Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravstvenim temama objavljeni su izmišljeni intervjui s "doktoricom" koja promoviše i pospješuje prodaju "lijekova" protiv dijabetesa – bolesti koja je, nažalost, još uvijek neizlječiva.

Foto: Freepik

Na web stranici koja izgleda kao portal posvećen medicinskim temama pod nazivom Zdravi kutak objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da je dijabetes izlječiv i obećava se "rješenje" ovog zdravstvenog problema. Članak je opremljen fotografijom žene, bez potpisa, a budući da je napisan u prvom licu jednine i u ženskom rodu, čitatelji/ke mogu pretpostaviti da se radi o "autorici".

"Autorica" članka iznosi svoje iskustvo s dijabetesom i kako se uspjela "izboriti" s ovom bolešću. Ona navodi da je dijabetes bolest koja se uspješno liječi u svijetu i da ljekari na našem području propisuju zastarjele terapije kojima se samo liječe simptomi. 

Ispostavilo se da su u razvijenim zemljama odavno izmislili lijek za ovu bolest! Dijabetes se u Europi liječi u roku od mjesec dana, jednostavno kao, na primjer, obična prehlada.

Navodi da se obraćala različitim doktorima da sazna više o tome, ali je samo "viši dr. Indira Bjelošević sa Instituta za endokrinologiju" pristala da odgovori na pitanja. U članku je objavljena fotografija na kojoj je žena u doktorskom mantilu. Fotografija nije potpisana, ali budući da "autorica" postavlja pitanja "doktorici Indiri", čitatelji/ke mogu zaključiti da se baš ona nalazi na fotografiji.