Raskrinkavanje.ba

Izmišljena švicarska profesorica i manipulativno promovisanje preparata Slim Begin

Slim Begin promoviše se kao preparat za mršavljenje uz tvrdnje o “profesorici iz Švicarske” koja ga je izumila, kao i izmišljene recenzije “zadovoljnih korisnika”.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 22. januara 2024. godine objavljen “oglas” o besplatnom dijeljenju tableta za mršavljenje stanovnicima starijim od 35 godina. Korisnici/e se pozivaju da rezervišu “besplatan uzorak”. Objava sadrži i link koji se otvara klikom na dugme “Saznaj više”. 

Screenshot 9

Na slici u previewu linka piše da se tablete za mršavljenje mogu kupiti u svakoj apoteci, a na slici je prikazan logo kompanije Bayer.

Link u Facebook objavi vodi na web stranicu na kojoj se promoviše preparat Slim Begin, za koji se tvrdi da su ga razvili švicarski naučnici. Na stranici se tvrdi da je “zbog sankcija uvedenih Rusiji i mogućnosti raskida sporazuma o povjerljivosti, razotkrivena tajna formula za automatsko mršavljenje, koju su prije 25 godina izmislili švicarski znanstvenici”. Na stranici se nalazi i fotografija “švicarske znanstvenice Agnès Roussel” koja je navodno napravila Slim Begin, kao i “prije” i “poslije” slike navodnih zadovoljnih korisnika/ca. 

Screenshot 5

Slim Beginu pripisuju se skoro pa “magična” svojstva.

Dobar dan, Moje ime je prof. Agnès Roussel i voditeljica sam švicarskog biotehnološkog laboratorija. Zadovoljstvo mi je poželjeti Vam dobrodošlicu na web stranicu na kojoj ćete saznati više o Prirodnom Reduktoru Masti - formuli za automatsko mršavljenje koju smo izmislili ja i moj tim znanstvenika.

Zahvaljujući njemu:

- počet ćete mršavjeti brzinom od 15 kg u 30 dana, 30 kg u 60 dana itd.;

- u 30 dana smanjit ćete opseg trbuha, struka, bedara i ruku s 8 na 16 cm;

- pretvorit ćete masno tkivo u energiju i imati 3 puta više vitalnosti;

- zaštitit ćete svoje zdravlje od posljedica prekomjerne tjelesne težine, uključujući:

- degeneraciju zglobova i kralježnice, srčani ili moždani udar.

Na dnu stranice nalazi se formular za naručivanje Slim Begina.

Šta su činjenice?

O preparatu Slim Begin i manipulativnim taktikama kojima se reklamira, Raskrinkavanje je već pisalo u analizi od 6. septembra 2023. godine. Na web stranici na kojoj se ovaj preparat prethodno promovisao, a kojom smo se bavili u spomenutoj analizi, objavljena je izmišljena priča o ženi koju je partner zaprosio nakon što je naglo smršala koristeći Slim Begin.

Google pretragom nismo pronašli podatke koji bi potvrdili da postoji profesorica ili doktorica Agnes Roussel koja je razvila preparat pod nazivom Slim Begin ili bilo kakav drugi preparat za mršavljenje. Obrnutom pretragom pronašli smo fotografiju koja navodno prikazuje profesoricu Roussel na još nekoliko web stranica na stranim jezicima na kojima se koristi za promociju drugih preparata za mršavljenje. Na web stranicama na poljskom (1, 2) se, recimo, tvrdi da je Agnes Roussel otkrila magični preparat pod nazivom Fensanis. 

Fotografija koja je iskorištena na ovim web stranicama, i stranim i domaćim, zapravo ne prikazuje nikakvu profesoricu Agnes Roussel, već je dio serije stock fotografija autora Bianca Bluea, koje se mogu pronaći na servisu za prodaju i kupovinu fotografija Deposit Photo. U opisu fotografija navodi se da su ilustracije koje prikazuju grupu poslovnih žena i muškaraca na seminaru ili konferenciji, ili publiku koja sluša instruktoricu na treningu za zaposlenike/ce.

Screenshot 13

Iako se u Facebook objavi koja vodi na ovu web stranicu nalazi logo farmaceutske kompanije Bayer, na samoj se stranici ona ne spominje, niti Bayer proizvodi Slim Begin (link).

Fotografije nekih od navodnih zadovoljnih korisnika, koji se na web stranici za promociju Slim Begina zovu, između ostalog, Mirsad, Alma i Esmira, također su se koristile za promociju drugih preparata na stranim jezicima. Na web stranici na češkom, na kojoj se reklamira preparat Activestin, naprimjer, iskorištene su iste fotografije. “Mirsad” se ovdje zove “Mařka”, a “Esmira” je “Petra”.

Dakle, informacije o “magičnom preparatu za mršavljenje” s ove web stranice, uključujući i one o “izumiteljkii” iz Švicarske i svjedočenjima zadovoljnih korisnika/ca, izmišljene su. Shodno tome, tekst i Facebook objavu koja vodi na njega ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.10.2023

Slim Begin: Zbog sankcija uvedenih Rusiji i mogućnosti raskida sporazuma o povjerljivosti, razotkrivena je tajna formula za automatsko mršavljenje, koju su prije 25 godina izmislili švicarski znanstvenici:

16 SATI TRENINGA U 1 TABLETI Možete jesti ŠTO, KADA i KOLIKO želite, ne trebate vježbati, ne morate ni izlaziti iz kuće ...a imate JAMSTVO da će Vam P...

  • Lažna vijest