Raskrinkavanje.ba

Izmišljena samoubistva, hapšenja i saobraćajne nesreće poznatih opet na portalu Orginalno

Portal Orginalno nastavlja sa praksom objavljivanja izmišljenih vijesti, sa ciljem ostvarivanja što većeg broja posjeta. Poslije izvjesnog vremena, ove izmišljene vijesti mahom bivaju obrisane.

Anonimni portal Orginalno već godinama objavljuje izmišljene vijesti, a sadržajem ovog portala bavili smo se u više navrata. U 11 do sada objavljenih analiza, Raskrinkavanje je ocijenilo 96 članaka portala Orginalno kao lažnu vijest, 40 kao klikbejt i osam kao prenošenje lažne vijesti.

Izmišljene vijesti portala Orginalno dijele se na istoimenoj Facebook stranici, koja je kreirana 2015. godine i prati je oko 35.000 ljudi. Prema trenutno dostupnim podacima, stranicu vodi pet osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jedna od uobičajenih verzija lažnih vijesti koje ovaj portal objavljuje su one o saobraćajnim nesrećama u kojima stradaju poznati. Riječ je, po pravilu, o kratkim člancima u kojima se ne navodi ime i prezime poznate osobe koja je navodno stradala, a članak obično sadrži i video sa “lica mjesta”, koji se, ustvari, ne odnosi na opisani događaj. U nekim slučajevima ga nije moguće ni pokrenuti.

Po identičnom modelu, portal Orginalno je tokom maja i početkom juna ove godine objavio nekoliko “vijesti” o saobraćajnim nesrećama u kojima su navodno stradali poznati pjevači. Iako su svi spomenuti članci uklonjeni, zahvaljujući Google cache memoriji, moguće ih je i dalje pronaći na internetu.

Velika saobračajna nesreća, nastradala je naša najpopularnija folk legenda

Dogodila se strašna nesreća. U udesu, kako se navodi, poginuo je poznati estradni pjevač.Kako saznajemo, vozač terenca je vozio pod uticajem alkohola.Svi su u velikom šoku. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

[27.5.2021.]

Velika saobračajna nezgoda, nastradao naš pjevač

Prije 1h dogodila se strašna nesreća. U udesu, kako se navodi, poginuo je poznati estradni pjevač. Kako saznajemo, vozač terenca je vozio pod uticajem alkohola.Svi su u velikom šoku. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

[2.6.2021.]

KRALJ NARODNE MUZIKE NASTRADAO: Potpuno slupao automobil

Naime, folk pjevač je imao je saobraćajnu nezgodu u Beogradu. Tom prilikom je poginuo nakon teške tjelesne povrede.Policija je objavila snimak evo šta se dogodilo. POGLEDAJTE:

[3.6.2021.]

Ovi članci su nekoliko puta dijeljeni na Facebook stranici portala. Link na članak sa naslovom “Velika saobračajna nezgoda, nastradao naš pjevač” na ovoj društvenoj mreži objavljen je sa neznatno izmijenjenim naslovom i fotografijom pjevača Slobe Radanovića, iako se u članku ne spominje ko je stradao, niti je objavljena bilo kakva fotografija.

Suprotno praksi portala da ne imenuje ko je navodno poginuo, Orginalno je 28.5.2021. objavilo lažnu vijest o smrti Mirka Pajčina, poznatog kao Baja Mali Knindža.

Pjevač nastradao u saobračajnoj nesreći, svi su u velikom šoku

Pjevač Mirko, poznatiji kao Baja Knindža doživio je saobraćajnu nesreću nadomak mjesta Dobrnja na Manjači. U njega je udarilo vozilo marke BMW čiji vozač je prebačen u bolnicu. Pogledajte prvi snimak sa lica mjesta nesreće:

Pored izmišljenih vijesti o saobraćajnim nesrećama u kojima stradaju poznati, na ovom portalu se redovno objavljuju i i izmišljotine o samoubistvima ili teškim životnim situacijama ličnosti iz javnog života. 

Večeras u Bg se ubila popularna folk pjevačica, prije ubistva je objavila da…

Pjevačica je pronađena u svom stanu. U ulici Marijane Gregoran 66 na beogradskoj Karaburmi. Prema nezvaničnim informacijama žena je imala obmotane kablove oko vrata, pa se još ne zna da li je riječ o ubistvu ili samoubistvu. Pogledajte snimak:

[30.5.2021.]

TUGA DO NEBA: Danas je Hasan nažalost…

Već nekoliko dana boluje od koronavirusa. Hasan Dudić nalazi se u teškom zdravstvenom stanju i smešten je u Kliničko-bolnički centar Zvezdara usled komplikacija zbog virusa korona. Danas je objavljena je veoma tužna informacija u vezi Hasana, pogledajte o čemu se radi

[3.6.2021.]

“Vijest” o pjevačici koja je izvršila samoubistvo na Facebooku je podijeljena sa neznatno izmijenjenim naslovom i fotografijom folk-pjevačice Seke Aleksić.

Iako se u drugom članku najavljuje tužna informacija u vezi sa pjevačem Hasanom Dudićem, u videu koji je objavljen uz članak se kaže da se on opravlja i da je pušten na kućno liječenje. Pored toga, Dudić je bio na liječenju u aprilu ove godine, ne u junu kada je članak objavljen.
 


Na portalu Orginalno više puta su objavljivane i lažne vijesti o navodnim samoubistvima haških osuđenika. “Vijesti” da su Ratko Mladić, odnosno Radovan Karadžić, izvršili samoubistvo, na ovom portalu prvi put su objavljene još 2017. godine i nakon toga su u više navrata ponavljane, o čemu smo pisali u analizi  od 17.2.2020. godine. Orginalno je nastavilo s ovom praksom. Tako je 31.5.2021. godine objavljen članak:

Radovan izvršio u svojoj zatvroskoj sobi u V.B

Kako prenose srbijanski mediji danas je u Britaniji u svojoj sobi Radovan izvršio samoubistvo. Stražari nisu uspjeli na vrijeme da dođu do njega i da ga spase. Pogledajte šta se danas dogodilo sa Radovanom:

Ipak, Google pretraga ne daje rezultate o izvještavanju drugih medija o navodnom samoubistvu Radovana Karadžića. 

Članak sadrži i video koji bi trebalo da prikaže “šta se dogodilo sa Radovanom”, no riječ je zapravo o video snimku fizičkog sukoba koji Orginalno redovno objavljuje uz različite izmišljene vijesti.

Sve spomenute vijesti su uklonjene, što je praksa koju je ovaj portal i ranije koristio. 

Pregledom sadržaja trenutno dostupnog na portalu, moguće je naći još izmišljenih vijesti koje su objavljene tokom maja i juna ove godine.

Maca otkrila svoju pravu cijenu, ovo će obradovati svakog muškarca

Za Vas smo danas spremili jedan interesantan snimak koji kruži i koji i dana u dan dobija popularnost. Radi se o Maci iz Tuzle koja je odlučila da otkrije svoju cijenu, i da objasni koje sve usluge pruža svojim ‘mušterijama’. Pogledajte i ostavite nam svoj komentar za cicu Macu:

[11.5.2021.]

Irmu zovu ‘kraljica trotoara’ pogledajte njenu ispovjest e

Za Vas smo danas pripremili jedan snimak iz Bosne, iz okoline Tuzle. Irma je najpopularnija u svom poslu i ima nadimak ‘kraljica trotoara’. Pogledajte njenu ispovjest, otkrila je svoju cijenu:

[11.5.2021.]

Nakon više od 4 godine pronađen i uhapšen, pravda spora ali dostižna 

Danas smo za Vas pripremili jednu veoma šokantnu vijest koja će mnoge da obraduje. Nakon više od 4 godine nakon ubistva Jelene napokon je ubica otkriven i uhapšen. Sve je priznao, POGLEDAJTE ko je ubica:

[26.5.2021.]

Uhapšen popularni folk pjevač danas u Bg, kod sebe je imao mnogo stvari

Uhapšen je tačno na ulazu svoje zgrade. Marko iz Trstenika, koji je nedavno dao izjavu da nema ništa sa drogom, ali je uhapšen danas u ulazu zgrade u Ulici cara Lazara u Beogradu.

[26.5.2021.]

U prva dva članka objavljen je video televizijskog priloga Nove BH o zatvorenicama iz tuzlanskog zatvora, koji nema nikakve veze sa ovim člancima. Pored toga, “vijest” o navodnoj Irminoj ispovijesti sadrži još jedan video koji nije moguće pokrenuti. Kada je riječ o članku o hapšenju pjevača “Marka iz Trstenika”, video u članku je, ustvari, iščitana vijest o hapšenju supruge pjevača Marka Bulata. Video je inače iz januara i u njemu se nigdje ne spominje hapšenje iz članka. “Vijest” o navodnom otkrivanju ubice Jelene Marjanović sadrži videosnimak emisije “Dosije” iz 2016. godine.

Budući da je riječ o potpuno izmišljenim vijestima, svi analizirani članci portala Orginalno, u kojima se izvještava o smrtima, saobraćajnim nesrećama, hapšenjima ili samoubistvima poznatih, dobijaju ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i članak o hapšenju ubice pjevačice Jelene Marjanović, te članci o navodnoj ispovijesti “kraljice trotoara”, otkrivanju cijene Mace iz Tuzle, te tužnoj informaciji o pjevaču Hasanu Dudiću.  


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 26.05.2021

Orginalno: Uhapšen popularni folk pjevač danas u Bg, kod sebe je imao mnogo stvari

Uhapšen je tačno na ulazu svoje zgrade.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 26.05.2021

Orginalno: Nakon više od 4 godine pronađen i uhapšen, pravda spora ali dostižna

Danas smo za Vas pripremili jednu veoma šokantnu vijest koja će mnoge da obraduje.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 11.05.2021

Orginalno: Irmu zovu ‘kraljica trotoara’ pogledajte njenu ispovjest e

Za Vas smo danas pripremili jedan snimak iz Bosne, iz okoline Tuzle.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 11.05.2021

Orginalno: Maca otkrila svoju pravu cijenu, ovo će obradovati svakog muškarca

Za Vas smo danas spremili jedan interesantan snimak koji kruži i koji i dana u dan dobija popularnost.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 27.05.2021

Orginalno: Velika saobračajna nesreća, nastradala je naša najpopularnija folk legenda

Dogodila se strašna nesreća. U udesu, kako se navodi, poginuo je poznati estradni pjevač.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 02.06.2021

Orginalno: Velika saobračajna nezgoda, nastradao naš pjevač

Prije 1h dogodila se strašna nesreća. U udesu, kako se navodi, poginuo je poznati estradni pjevač.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 03.06.2021

Orginalno: KRALJ NARODNE MUZIKE NASTRADAO: Potpuno slupao automobil

Naime, folk pjevač je imao je saobraćajnu nezgodu u Beogradu. Tom prilikom je poginuo nakon teške tjelesne povrede.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 28.05.2021

Orginalno: Pjevač nastradao u saobračajnoj nesreći, svi su u velikom šoku

Pjevač Mirko, poznatiji kao Baja Knindža doživio je saobraćajnu nesreću nadomak mjesta Dobrnja na Manjači.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 30.05.2021

Orginalno: Večeras u Bg se ubila popularna folk pjevačica, prije ubistva je objavila da…

Pjevačica je pronađena u svom stanu. U ulici Marijane Gregoran 66 na beogradskoj Karaburmi.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 03.06.2021

Orginalno: TUGA DO NEBA: Danas je Hasan nažalost…

Već nekoliko dana boluje od koronavirusa.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 31.05.2021

Orginalno: Radovan izvršio u svojoj zatvroskoj sobi u V.B

Kako prenose srbijanski mediji danas je u Britaniji u svojoj sobi Radovan izvršio samoubistvo.

 • Lažna vijest