Raskrinkavanje.ba

Izmišljena doktorica iz nepostojeće bolnice “preporučuje” preparat za liječenje prostatitisa

U izmišljenom autorskom članku, dvoje “medicinskih stručnjaka” promovišu “lijek” protiv prostatitisa. Članak je objavljen na web stranici na kojoj se reklamira i “Specijalna bolnica dr. Lidija Bardek”. Ova bolnica, međutim, ne postoji.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na web stranici naziva Prostaclean-bih.store objavljena je reklama za preparat ProstaClean, koji je predstavljen kao “revolucionarni lijek koji brzo obnavlja funkciju prostate, uklanja upale, potpuno liječi čak i kronični prostatitis, a također značajno povećava potenciju i trajanje spolnog odnosa”. “Lijek” navodno promovišu “doktorka Lidija Bardek” predstavljena kao “kardiolog, internista, magistar javnog zdravlja, gradski ljekar” sa više od 16 godina iskustva, i “Ante Ravčić, šef klinike i odjela za urologiju, zamjenik direktora Istraživačkog instituta u oblasti uronefrologije i reproduktivnog zdravlja ljudi, dopisni član Nacionalne akademije znanosti, profesor, poznati urolog.” 

Ova reklama se predstavlja kao autorski članak sa naslovom:

Mišljenje glavnog hrvatskog urologa: "Od učestalog mokrenja do raka prostate – jedan korak! Kako na vrijeme prepoznati prijetnju?


 

Na stranici nema datuma objave članka, ali podaci dobijeni alatom Fotoforensics pokazuju da je fotografija “Lidije Bardek” postavljena na stranicu 18.7.2023. Na stranici je i baner na kojem se vidi ime i logo “Specijalne bolnice dr. Lidija Bardek”.

Navodna efikasnost ProstaCleana

Članak o ProstaCleanu sadrži razne tvrdnje o efikasnosti ovog preparata. Između ostalog, tvrdi da su u “Znanstvenom centru za urologiju uspješno završena klinička ispitivanja lijeka nove generacije - Prostaclean, kreiranog za borbu protiv prostatitisa”. 

Press služba instituta objavila je sljedeće:

Učinovitost Prostaclean, izračunata prema standardnoj metodi (broj oporavljenih pacijenata u odnosu na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 osoba na liječenju) iznosila je 98%;
Odsustvo manifestacija bolesti nakon prestanka uzimanja lijeka (prema rezultatima opservacija za šest mjeseci) iznosilo je 99%;
Nakon tjedan dana korištenja lijeka, svi pacijenti su primijetili značajno povećanje libida i potencije;
Lijek je doprinio povećanju trajanja seksualnog odnosa kod 95% ispitanika;
Nije bilo neželjenih nuspojava, uključujući alergijske reakcije:
Revolucionarni lijek Prostaclean prepoznat je kao vodeće sredstvo u borbi protiv prostatitisa.

Pretraga na internetu nije dala rezultate koji bi potvrdili da postoji “Znanstveni centar za urologiju”. 

U članku se također navodi da je prevalenca prostatitisa u Bosni i Hercegovini do 45% u odrasloj populaciji.

Do ove godine u Bosni nije postojao učinkovit i, što je najvažnije, pristupačan lijek za liječenje prostatitisa. I to je dovelo do nevjerojatnih posljedica - razina bolesti bila je 45% odrasle populacije i, što je najgore, 30% među mladim muškarcima. Prostaclean je revolucija u liječenju prostatitisa, pravi lijek za sve. Učinkovitost lijeka dokazana je u Bosni, ali i Europi. Jedinstveni sastav i otkriće živih stanica od strane znanstvenika učinili su Prostaclean nezamjenjivim kod prostatitisa.

U naučnom članku o generalnoj učestalosti prostatitisa (upali/otoku prostate) objavljenom u žurnalu Am Fam Physician 2016. godine, navodi se da je hronični prostatitis prilično čest, a kao procenat populacije koja ga razvije nekad u toku života navodi se od 1.8% do 8%. U studiji objavljenoj 2008. u žurnalu Coll Anthropol, koja je za uzorak imala 977 nasumično izabranih muškaraca u Hrvatskoj, broj muškaraca sa prostatitisom je bio 5.1%.

U članku iz Bosanskog žurnala osnovnih medicinskih nauka iz 2007. također se navode dosta manji brojevi od onih citiranih u članku:

Prevalencija prostatitisa raste s dobi, a najveću vrijednost doseže u dobi od 40 do 50 godina - 12,6%. Najniža mu je vrijednost u dobi od 30 godina - 6,3%.

Nijedan izvor ne daje podatak da 45% muškaraca u odrasloj populaciji u BiH ima prostatitis. 

Navodne certifikacije

U članku se navodi i da je lijek certificiran u Bosni i u “Europi”.

Osim u Bosni, lijek je certificiran u Europi. Klinička ispitivanja su u potpunosti potvrdila nalaze. Francuzi su čak dobili i veću stopu oporavka.

ProstaClean se ne nalazi na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH ALMBIH kao ni hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode HALMED.

Pretraga na Googleu na engleskom ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili navodna klinička ispitivanja ovog preparata. U Registru kliničkih studija Europske Unije ne postoje nikakvi unosi za ProstaClean. 

Iako je cijeli članak posvećen preparatu Prostaclean, na kraju članka se nalazi formular za naručivanje preparata HemoClean. 

Šta je prostatitis i kako se liječi?

Prostatitis je upala prostatne žlijezde i postoje akutni i hronični oblici ovog stanja. Nasuprot tvrdnjama u analiziranom tekstu, gdje se navodi da je prostatitis smrtonosna bolest koja može uzrokovati kancerogene tumore, ovo stanje obično nije opasno po život. U jednoj od prijašnjih analiza smo naveli:

Na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) navodi se da, iako je rijedak, akutni prostatitis može biti opasan po život i zahtijeva hitno liječenje. Isti izvor navodi i da nema jasnih dokaza da prostatitis povećava šanse za kancer. 

Na stranici Američkog društva za kancer navodi se da su neke studije sugerisale da bi prostatitis mogao biti povezan s povećanim rizikom od kancera prostate, ali druge studije nisu pronašle takvu vezu. Isti izvor zaključuje da veza još nije jasna te da je riječ o aktivnom području istraživanja.

Kako se navodi na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema, prostatitis se uglavnom tretira lijekovima protiv bolova i antibioticima, dok se u nekim slučajevima prepisuju i lijekovi za olakšavanje obavljanja fizioloških potreba (alfa-blokatori i laksativi).

“Specijalna bolnica dr. Lidija Bardek”

U članku se navodi da je Lidija Bardek “magistar javnog zdravlja” te “kardiolog, internista”. U tekstu na Prostaclean-bih.store se navodi da ima “više od 16 godina” radnog iskustva, dok se u obrisanom članku za istu osobu navodi da ima “preko 30 godina” radnog iskustva.

Obrnuta pretraga fotografije na kojoj je navodno Lidija Bardek pokazuje veliki broj stranica koje koriste ovu fotografiju. Objavljena je na web stranici Freepik sa opisom “Uspjeh počinje sa osmijehom. Raspoložena sredovječna poslovna žena drži ruke prekrštene i smije se”. Freepik je stranica na kojoj se mogu naći stock fotografije odnosno fotografije za ilustrovanje.

Internet pretraga imena Lidija Bardek daje link koji vodi na stranicu “Specijalna bolnica Dr. Lidija Bardek”. Sa ovom “bolnicom” povezane su dvije ulične adrese: na tražilici i na stranici se vidi adresa Ulica bana Jelačića 12, Beli Manastir. U sekciji “naše kapsule” na web stranici je adresa Bulatova ulica 23, Zagreb. 

Kada se ove dvije adrese pretraže na Google Maps, ni na jednoj nije zgrada koja bi upućivala na to da se u njoj nalazi neka bolnica. Na adresi u Belom Manastiru je porodična kuća u naselju, dok je na zagrebačkoj adresi agencija D’Prostor Lounge. 

Foto: Google Maps

U sekciji “ljekari” na stranici navodne bolnice su fotografije pet navodnih ljekara, uključujući i fotografiju “Lidije Bardek”.

I fotografije ostala četiri “ljekara” sa stranice su korištene kao ilustracije na raznim medicinskim stranicama (1, 2, 3, 4). Fotografija “Ante Ravčića” je objavljena na Freepiku, sa opisom “Portret u krupnom planu, naočit raspoložen pozitivan stariji liječnik u bijelom medicinskom kaputu, gleda u kameru i smiješi se u ordinaciji u klinici, muškarac zdravstveni specijalist, koncept bolnice”.

Linkovi na cjenovniku usluga na stranici “bolnice” vode na stranicu zdravstvene ustanove Euromedik u Srbiji. Sve lokacije ove ustanove nalaze se u Beogradu. Poslali smo upit ovoj ustanovi o tome da li su povezani sa navodnom bolnicom i da li se preko nje mogu zakazati termini u njihovoj instituciji. Do objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor.

Prema Članku 75.3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske, privatne zdravstvene institucije moraju biti upisane u sudski registar. “Specijalna bolnica Dr. Lidija Bardek” nije u Sudskom registru Republike Hrvatske. Trgovački sud u Osijeku, koji je zadužen za područje Belog Manastira, potvrdio je za Raskrinkavanje da ustanova pod nazivom “Specijalna bolnica dr. Lidija Bardek” nije upisana u njihovom registru. Do objavljivanja analize nismo dobili odgovor na upit o adresi “bolnice” u Zagrebu od Trgovačkog suda u Zagrebu. 

Raskrinkavanje se obratilo i hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) koja, iako nije tijelo kod kojeg se poslovni subjekti registruju, ima bazu podataka u kojoj se oni nalaze. Iz Fine su rekli:

Provjerom u servisu Fine info.BIZ, koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju i koji objedinjuje podatke iz više od 30 izvora na jednom mjestu, nije pronađen poslovni subjekt naziva Specijalna bolnica Dr. Lidija Bardek sa sjedištem u Belom Manastiru, ul. Bana Jelačića 12, Beli Manastir, Hrvatska i/ili u Zagrebu, Bulatova ulica 23.

Navodna bolnica se ne nalazi ni na spisku zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, na stranici Ministarstva zdravstva ove države.

Facebook stranica ove “bolnice” ima preko 1.500 pratitelja/ki. Postoji i Facebook stranica Specijalna bolnica “dr. Lidija Bardek” RS sa 504 pratitelja/ke, gdje je navedena zagrebačka adresa. Link u opisu stranica, napravljenih 11.6.2023, vodi na web stranicu navodne bolnice. Na ovim Facebook stranicama se promovišu preparati koji se mogu naručiti preko stranice ili na web stranici “bolnice”.

Profilne fotografije na obje stranice prikazuju zdanje bolnice. Obrnuta pretraga slike pokazuje da se radi o zgradi bolnice St. Josefskrankenhaus u njemačkom gradu Freiburgu. Pretraga na Google Maps potvrđuje da se radi o toj zgradi.

Na naslovnoj fotografiji na Facebook stranici Specijalna bolnica “dr. Lidija Bardek” vidi se medicinsko osoblje. Pretraga ove fotografije pokazuje da je također preuzeta sa web stranice iste njemačke bolnice.

Dakle, “doktorka Lidija Bardek”, koja “promoviše” preparat ProstaClean kao lijek, ne postoji. “Ljekar Ante Ravčić” također nije stvaran, kao ni bolnica čiji baner se nalazi na stranici Prostaclean-bih.store. Preparat “ProstaClean” nije na spisku odobrenih lijekova u BiH i Hrvatskoj. Shodno navedenom, članku o “lijeku” ProstaClean dajemo ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.07.2023

Prostaclean BiH: Mišljenje glavnog hrvatskog urologa: "Od učestalog mokrenja do raka prostate – jedan korak! Kako na vrijeme prepoznati prijetnju?"

Mišljenje glavnog hrvatskog urologa: "Od učestalog mokrenja do raka prostate – jedan korak! Kako na vrijeme prepoznati prijetnju?"

  • Lažna vijest