Raskrinkavanje.ba

Irma, Draginja, Kamelija: Izmišljeni/e ljekari/ke reklamiraju lažne lijekove

Internet-stranice s intervjuima izmišljenih ljekara/ki u kojima oni/e navodno preporučuju različite “lijekove” reklamiraju se na različitim sumnjivim stranicama na Facebooku.

Foto: Freepik.com

Na internet-stranici koja izgleda kao portal Tele Journal objavljen je navodni intervju sa specijalistkinjom “Kliničkog urološkog instituta za liječenje prostatitisa i erektilne disfunkcije”. U intervjuu urologinja Irma Musić navodno preporučuje “lijek” Prostamid za liječenje i prevenciju prostatitisa. 

Urologinja u intervjuu navodno tvrdi da Prostamid, iako je “zaista odličan lijek”, nije moguće nabaviti u apotekama. U članku se navodi da je ovaj preparat lijek za prostatitis. Između ostalog, tvrdi se:

Što se tiče efikasnosti čaja Prostamid, htjela bih da vam pokažem rezultate kliničkih studija koje su sproveli specijalisti s našeg Instituta u periodu 2015-2016. 50 muškaraca starosti preko 50 godina učestvovalo je u ovom eksperimentu. Većina ispitanika bilo je impotentno godinama.

Rezultati studije:
Potpuni oporavak potencije (sposobnost seksualnog odnosa bar jednom sedmično) - 96% ispitanika
Visok nivo testosterona - 94% ispitanika
Normalizacija mokrenja (uključujući učestalost) - 98% ispitanika
Poboljšanje općeg stanja - 99% ispitanika
Izostanak neželjenih posljedica - 100% ispitanika

Tako da je lijek savršen.

U istom članku Prostamid je navodno preporučivao i “glavni specijalista za urologiju, član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, načelnik urološkog odjeljenja” Ibrahim Saković.

Na kraju članka navode se i pojedinosti o naručivanju Prostamida, koji je navodno sada dostupan po 50% nižoj cijeni, koja iznosi 55 KM. 

Članke identičnog sadržaja, koji takođe imitiraju izgled portala Tele Journal, pronašli smo objavljene na još dva linka (1, 2). Dodatno, identične članke, uz iznimku naziva lijeka, pronašli smo na još dva linka (1, 2). U njima se na potpuno isti način govori o “lijeku” Potent Axe.  

Irma Musić, Draginja Mojković, Kamelija Radulevska, Kameljën R ili Danica Stojadinović?

Na stranici na kojoj se nalazi članak s lijeve strane dostupna je i ilustracija zastava pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije. Klikom na svaku od zastava jezik članka se mijenja, a njim i ime doktorice koja navodno preporučuje Prostamid. Tako, kada se klikne na zastavu BiH, ime doktorice glasi Irma Musić, klikom na zastavu Hrvatske ime doktorice postaje Draginja Mojković, sa zastavom Sjeverne Makedonije ona je Kamelija Radulevska, sa zastavom Albanije Kameljën R, dok se klikom na zastavu Srbije ime mijenja u Danica Stojadinović. 

U člancima se ne precizira s kog “Kliničkog urološkog instituta za liječenje prostatitisa i erektilne disfunkcije” navodno dolazi bilo koja od pomenutih doktorica. 

Na fotografiji, ipak, nije doktorica nijednog pomenutog imena. Slika prikazuje urologinju iz Kazahstana Elenu Podbornovu. Ista fotografija Podbornove koja je iskorištena u pomenutom članku dostupna je na njenom Facebook profilu. 

Obrnuta pretraga fotografije na kojoj je navodno Ibrahim Saković, “glavni specijalista za urologiju, član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, načelnik urološkog odjeljenja”, pokazuje da je ona odranije dostupna na internetu te da je korištena u sličnim člancima u kojima su reklamirani različiti preparati. 

Pretraga na internetu ne daje rezultate koji bi potvrdili da postoji urolog imena Ibrahim Saković. Takođe, u BiH ne postoji “Akademija nauka Bosne i Hercegovine”. Naime, u BiH postoji više akademija nauka i umjetnosti, ali ona pomenutog naziva ne postoji. Klinika u kojoj je Saković navodno načelnik urološkog odjeljenja nije imenovana u člancima. 

Kako stranice s člancima izgledaju i kako se dijele?

Internet-stranice na kojima su objavljeni ovi članci nisu funkcionalne, to jeste, klik na bilo koji eksterni link dostupan na njima čitatelje/ke će odvesti ili na stranicu za naručivanje “lijeka” Prostamid ili na forum za naručivanje Potent Axea. Sami linkovi članaka ne odgovaraju nazivu portala na kom su navodno objavljeni. Portal Tele Journal, zapravo, ne postoji. Logo koji je iskorišten na ovim člancima zapravo je logo emisije koja se emituje na rumunskom televizijskom kanalu TVR Timisoara. 

Na stranici do koje se dolazi klikom na bilo šta u pomenutim člancima nalazi se forma za naručivanje te dodatne preporuke navodnih ljekara/ki za kupovinu Prostamida. Na ovoj stranici, kao i u članku, imena ljekara/ki mijenjaju se odabirom različitog jezika, a fotografije ne prikazuju osobe za koje se tvrdi da su na njima (1, 2). 

Stvarno vrijeme objave pomenutih članaka nije moguće pouzdano utvrditi budući da pri svakom otvaranju prikazuju aktuelni datum. 

Linkove internet-stranica na kojima se promoviše preparat Prostamid nije moguće pronaći u nekoj objavi na Facebooku. Ipak, oni se na toj društvenoj mreži prikazuju kao reklamirani sadržaji. Naime, pretragom naziva ovog preparata u Facebookovoj biblioteci oglasa mogu se pronaći sponzorisane objave u kojima se dijele različite internet-stranice na kojima se na različitom jeziku reklamira Prostamid. 

Tako je moguće pronaći sponzorisane objave na Facebook stranicama Klarto Peho i Todo Mrate, u kojima se dijele linkovi na našem jeziku. Ipak, ovakve objave nije moguće pronaći na samim Facebook stranicama (1, 2), već samo u biblioteci oglasa. Na ovim stranicama, zapravo, ne postoje javno dostupne nikakve objave, osim profilnih i naslovnih fotografija. 

Prema podacima dostupnim u “Page Transparency” sekciji na stranici Todo Mrate, može se vidjeti da se njom upravlja iz Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država te da je nastala 1. decembra 2022. godine. Na stranici je dostupna i adresa u Kijevu u Ukrajini, ali nismo uspjeli utvrditi šta se tačno na njoj nalazi. Dostupan je i broj telefona iz Ukrajine, ali pretraga na internetu nije dala rezultate koji bi ukazali na to kome ovaj broj telefona pripada. Ova stranica u vrijeme pisanja ove analize nije imala nijednog/u pratitelja/ku. 

“Page Transparency” sekcija na stranici Klarto Peho takođe ukazuje na to da se stranicom upravlja iz Ukrajine. Ova stranica nastala je 1. novembra 2022. godine. Na ovoj se stranici takođe navodi adresa u Kijevu, ali nije moguće pouzdano tvrditi da li se i šta na njoj nalazi. Kao i u slučaju prethodno pomenute stranice, pretraga dostupnog broja telefona nije dala rezultate. Do vremena pisanja ove analize ova je stranica brojala pet pratitelja/ki. 

Šta je prostatitis i kako se liječi?

Prostatitis je poremećaj prostatne žlijezde. Postoje akutni i hronični prostatitis, zavisno od trajanja upale. Tretmani će, takođe, zavisiti od toga o kojoj je vrsti prostatitisa riječ. Kako se navodi na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), prostatitis se uglavnom tretira lijekovima protiv bolova i antibioticima, dok se u nekim slučajevima prepisuju i lijekovi za olakšavanje obavljanja fizioloških potreba (alfa-blokeri i laksativi). 

Da li su Prostamid i Potent Axe lijekovi?

Raskrinkavanje je o preparatu Prostamid i načinima njegove promocije pisalo u analizi “Izmišljeni intervjui, recenzije, preporuke i fotošopirani certifikati: Kako se prodaju magični preparati nepoznatog porijekla”. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, ovaj i drugi preparati iste kompanije lažno se reklamiraju kao “lijekovi” koje preporučuju različiti ljekari/ke. 

Prostamid se ne nalazi na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH. Isto je i s preparatom naziva Potent Axe. 

Pretraga na internetu takođe ne daje rezultate ni da je provedeno istraživanje efikasnosti ovih lijekova tokom 2015. i 2016. godine (1, 2). 

Raskrinkavanje je o sličnim primjerima lažnog reklamiranja preparata koji se netačno predstavljaju kao lijekovi pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5). Stvarnih naučnih dokaza o njihovoj učinkovitosti, ipak, nema. 

Shodno činjenicama, pomenutim internet-stranicama na kojima se reklamiraju preparati Prostamid i Potent Axe dajemo ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.01.2023

Sanyakma: Istaknuti specijalista urologije ispričala nam je kako je uspjela da obnovi potenciju kod svojih pacijenata koji imaju između 60-70 godina

Biljni čaj Prostamid je jedno od najbezbjednijih i najefikasnijih sredstava za liječenje i prevenciju prostatitisa. Možete da ga naručite s popustom o...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.01.2023

Sanyakma: Istaknuti specijalista urologije ispričala nam je kako je uspjela da obnovi potenciju kod svojih pacijenata koji imaju između 60-70 godina

Biljni čaj Prostamid je jedno od najbezbjednijih i najefikasnijih sredstava za liječenje i prevenciju prostatitisa. Možete da ga naručite s popustom o...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.01.2023

Zdravlje i lepota: Istaknuti specijalista urologije ispričala nam je kako je uspela da obnovi potenciju kod svojih pacijenata koji imaju između 60-70 godina

Biljni čaj Prostamid je jedno od najbezbednijih i najefikasnijih sredstava za lečenje i prevenciju prostatitisa. Možete da ga naručite s popustom od 5...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.01.2023

Top-goods: Istaknuti specijalista urologije ispričala nam je kako je uspela da obnovi potenciju kod svojih pacijenata koji imaju između 60-70 godina

Biljni čaj Potent Axe je jedno od najbezbednijih i najefikasnijih sredstava za lečenje i prevenciju prostatitisa. Možete da ga naručite s popustom od...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.01.2023

Top-goods: Istaknuta specijalistkinja urologije ispričala nam je kako je uspjela da obnovi potenciju kod svojih pacijenata koji imaju između 60-70 godina

Biljni čaj Potent Axe je jedno od najbezbednijih i najefikasnijih sredstava za liječenje i prevenciju prostatitisa. Možete da ga naručite s popustom o...

  • Lažna vijest