Lažni intervju s nepostojećim doktorom: Promocija i internet-prodaja “lijeka” Parazol

Doktor Daris Suljević koji preporučuje “lijek” Parazol ne postoji. Lažni intervju s njim, u kojem su zloupotrijebljene fotografije stvarnog doktora, obiluje i drugim neistinama.

Foto: Screenshot

Na internet-stranici koja izgleda kao kredibilan medicinski blog naziva MedNet Medicinski način na dva linka objavljen je navodni intervju s “parazitologom doktorom Darisom Suljevićem” (1, 2). U naslovu intervjua navodi se da su samo ove godine parazitske infekcije ubile 34.000 građana/ki Bosne i Hercegovine.

Ove godine parazitska infekcija je ubila 34 hiljade Bosanaca i Hercegovaca

Doktor Daris Suljević predstavljen je kao svjetski poznati parazitolog iz BiH, autor monografije o parazitima u ljudskom tijelu, dobitnik nagrade za medicinu Geyrdner i vodeći doktor, po medicinskom časopisu MEDICPROF.

Paraziti su u uvodu predstavljeni kao “nevidljivi ubica broj jedan”, odgovorni za višestruko više smrti nego rak, prirodne katastrofe i avionske nesreće. Parazitske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u BiH, poslije kardiovaskularnih bolesti, navodi se. 

Dr. Suljević je navodno kazao da postoje samo dvije efikasne metode borbe s parazitima: hirurško čišćenje organizma i terapijski lijek Parazol:

— Kako ih se možete riješiti?
— Postoje samo dvije efikasne metode: potpuno hirurško čišćenje organizma i terapijski lijek Parazol. Zahvaljujući ovom dodatku, Njemačka se riješila problema parazitske infekcije stanovništva za samo šest mjeseci. Tako da sam šokiran da vaši doktori još uvijek koriste druga neefikasna sredstva.

Za antiparazitske lijekove doktor Suljević navodno tvrdi da su neefikasni s obzirom na to da su se “pojavili novi paraziti” koji su im se prilagodili. 

Tekst obiluje uznemirujućim fotografijama i snimcima parazitima napadnutih organa, koje je navodno ustupio dr. Suljević. U tekstu se nalazi i tabela u kojoj se upoređuju nuspojave i cijene standardnih antiparazitika i Parazola. Po ovoj tabeli, Parazol ne samo da je najpovoljnija opcija za liječenje parazita nego je i najsigurnija za tijelo. 

U tekstu piše i da se Parazol ne može nabaviti u apotekama “zbog prevelikog broja krivotvorina” te ga je moguće naručiti samo “putem zvanične narudžbenice”. Proizvod se navodno prodaje po sniženoj cijeni. 

U objavi na ovom linku nalazi se identičan intervju prilagođen hrvatskom govornom području. Naime, u njemu je, umjesto dr. Suljevića, “intervjuisan” dr. Tomo Martinović, dok je ostatak teksta identičan, uključujući fotografije doktora, uznemirujuće fotografije napadnutih organa te tvrdnju da su parazitoze odgovorne za smrt 34.000 Hrvata. 

Smrtnost u BiH po uzrocima

U tekstu se netačno tvrdi da je od parazitoza prošle godine u BiH umrlo 34.000 građana/ki. Prema zvaničnoj statistici (Demografija 2021, Agencija za statistiku BiH, str. 68-69, u 2021. godini (za koju su dostupni objedinjeni podaci) u BiH su umrle 50.333 osobe, od čega 399 zbog stanja povezanih s parazitskim infekcijama.

Zapravo, prema statističkim podacima (str. 53), u Bosni i Hercegovini je u proteklih 15 godina (izuzev 2020. i 2021) ukupan godišnji broj umrlih od svih uzroka bio uglavnom oko 35.000. 

Postoji li dr. Daris Suljević?

Google pretraga za ime Daris Suljević nije dala nikakve rezultate osim stranica u kojima ovaj “doktor” promoviše preparate. Slika televizijske reportaže kojom je opremljen intervju ustvari je fotomontaža u kojoj je iskorištena fotografija rumunskog hirurga Radua Zamfira. 

Fotografija ovog doktora sa stranice bolnice Medstar u kojoj radi zloupotrijebljena je i u dijelu teksta gdje je predstavljena biografija “doktora Suljevića”.

Osim toga, na osnovu Google pretrage zaključili smo da Geyrdner nagrada ne postoji. Google pretraga za monografiju koju je autorisao Suljević nije dala nikakve rezultate. 

Pretragom nismo uspjeli pronaći medicinski časopis MEDICPROF. Postoji stranica na Facebooku naziva MedicProf Medical Services s Filipina te Instagram profil s tim nazivom, koji pripada laboratoriji iz ruskog grada Varenikovskaja.  

Da li je Parazol lijek?

Na osnovu sastojaka koji su objavljeni u tekstu lako se može zaključiti da je Parazol pripravak – ne i lijek. Navedeno je da je riječ o “dodatku prehrani”.

Sastav Parazola uključuje samo prirodne sastojke koje organizam asimiluje 100%: pročišćenu kurkumu, ekstrakt celera, gorki pelin, plodove azijske emblike, prerađenu centelu.
(...)
Parazol je bioaktivni dodatak prehrani,

Parazol se ne nalazi na spisku lijekova Agencije za lijekove BiH

Lažna stranica i reklamirani sadržaj na Facebooku

O sličnim primjerima u kojima su zloupotrijebljeni identiteti stvarnih doktora/ica i izmišljena imena specijalista/kinja koji/e su navodno u intervjuima preporučivali/e različite pripravke koji nisu lijekovi pisali smo u više analiza (1, 2, 3, 4).

MedNet Medicinski način nije medicinski blog iako izgledom podsjeća na mjesto gdje bi se mogle pronaći informacije o zdravlju. Linkovi “Naš blog”, “Usluge”, “Kontakt” ili bilo koji link u tekstu vode na njegov kraj, gdje se nalazi forma za naručivanje Parazola.

U analizi na ovom linku detaljno smo objasnili način na koji veliki broj ovih promotivnih članaka dolazi do krajnjih korisnika/ica i potencijalnih kupaca. 

Linkove internet-stranica na kojima se promovišu preparati poput Parazola nije moguće pronaći u nekoj objavi na Facebooku. Ipak, oni se na toj društvenoj mreži prikazuju kao reklamirani sadržaji. Naime, pretragom naslova “intervjua” u biblioteci oglasa kompanije Meta mogu se pronaći sponzorisane objave u kojima se dijele različite internet-stranice na kojima se reklamira Parazol. 

Budući da se radi o lažnim intervjuima s izmišljenim doktorom, stranice na kojima su objavljeni i na kojima se promoviše i prodaje preparat Parazol, koji je predstavljen kao lijek, dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 10. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me