Izmišljena izjava Darka Mladića

Prenoseći izjave Darka Mladića, sina osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, pojedini mediji pripisali su mu i rečenicu koju on zapravo nije izgovorio.

Na portalu Alo je 12. novembra 2021. godine objavljen članak sa izjavom Darka Mladića o krečenju murala u Beogradu sa likom njegovog oca, osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Članak je opremljen naslovom: 

RATKO GLEDAO KAKO GA KREČE! Darko Mladić o reakciji svog oca na sva dešavanja s grafitom u Beogradu

Kako se iz naslova ovog članka može zaključiti, navodno je Darko Mladić rekao da je Ratko Mladić gledao kako mural sa njegovim likom biva prekrečen. Gotovo identičan naslov u kom je izdvojena ova tvrdnja objavljen je na još šest portala: Kurir, Pink, Novosti, Crni bombarder, Penzionisani i Alo online

Počevši sa portalom Srbija danas, portali Extra vijesti 24h, Izvorno, Online recepti i Žena portal navedenu tvrdnju stavili su u znake navoda, dodatno tako implicirajući da je Darko Mladić navodno izgovorio citirane riječi. 

"RATKO JE GLEDAO DOK SU AKTIVISTI UNIŠTAVALI MURAL" Oglasio se sin generala Mladića: Baš smo jutros razgovarali na tu temu (Srbija danas)

“MOJ OTAC JE GLEDAO KREČENJE SVOGA MURALA” SIN RATKA MLADIĆA OTKRIO – EVO KAKO JE REAGOVAO KADA JE SAZNAO DA JE UNIŠTEN (FOTO) (Extra vijesti 24h, Izvorno, Žena portal)

OGLASIO SE SIN RATKA MLADIĆA: ” Moj otac je gledao krečenje svog murala” – EVO KAKO JE REAGOVAO KADA JE SAZNAO DA JE UNIŠTEN (Online recepti)

Šta su činjenice?

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića oslikan je na jednoj zgradi u Njegoševoj ulici u Beogradu u julu 2021. godine. Mural je u više navrata bivao prekrečen, ali ga grupa pojedinaca/ki koja podržava Mladića svaki put iznova čisti. Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, 9. novembra, grupa građana/ki pokušala je prekrečiti mural, ali ih je, uz obrazloženje o postojanju rizika od fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira, u tome spriječila policija, navodi Radio Slobodna Evropa.  

Nešto kasnije istoga dana, aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović mural su gađale jajima, nakon čega su privedene. Ovi događaji pokrenuli su proteste usmjerene na uklanjanje ovog i drugih murala sa likom Mladića.

O ovom događaju, za list Alo govorio je Darko Mladić, sin Ratka Mladića. U članku portala Alo, na koji se referiraju svi drugi navedeni članci, ističe se niz izjava koje je o situaciji sa muralom dao Darko Mladić te se, između ostalog, navodi:

O situaciji koja se danima dešava u prestonici zbog jednog grafita, za Alo! je govorio i Darko Mladić, sin osuđenog srpskog generala, koji je istakao da ga je otac zvao iz zatvora u Holandiji i pitao šta se to dešava u Beogradu.

- Baš jutros sam s njim razgovarao na tu temu. Pitao me je šta se to dešava. On od srpskih kanala tamo ima RTS, pa je video da se nešto zbiva zbog nekog grafita koji ima veze sa njim. Ja sam mu ispričao šta se sve dešava. Ali nije ništa komentarisao o tome - započeo je Darko.

U ovoj se izjavi, kao ni u ostatku članka, nigdje ne navodi tvrdnja da je Ratko Mladić “gledao kako kreče mural”. Darko Mladić je zapravo ustvrdio da je njegov otac “vidio da se nešto zbiva zbog nekog grafita koji ima veze sa njim”.

Pojedini mediji su, dakle, u svojim senzacionalističkim naslovima izdvojili tvrdnju koje u člancima nema niti se za nju navodi ikakav kredibilan dokaz. Drugi mediji su, pak, istu tvrdnju predstavili u obliku izjave, koju su pripisali Darku Mladiću.

Shodno činjenicama, portal Srbija danas, koji je prvi Darku Mladiću u naslovu pripisao izmišljenu izjavu, dobija ocjenu lažna vijest. Svi portali koji su naknadno objavili isti naslov dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Naslov portala Alo, kao i svih drugih portala koji su prenijeli identičan članak, zbog netačne tvrdnje dobija ocjenu dezinformacija

Svi članci obuhvaćeni ovom analizom također dobijaju i ocjenu klikbejt iz razloga što se tvrdnja, odnosno izjava iz naslova, ne pominje u tekstu. 

Napomena:

22.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Alo, Novosti i Penzionisani ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

23.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Kurir, Srbija danas i Žena portal ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

8.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Alo online ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 22. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me