Raskrinkavanje.ba

Izmišljena izjava i montirana fotografija Elmedina Konakovića

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, poznata po obračunavanju s političkim protivnicima Stranke demokratske akcije, nastavlja da plasira lažne vijesti. Ovog puta na meti se našao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci 22. februara 2023. godine objavljena je fotografija na kojoj su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. Na fotografiji je ispisan navodni Konakovićev citat:

Hrvatski narod će se u muslimansko- hrvatskoj Federaciji pitati za sve, i nijedan SDA taliban im to pravo neće oduzeti.

Fotografija, na kojoj je ispisana izjava u formi citata s potpisom, dijeljena je i na privatnim profilima (link).

Stranica Ponosni Bošnjaci ranije je, 13. februara, objavila i fotografiju na kojoj je Elmedin Konaković s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.
 

Fotografiju smo pronašli i na još nekoliko stranica i profila na Facebooku (link, link). Na stranici Cenzor objavljena je s opisom ”Tri (poslije)ratna druga?”.

 

Šta su činjenice?

 

Fotografija s citatom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića objavljena je 22. februara, dan nakon što se on u Zagrebu sastao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Fotografija koju je objavila stranica Ponosni Bošnjaci nastala je tokom ove posjete, a objavljena je i na Twitter profilu Ministarstva. Međutim, Konakovićev navodni citat ispisan na njoj je lažan.

O sastanku Milanovića i Konakovića izvijestili su i brojni mediji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (link, link, link). U navedenim izvještajima, kao i u saopštenjima koja su povodom sastanka objavili Ured predsjednika Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, spomenuta izjava nigdje se ne navodi. Google pretragom nismo uspjeli pronaći nijedan medij koji je objavio ovu Konakovićevu navodnu izjavu.

Fotografija objavljena na stranici Ponosni Bošnjaci na kojoj je navodno Elmedin Konaković s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem predstavlja montažu. 

Na originalnoj fotografiji nema Konakovića, a na njegovom mjestu je episkop dizeldorfski i njemački Grigorije. Fotografija je objavljena 2015. godine u članku portala Hercegovina (.info) u kome se izvještava o svečanom ručku povodom posvete Hrama u Prebilovcima kod Čapljine.

Foto: Screenshot članka portala Hercegovina (.info)

Raskrinkavanje se za komentar o autentičnosti izjave i fotografije obratilo Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te stranci Narod i Pravda, čiji je Konaković predsjednik. Iz stranke Narod i Pravda rekli su nam da ni izjava ni fotografija nisu autentične. Isti odgovor dobili smo i iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Shodno vašem upitu o istinitosti tvrdnji iznesenih na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci na kojoj je objavljen screenshot sa navodnom izjavom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića u kojoj on navodno kaže „Hrvatski narod će se u muslimansko-hrvatskoj Federaciji pitati za sve, i nijedan SDA taliban im to pravo neće oduzeti“, informišemo vas da je ista u potpunosti lažna.

Što se tiče fotografije na kojoj se navodno nalazi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zajedno sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, također vas informišemo da je fotografija lažna, odnosno da se radi o fotomontaži.

Ovo nije prvi put da stranica Ponosni Bošnjaci objavljuje sadržaje kojima se targetiraju određeni političari. Ova stranica služi kao svojevrsno glasilo za promociju SDA, ali i diskreditaciju njenih političkih protivnika, o čemu smo pisali u julu 2022. godine, kada smo detaljno analizirali sadržaj stranice.

Shodno navedenom, objavu izmišljene Konakovićeve izjave na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i objavi montirane fotografije od 13. februara, koja je objavljena na istoj stranici. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke