи војна со Русија

Според актерот, победата на Доналд Трамп на минатогодишните претседателски избори ја спасила Америка од воспоставување полициска диктатура од страна н...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 07.02.2018

Vesti Srbija: DENZEL WASHINGTON: Uz pobjedu Tramp izbjegavali smo užas i stvaranje "Orwellove policijske države"

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima, je sačuvala SAD od ustanove "Orvelove policijske države" u rukama demokrata, koji bi koristili istu autoritativnu...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 06.02.2018

Srpske Novine: Denzel Washington otkrio Clintonov plan pakla: Tramp je izbjegao rat s Rusijom

Izborna pobjeda Donalda Trumpa spasila je SAD od uspostave " 'orvelovske' policijske države" u rukama demokrata koji bi koristili istu autoritarnu tak...

 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti