Raskrinkavanje.ba

Slimflex: Novi “magični preparat” i stari manipulativni trikovi

Preparat Slimflex promoviše se izmišljenom priču o “revolucionarnom otkriću” bosanske studentice sa Harvarda - koja ne postoji.

Foto: Freepik

Na web stranici Slim-flex je 20.7.2023. godine objavljen tekst koji podsjeća na novinarski članak, opremljen sljedećim naslovom:

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Bosanska studentica medicine na Harvardu otkrila metodu koja Vam pomaže da izgubite 52 kg za 28 dana

U tekstu se navodi da je izvjesna Elvira Hadžić, studentica medicine na univerzitetu Harvard u SAD-u, osmislila do sada neviđen preparat uz pomoć kojeg korisnici/e za vrlo kratak period mogu izgubiti nekoliko desetina kilograma bez promjena u ishrani i uvođenja više fizičkih aktivnosti.

“Objašnjava” se i kako je Elvira sa Harvarda došla do “revolucionarnog otkrića”:

Tokom jedne kasne noći učenja u biblioteci, Elvira je tražila knjigu za svoje istraživanje.

U procesu ove pretrage, naišla je na jedan dio biblioteke, za kojeg je kasnije saznala da je zabranjen.

Odabrala je ovu jednu knjigu koja je bila slična onoj kojoj je trebala.

Dok je listala stranice, shvatila je da je to pogrešna knjiga. Međutim, naišla je na ovo jedno poglavlje pod nazivom “Sastojci za blokiranje masti”.

“Nema šanse da je ovo moguće!” pomislila je.

Ipak, nastavila je čitati i čitati.

Zatim je podigla pogled i primijetila da je to zaista zabranjen dio.

Ali ova informacija je bila predobra. Zato je skinula mnogo bilješki i odšuljala se da fotokopira sve bitne stranice informacija.

Stalno je razmišljala o svojoj misiji da pomogne ljudima da ostanu zdravi i počnu mršati.

Činjenica da se “Elvirinin proizvod” Slimflex ne prodaje u apotekama objašnjava se zlim namjerama farmaceutske industrije, koja navodno finansira profesore sa Harvarda.

Tekst je ilustrovan fotografijama osoba koje su navodno izgubile tjelesnu masu koristeći Slimflex, uključujući i fotografije “Elvire Hadžić”.

Na kraju teksta nalazi se link preko kojeg čitatelji/ke mogu naručiti Slimflex.


Novi proizvodi, stari trikovi

Web stranica Slim-flex svojim vizualnim identitetom nastoji oponašati magazin. 

Ipak, nemoguće je otvoriti bilo koju rubriku ili drugu vijest. Jedina “klikabilna” stvar na web stranici je link za naručivanje preparata.

Ovo nije prvi primjer imitiranja izgleda portala u svrhu prodavanja preparata. Gotovo identičan tekst i iste fotografije ranije su se koristile za prodavanje preparata Apollos, Keto diet i Go slim, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo ovdje. “Studentica sa Harvarda” se, pak, u tim verzijama zvala Berina. 

Fotografija koja navodno prikazuje Elviru Hadžić zapravo je objavljena 2020. godine na Instagramu i na njoj je motivaciona govornica i life coach Kiah Twisselman.

Fotografije koje navodno predstavljaju Elvirine prijatelje/ice i članove/ice porodice koji su koristili Slimflex također su preuzete sa interneta i koristile su se za manipulativnu promociju sličnih proizvoda na stranim jezicima (1, 2, 3). U ovim verzijama, osobe koje su na web stranici Slim-flex nazvane Ana, Marko i Petra imaju druga imena, poput Alyssa, Rudolf i Kasey.

Dakle, studentica sa Harvarda Elvira Hadžić koja je izumila Slimflex nije stvarna osoba, a priča o tome kako je izumila ovaj preparat je izmišljena.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o sličnim manipulativnim načinima na koje su se promovisali i drugi preparati, nerijetko predstavljeni kao “lijekovi” protiv raznih oboljenja.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je bosanska studentica sa Harvarda Elvira Hadžić izumila Slimflex, proizvod za mršanje uz pomoć kojeg je izgubila 52 kilograma za 28 dana, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

1.9.2023.

Fotografije motivacione govornice Kiahe Twisselman, uz gotovo identičan tekst o “revolucionarnom izumu studentice medicine sa Harvarda”, iskorištene su i za reklamiranje proizvoda Reduslim na web stranici Rs17. U ovoj verziji, izmišljena studentica je Jelena Vukotić iz Srbije. Shodno činjenicama, tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi koje su ponovljene u članku na stranici Rs17 ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke