Izmišljeni intervju sa Sebijom Izetbegović promoviše lažni lijek

Na Facebooku se dijeli izmišljeni intervju sa Sebijom Izetbegović u kojem ona “promoviše” biljni preparat kao lijek protiv hipertenzije.

Foto: Facebook stranica “Sebija Izetbegovic”

Na društvenim mrežama kruži navodni intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebijom Izetbegović, u kojem ona “poručuje” čitateljima/kama da prestanu piti tablete protiv hipertenzije i “promoviše” preparat Hyper Active. Link na “intervju” s Izetbegović podijeljen je na Facebook stranici Lassitude Hope uz sljedeći opis:

Prof. Sebija Izetbegović:   Bosanci molim! Prestanite da uzimate tablete za krvni pritisak. Uzmite jednu supenu kašiku na prazan stomak.

U navodnom intervjuu stoji:

Sebija Izetbegović je bosanski lekar, profesor. Poznat je po tome da leči ljude bez tableta. Uz to, svi koji dolaze kod njega neobrašnjivo lako ozdrave. Među njegovim pacijentima ima poznatih ljudi iz Bosna i Hercegovina, ali i krem društva iz EU.

Profesor Sebija Izetbegović retko daje intervjue, trudeći se da više vremena posveti pacijentima. Međutim, našem korespondentu se posrećilo: poznati lekar je pristao da odgovori na nekoliko pitanja za pacijente koji nemaju mogućnosti da zakažu pregled na klinici.

Na koncu, Izetbegović navodno tvrdi da je najbolji lijek za hipertenziju čišćenje krvnih sudova, u čemu je najefikasniji “lijek” Hyper Active, za koji se tvrdi da je nastao 2015. godine na Institutu za bolesti srca. Također se navodi da farmaceutska industrija krije metod “čišćenja krvnih sudova” jer želi stvoriti profit prodajući tablete za smanjenje krvnog pritiska.


Izmišljeni intervju na lažnom portalu

Web stranica na kojoj je objavljen ovaj “intervju” nastoji oponašati izgled informativnog portala. Međutim, navodno ime portala, Medicinska gazeta, ne podudara se s nazivom domene “dawhoisheed.click/QYxnqGZS”. Osim toga, nemoguće je otvoriti bilo koju drugu rubriku ili vijest na navodnom portalu, kao ni profile navodnih korisnika/ca koji/e su ostavili/e pozitivne komentare ispod “intervjua”. Jedina “klikabilna” stvar na web stranici jeste link za naručivanje biljnog preparata koji se na njoj prodaje. 

Hyper Active, kao i slični preparati, i ranije je promovisan uz pomoć izmišljenih intervjua s poznatim ljekarima/kama iz regiona, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje. Kao što se može uočiti i iz prethodnih pokušaja manipulacije, “intervju” je u potpunosti isti, samo se mijenjaju imena navodnih stručnjaka/kinja koji/e su “intervjuisani/e”.

Sebija Izetbegović je specijalistkinja za ginekologiju i akušerstvo, s tim da se njena specijalizacija i obrazovanje proteklih mjeseci dovode u pitanje. U svakom slučaju, nije kardiologinja, nije poznata po tome što “liječi ljude bez tableta” i ne postoje intervjui u kojima je promovisala neki preparat ili metod “liječenja” pojedinih zdravstvenih problema.

Kako je objašnjeno u našoj prethodnoj analizi na ovu temu, Hyper Active nije na listi lijekova odobrenih za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH, a ne postoje ni podaci o navodnom Institutu za bolesti srca, gdje je ovaj preparat navodno izumljen.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Sebija Izetbegović promovisala Hyper Active i preporučila građanima/kama da ne piju tablete za smanjivanje krvnog pritiska ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 17. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me