Raskrinkavanje.ba

Izmišljena priča o mršavljenju i zarukama “prodaje” preparat Slim Begin

Slim Begin je još jedan u nizu preparata koji se reklamiraju uz manipulativne i izmišljene priče.

Foto: Freepik

Na web stranici pod nazivom Ultimate welfare objavljena je priča izvjesne Jasmine koja je navodno izgubila nekoliko desetina kilograma uz pomoć preparata Slim Begin. Zahvaljujući tome, zaprosio ju je dugogodišnji partner i otac njene djece. Tekst, čiji je tačan datum objave trenutno nemoguće utvrditi, objavljen je pod naslovom:

KAKO LAKO SMRŠATI 26 KILOGRAMA KOD KUĆE

U vrlo dugom i gotovo komičnom tekstu “Jasmina” priča kako je sa svojim partnerom “Almirom” u vezi sedam godina, kako imaju dvoje djece te kako ona silno želi da je on zaprosi. Tokom jednog godišnjeg odmora primijetila je da njen partner “voli mršavije djevojke”. Bezuspješno je praktikovala razne dijete i fitness programe u pokušaju da smrša. Jednog “sudbonosnog” dana u pekari je srela prijateljicu “Džanu” koju je upoznala u porodilištu i koja joj je preporučila da proba Slim Begin kapsule, uz pomoću kojih je za samo dvije sedmice izgubila 14 kilograma. Odmah nakon toga, “Almir” ju je zaprosio.

Nakon toga se više nisam ni trudila da smršam. Nastavila sam da pijem Slim Begin svaki drugi dan. Ovo me nije spriječilo da skinem još 5 kila do svadbe .

Svadba je bila baš zabavna, Džana mi je bila kuma, fino smo se sprijateljile do tada. Bila sam joj neizmjerno zahvalna za ovaj nevjerovatno jednostavan recept za mršavljenje .

Kasnije mi je Almir priznao da je potajno uvijek želio da sam mršava.

Rekao je da ga je moja transformacija izludjela. Rekao je da je potajno uvijek želio da budem vitka baš kao što sam sad. Naravno da mi nikad prije to nije rekao da me ne povrijedi. Vrlo je pažljiv moj muž!

P.S. Prošla su tri mjeseca od kad smo Almir i ja zvanično muž i žena. Naš sljedeći korak je da prodamo stan i kupimo kuću gdje će da nam bude udobnije.

Sad imam 62 kila i 300 grama i težina mi je ista čak i pošto sam prestala da pijem Slim Begin prije mjesec dana. Ukupno sam smršala 26 kila i 100 grama i nakon 7 godina veze još se ludo volimo. Ovo je fantastičan osjećaj, kažem vam, osjećam da sam ovo zaslužila!

Tekst je ilustrovan fotografijama na kojima su navodno Jasmina i Almir, uključujući i one koje prikazuju Jasmininu “transformaciju”.

Na dnu stranice je link putem kojeg čitatelji/ke mogu naručiti Slim Begin kapsule.

Isti tekst objavljen je na još tri web stranice prošle godine (1, 2, 3).


Šta su činjenice?

Web stranica pod nazivom Ultimate welfare, kao i druge stranice na kojima se promoviše Slim Begin, vizualno oponaša izgled online magazina. U headeru stranice piše “Ženska vizija; magazin za žene i o ženama”. Ipak, nije moguće otvoriti nijednu drugu vijest ili rubriku. Jedino na šta se na stranici može “kliknuti” jeste link za naručivanje preparata. 

Fotografije koje navodno prikazuju Jasminu kruže na internetu već godinama i koriste se za reklamiranje raznih proizvoda za mršanje na različitim jezicima (1, 2, 3, 4, 5). Tako se, recimo, u nekim verzijama žena koja je izgubila kilograme zove Laure, u nekima Jenna, a u drugima Natalia. U jednom tekstu smršala je uz pomoć preparata MaraNutra, a u drugima uz pomoć Prolesan Purea ili BioFita i sličnih proizvoda.

Dakle, priča o Jasmini koja se udala nakon što je uz pomoć Slim Begina izgubila 26 kilograma je izmišljena.

Riječ je o još jednom primjeru manipulativnog korištenja izmišljenih priča o nepostojećim osobama u svrhu promovisanja i prodaje preparata s nerealističnim mogućnostima. Raskrinkavanje je o sličnim primjerima pisalo već nekoliko puta u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Shodno činjenicama, priču o “Jasmini” koja je izgubila 26 kilograma uz pomoć preparata Slim Begin, objavljenu na tri web stranice prošle godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Objavu ove priče na web stranici Ultimate welfare ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 30.05.2022

Ljslfkjs.cc: KAKO LAKO SMRŠATI 26 KILOGRAMA KOD KUĆE [detaljan recept]

Dosta vam je suvišnih kilograma? Ne uspijevate smršati? Ili vraćate izgubljene kilograme nakon što uspijete da ih skinete? Želite da nosite omiljenu...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 30.05.2022

Pzzzzgg.cc: KAKO LAKO SMRŠATI 26 KILOGRAMA KOD KUĆE [detaljan recept]

Dosta vam je suvišnih kilograma? Ne uspijevate smršati? Ili vraćate izgubljene kilograme nakon što uspijete da ih skinete? Želite da nosite omiljenu...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 30.05.2022

Tyblk.info: KAKO LAKO SMRŠATI 26 KILOGRAMA KOD KUĆE [detaljan recept]

Dosta vam je suvišnih kilograma? Ne uspijevate smršati? Ili vraćate izgubljene kilograme nakon što uspijete da ih skinete? Želite da nosite omiljenu...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2023

Ultimate welfare: KAKO LAKO SMRŠATI 26 KILOGRAMA KOD KUĆE [detaljan recept]

Dosta vam je suvišnih kilograma? Ne uspijevate smršati? Ili vraćate izgubljene kilograme nakon što uspijete da ih skinete? Želite da nosite omiljenu h...

  • Prenošenje lažnih vijesti