Raskrinkavanje.ba

Izmišljena studentica s Harvarda nije razvila “revolucionarne” proizvode Apollos, Keto diet i Go slim

Društvenim mrežama kruže nove potpuno izmišljene priče koje služe za prodaju sumnjivih preparata, ovaj put o navodnoj bh. studentici Berini s Harvarda.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na web stranici Planinski čajevi 1.9.2022. godine objavljen je navodni intervju s Berinom Avdić za koju se tvrdi da je “jedna od najboljih studentica medicine na Univerzitetu Harvard”. 

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Bh. studentica medicine na Harvardu otkrila metodu koja vam pomaže da izgubite 52 kg za 28 dana

Berina je navodno “u svojim eksperimentima za završni rad kreirala novi proizvod za koji niko prije nije čuo.” Nakon toga, njen proizvod su navodno isprobali njena tetka, komšinica i ”učesnik Mike”.

Njena medicinska specijalnost je nutricionizam. I u svojim eksperimentima za završni rad, kreirala je novi proizvod za koji niko prije nije čuo.
Kako bi se uvjerila da ovo nije slučajnost, nagovorila je svoju tetku Esma da to isproba:
Esma je izgubila 18 kilograma u roku od jednog mjeseca.
Berinina komšinica Vildana iz njenog rodnog grada Sarajeva isprobala je ovaj novi proizvod:
Vildana je izgubila 30 kilograma za dva mjeseca.
I jedan učesnik koji joj je pomogao prilikom istraživanja za njenu tezu, Mike, imao je odlične rezultate:
Mike je uz Berininu pomoć, u roku od tri mjeseca izgubio skoro 50 kilograma.
Čak su i njeni profesori s Harvarda i njihove kolege bili šokirani.

U nastavku se objašnjava kako je Berina tokom jedne kasne noći učenja u biblioteci tražila knjigu za svoje istraživanje. U ovoj pretrazi naišla je na jedan dio biblioteke za kojeg je “kasnije saznala da je zabranjen”. Slučajno je odabrala jednu knjigu koja je bila slična onoj koju je tražila, a u kojoj je pronašla “predobru informaciju” koju je fotokopirala.

“Imala je pristup laboratoriji za ishranu na medicinskom fakultetu, što je omogućilo eksperimentisanje s ovim sastojcima” navodi se dalje u tekstu, iako nikakvi sastojci i “informacije” iz knjige nisu navedeni. “Poslije nekoliko mjeseci krvi, znoja, suza...pokušaja i grešaka......Berina je uspjela da sastavi savršenu kombinaciju sastojaka”, tvrdi se u nastavku te se navodi da je pomoću ove kombinacije Berina izgubila 52 kilograma za 28 dana.

U članku su priložene i navodne fotografije Berine prije i poslije konzumacije ovog “specijalnog proizvoda”, kao i fotografije ostalih navodnih osoba spomenutih u tekstu. 

 

Tvrdi se da su “njena istraživanja vodila do kreiranja novog proizvoda” te da su “Berina i njen tim upravo stvorili prve serije ovog proizvoda”. Iako se tvrdi da se “tajni proizvod ne vidi u prodavnicama”, u nastavku se otkriva da je riječ o preparatu Apollos, kojeg navodno preporučuje i neimenovani profesor s Harvarda:

“Ovaj proizvod Apolloss koji je otkrila Berina je revolucionaran. Jednostavan je za korištenje. I imate najbrže rezultate mršavljenja bez ikakve dijete ili komplikovanog plana vježbanja. Nema ni nuspojava. Preporučujem."

Nakon vrlo dugog i iscrpnog teksta prepunog različitih sumnjivih i dijelom kontradiktornih informacija, na samom se kraju nalazi i obrazac za naručivanje preparata Apollos, što očito i jeste jedini cilj i svrha ove, očito izmišljene priče. 

Šta su činjenice? 

Članak objavljen na web stranici Planinski čajevi oponaša izgled web portala Ljepota i zdravlje. Međutim, klik na bilo koju rubriku, naslovnu stranicu ili bilo koji drugi link u tekstu korisnike/ce ne vodi na željene dijelove, već do dijela iste stranice na kojem se nalazi odjeljak za narudžbu Apollosa.

Žena s fotografija koja je predstavljena kao Berina Avdić ipak nije “bh. studentica medicine na Harvardu”. Kako Google pretraga fotografije otkriva, u pitanju je motivaciona govornica i life coach Kiah Twisselman. Ona je fotografije za koje se tvrdi da prikazuju “Berinu” objavila u februaru 2020. godine na svom Instagram profilu. 

Iste fotografije korištene su i u članku na stranici na engleskom jeziku Furnitureaqf, koji također imitira izgled magazina i promoviše proizvod za mršavljenje. I u ovom je članku osoba s fotografije predstavljena kao uspješna studentica medicine na Harvardu, ali je njeno ime ovdje Emily Senstrom. 

Berinina tetka iz članka Planinski čajevi u ovom članku na engleskom jeziku je Alyssa, komšinica Vildana je Kasey, a Mike, jedan od kolega s Harvarda, u ovom je članku Jason. Za sve osobe korištene su iste fotografije u obje verzije članka.

Apollos, Keto diet, Go slim….


 

Članci identičnog sadržaja o studentici “Berini” objavljeni su i na stranicama EU Real News i Planinski vazduh. Međutim, u jednom od njih navodi se da je Berina otkrila metod Keto diet, a u drugom Go slim. Jasno je da Berina nije izumila nijedan preparat za koji se to tvrdi, uključujući i Apollos.   

Očigledno se isti izmišljeni članak koristi za manipulativnu promociju tri različita proizvoda.

S druge strane, 1.9.2022. na stranici EU Real News objavljen je članak identičnog sadržaja, ali je u ovoj verziji osoba s fotografija predstavljena kao studentica medicine iz Srbije Katarina Obradović, koja također studira na Harvardu . 

Katarinina tetka je, slijedeći isti princip, predstavljena kao Danica, a komšinica je nazvana Petra. 

 

Dakle, sve osobe o kojima se govori u ovim člancima izmišljene su, kao i sve ostale informacije. Jedino što je tačno jeste da postoje proizvodi Apollos, Keto diet i Go slim, kao i da je cijela ova priča izmišljena samo s ciljem da ubijedi potencijalne kupce da su u pitanju legitimni proizvodi. 

Ovi “intervju” samo su neki primjeri mnogih sličnih sadržaja koji su potpuno izmišljeni, a koji služe za prodaju sličnih sumnjivih preparata. Raskrinkavanje se i ranije bavilo sličnim manipulativnim objavama u analizama koje možete pročitati ispod:

 

 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da je bh. studentica na Harvardu otkrila metodu koja pomaže da se izgubi 52 kilograma za 28 dana ocjenjujemo kao lažnu vijest
Iste tvrdnje, u kojima se navodi da je u pitanju studentica iz Srbije, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Pogledajte originalne članke