Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni doktori koji preporučuju “lijek” Pro Drops

Lažni intervju i navodni razgovor s dvojicom urologa u kojima se preporučuje “lijek” Pro Drops dijeli se Facebookom. Ipak, niti je u pitanju lijek niti su ga preporučivali poznati urolozi.

Foto: Freepik.com

Facebookom se dijeli link internet-stranice na kojoj se navodno mogu razmjenjivati poruke s urologom Stefanom Markovićem. Na stranici se navodi da je u pitanju “službeni chat” te da je Marković specijalista urologije, ali i “najbolji urolog među liječnicima u dijagnostici i liječenju uroloških bolesti, erektilne disfunkcije i prostate” s više od 30 godina radnog iskustva.

U “chatu” s navodnim urologom korisnicima se inicijalno prikazuju tri poruke u kojima se, između ostalog, navodi da Marković u svom “zvaničnom ćaskanju” provodi tri dana dijagnostikujući i savjetujući muškarce o pitanjima iz domene urologije. Nakon toga se korisnici pozivaju da odgovore na nekoliko pitanja, za koja su im odgovori unaprijed ponuđeni. 

Pitanja se odnose na uzrast pojedinca, simptome bolesti, njihovo trajanje, eventualne pokušaje izlječenja problema i slično. Ipak, bez obzira na to koje ponuđene odgovore odaberete, odgovor “urologa” uvijek će biti isti – radi se navodno o teškoj upali prostatne žlijezde. 

Nakon nekoliko poruka u kojima se objašnjavaju posljedice navodno dijagnostikovanog stanja, korisnicima se kao rješenje nudi “lijek” Pro Drops. 

U “chatu” se dalje tvrdi da je ovaj “lijek” prošao klinička ispitivanja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim drugim zemljama, a da nakon njegove upotrebe “muško telo počinje da funkcioniše kao telo 25-godišnjeg mladića”. Na kraju se prikazuje i forma za naručivanje Pro Dropsa po promotivnoj cijeni koja je navodno umanjena za 50% te “lijek” sada košta 55 KM. U formi se navodi da ova ponuda vrijedi do dana kada je otvorite, ali će ista poruka dočekati korisnike/ce kada god otvore “chat”. 

Još jedan primjer u kom drugi ljekar navodno preporučuje Pro Drops pronašli smo na stranici Kmastager. Stvarni datum objave ovog članka nismo uspjeli utvrditi, a u njemu se uvijek navodi datum od dva dana prije njegovog otvaranja. U članku je “intervju” s ljekarom Davidom Brownom, koji je “jedini dobitnik Gairdnerove nagrade za urologiju, glavni urolog klinike na Sveučilištu Johns Hopkins”. 

On navodno preporučuje Pro Drops te takođe “objašnjava” da je ovaj preparat navodno napravljen u BiH, ali da ga se ne može pronaći u apotekama. Na dnu ovog članka takođe je forma za narudžbu “lijeka” Pro Drops. Sama stranica nije funkcionalna i na njoj nije moguće otvoriti ništa. Klikom na bilo koji link na stranici korisnici su odvedeni na formu za naručivanje Pro Dropsa. 

Da li je “chat” s urologom autentičan?

Razgovor s navodnim urologom Stefanom Markovićem nije stvaran. Riječ je o automatizovanoj stranici koja će korisnicima, bez obzira na odgovore, uvijek ponuditi isto “rješenje” u vidu preparata Pro Drops. Internet-pretraga ne daje rezultate za zvanični “chat” s urologom Stefanom Markovićem. 

Obrnuta pretraga fotografije koja navodno prikazuje Markovića ukazuje na to da je na fotografiji zapravo ukrajinski urolog Koštura Vasilij Vasilijevič. Dakle, ne radi se o stvarnom razgovoru s ljekarom, kako se korisnicima može učiniti, već je jedina svrha ove stranice poticanje korisnika da naruče preparat Pro Drops. 

Da li je doktor David Brown preporučivao Pro Drops?

U navedenom članku tvrdi se da je doktor David Brown, koji navodno preporučuje Pro Drops, jedini dobitnik Gairdnerove nagrade u oblasti urologije. Na zvaničnoj stranici Gairdnerovih nagrada, to jeste The Canada Gairdner Awards, navodi se da ih Fondacija Gairdner dodjeljuje “najboljim biomedicinskim i globalnim zdravstvenim istraživačima/cama”. Do vremena pisanja ove analize dodijeljene su 402 nagrade. Ipak, na zvaničnoj stranici na kojoj su izlistana imena svih dobitnika/ca nagrade ne nalazi se David Brown. 

Takođe, pretraga za ime David Brown na stranici Johns Hopkins Medicine, na kojoj se mogu pretražiti ljekari/ke zaposleni/e u bolnici “Johns Hopkins”, “Johns Hopkins” Bayview medicinskom centru ili “Johns Hopkins” zajednici ljekara/ki ne daje nikakve rezultate.

Obrnuta pretraga fotografije na kojoj je navodno urolog David Brown pokazuje da se ista fotografija ranije koristila uz različita imena, ali nismo uspjeli pouzdano utvrditi ko se na njoj zaista nalazi.  

Da li je Pro Drops lijek napravljen u BiH?

Preparat Pro Drops ne nalazi se na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH. Internet-pretraga tvrdnje da je Pro Drops napravljen u Bosni i Hercegovini ne daje rezultate koji bi ukazali da je ta tvrdnja tačna. Dakle, Pro Drops nije lijek odobren za upotrebu u BiH. Riječ je o biljnom sredstvu za čiju učinkovitost nema dokaza

Odvraćanje od metoda liječenja koje se primjenjuju u medicini i lijekova čija je učinkovitost dokazana može biti veoma opasno budući da može dovesti do dodatnog pogoršanja postojećih stanja. 

Raskrinkavanje je o brojnim sličnim primjerima u kojima se slični preparati reklamiraju kao lijekovi kroz izmišljene intervjue s navodnim ljekarima/kama pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5).

Shodno činjenicama, navedeni intervju i “chat” u kom ljekari navodno preporučuju Pro Drops ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.01.2023

Bops: Službeni chat online Stefan Marković

  • Lažna vijest
Lažna vijest 15.01.2023

Kmastager: "Medicina na nivou prošlog stoljeća": Poznati urolog ispričao kako doktori u BiH varaju muškarce koji žele izliječiti prostatitis i adenom prostate

David Brown jedini je dobitnik Gairdnerove nagrade za urologiju, glavni urolog klinike na Sveučilištu Johns Hopkins. Odlikovan je američkom nacionalno...

  • Lažna vijest