Raskrinkavanje.ba

Izmišljene statistike o mrtvorođenim bebama u Kanadi kao sredstvo antivakcinacijske propagande

Na društvenim mrežama dijele se netačne tvrdnje o broju mrtvorođene djece u Vancouveru i Waterloou, u Kanadi. Također se tvrdi da su svi slučajevi zabilježeni kod vakcinisanih trudnica. Ove navode prenijeli su i neki regionalni portali.

Na profilu Marija S, na platformi BitChute, 16.12.2021. godine objavljen je videosnimak u kojem se iznose tvrdnje o povećanju broja mrtvorođene djece u Kanadi, dok se vakcine protiv Covid-19 navode kao razlog. Snimak je objavljen uz opis:

ISTINA POLAKO IZLAZI NA VIDELO

 

Na snimku se, između ostalog, nalaze i isječci iz intervjua epidemiologa i savjetnika američkog predsjednika za zdravstvena pitanja Anthonyja Faucija. Razgovor je vodio vlasnik kompanije Meta Mark Zuckerberg, a snimak sadrži i titlovani prevod Faucijevih riječi. 

"Ovo nije prvi put ako se desilo, da vakcina koja deluje obecavajuce, u pocetnoj bezbednosti, u stvari jos vise razboli ljudi. Imamo u istoriji slučaj vakcine za RSV kod dece koja je paradoksalno uzrokovala da deci bude gore.
(...)
Jedna od HIV vakcina koju smo pre nekoliko godina testirali je uzrokovala da osobe imaju vecu mogucnost zaraze."

U drugim dijelovima snimka, muškarci potpisani kao doktori Daniel Nagase i Mel Bucket iznose navodne podatke o broju mrtvorođene djece u jednoj bolnici u kanadskom gradu Vancouveru, te podatke za grad Waterloo. I ovi dijelovi snimka sadrže titlovani prevod:

Doktor Malbrasui on je povezan sa svima u Vankuveru. Dule koje rade u “Women and Children's” bolnici kažu da su u roku od 24 sata imali 13 slučajeva mrtvorodjenih bebi. 
13 beba je rođeno mrtvo.
(...)
Imamo pouzdanije statistike iz Waterloo, Ontarija da su imali 86 mrtvorođenih beba između januara i jula. Uobičajeno je da ima 5 do 6 mrtvorodjenih beba svake godine.
Jedno mrtvorodjeno dete na svaka 2 meseca je uobicajeno. Ali sada odjednom imamo 86 mrtvorodjenih bebi u roku od 6 meseci, to nije uobicajeno. Ali najvaznija potvrda koju sada imamo iu Waterloo, Ontario izvjestaja je da u slucaju svih 86 mrtvorodjenih beba su sve majke primile dve doze.
Vakcinisane majke?
Tako je.

Identičan snimak pronašli smo na Facebook i Twitter profilima korisnice Marija Stojakovic, ali i na njenom nalogu na platformi Odysee. Videosnimak sa ovim tvrdnjama objavljen je i na Facebook stranici Budjenje Naroda - Treci te na Facebook profilu Saša Janković.

 

Tvrdnje o mrtvorođenim beba odranije prisutne
 

Tvrdnja o 13 mrtvorođenih beba u toku jednog dana u bolnici Lions Gate u Vancouveru prisutna je na našem govornom području od novembra. Pronašli smo je na portalu Staro normalno. U članku ovog portala, objavljenom 23.11.2021. godine, navodi se:

Kanada: 13 mrtvorođenih beba u 24 sata u bolnici Lions Gate uzrokovanih cjepivima Covid-19

Prema tvrdnjama zviždača, zbog cjepiva protiv Covida-19 događa se masovni genocid, koji glavni mediji i vlade diljem svijeta ignoriraju.

U Britanskoj Kolumbiji (BC), Kanada, zviždači su se okupili na skupu kako bi skrenuli pozornost na ovaj široko rasprostranjeni problem i na otkriće da se oko 13 mrtvorođenih smrti dogodilo u  razdoblju od 24 sata u bolnici Lions Gate. Svi smrtni slučajevi dogodili su se kod beba koje su rodile potpuno cijepljene majke, iako veliki dio javnosti i dalje nije svjestan da se to dogodilo.

Kao odgovor, dr. Mel Bruchet i Daniel Nagase, zajedno s drugim zabrinutim članovima javnosti, okupili su se kako bi podnijeli pritužbu pred uredom Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) u Sjevernom Vancouveru.

Kako glavni mediji ignoriraju priču, Bruchet i Nagase uzimaju stvari u svoje ruke podnoseći pritužbe RCMP-u protiv službenika javnog zdravstva za koje se vjeruje da sve to guraju pod tepih zbog financijskog sukoba interesa i pristranosti.

Ovaj članak je dan kasnije objavio i portal Zvezdane staze.

S druge strane, portal Croativ je u svom članku, objavljenom 14.12.2021, a izmijenjenom 16.12, ponovio ove tvrdnje, ali i dodao one o mrtvorođenoj djeci u Waterloou.

ŠOK U KANADI: Dr. Daniel Nagase bez rukavica objavio zabrinjavajuću statistiku!

Dr. Daniel Nagase izvještava da se u zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba. Zanimljiva je činjenica da su sve žene bile potpuno cijepljene sa najmanje dvije doze.

Obitelj je već preko društvenih mreža poručila da će tužiti državu, jer je bila prisiljena uzeti cjepivo kako bi mogla ići u barove i restorane.

Dr. Daniel Nagase dao je 20.11.2021. ovaj kratki intervju na Worldwide Freedom Rally (Svjetski skup za slobodu) okupljanju informaciju koju je dobio kroz razgovore sa kolegama liječnicima (posebice dr. Mel Bruchet) i dao nam informaciju koju garantirano nećete čuti na mainstream vijestima: 86 mrtvorođenih beba u razdoblju između siječnja i srpnja ove godine, tj. nekih 6 mjeseci, u Kanadi.

Standard u Kanadi, odnosno u Waterloo, Ontario, ili bolje rečeno godišnji prosjek je 5-6 mrtvorođene djece godišnje.

Članak sadrži i videosnimak izjave Daniela Nagase, s titlovanim prevodom. U prvobitnoj verziji članaka, linkovana je Facebook objava jednog korisnika, koja je u međuvremenu obrisana, no iz analiza Raskrikavanja i Istinomera jasno je da je sadržala ove tvrdnje i da objavljena još u novembru.

Isti članak je 19. decembra objavio portal Ayuremed.net.

 

Šta su činjenice o mrtvorođenim bebama u Kanadi?

 

Vancouver Coastal Health (VCH) jedna je od pet regionalnih ustanova javnog zdravlja u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija, a u njenoj nadležnosti je i bolnica Lion’s Gate Hospital (LGH), u kojoj je navodno zabilježeno 13 slučajeva mrtvorođenih beba kod vakcinisanih trudnica. Iz ove ustanove su se povodom ovih tvrdnji oglasili 24.11. 2021. saopštenjem na zvaničnom Twitter nalogu:

U ovoj tvrdnji nema istine, a pojedinci koji šire ove lažne informacije nemaju veze ni sa LGH ni sa VCH. Nije došlo do značajnih promjena u učestalosti mrtvorođenih u VCH regiji tokom pandemije Covid-19.

Pozivajući se na relevantne naučne izvore, iz ove ustanove su u demantiju na Twitteru naveli da su vakcine bezbjedne, te da se preporučuju trudnicama. Iz Vancouver Coastal Healtha su se referisali na novu studiju, objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine, prema kojoj nisu pronađeni dokazi o povećanom riziku od ranog gubitka trudnoće nakon vakcinacije protiv Covid-19, što je, ustvari, potvrdilo nalaze i ranijih studija.

Pozvali su se, također, na podatke američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), koji su pokazali da su trudnice oboljele od Covid-19 imale veći rizik da rode mrtvorođenče u odnosu na one koje nisu zaražene.

Tvrdnjom o 13 slučajeva mrtvorođenih beba kod vakcinisanih trudnica bavile su se i kanadske fact-checking platforme (1, 2, 3). U analizi Global newsa, objavljenoj 25.11.2021. godine, navodi se da su na području koje je u nadležnosti Vancouver Coastal Healtha, od aprila do kraja augusta ove godine, zabilježena četiri slučaja mrtvorođene djece u sedam bolnica. U istom periodu rođeno je 1.326 živih beba. U prethodnoj godini bilo je 3.299 rođenih živih beba i 11 mrtvorođenih.

Ovaj portal bavio se i tvrdnjom da je u Waterloou zabilježeno 86 mrtvorođenih beba između januara i jula, i to sve, navodno, kod vakcinisanih trudnica. 

Podaci iz Better Outcomes Registry & Network (BORN), registra trudnoća, novorođenčadi i djece u Ontariju, pokazuju da je bilo između 12 i 15 mrtvorođenih u području Waterloo između januara i juna 2021.
(...)
Ukupno, u cijeloj provinciji Ontario, u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 300 mrtvorođenih i 67.199 živorođenih beba. To znači da su žene do sada u 2021. godini imale 0,44 posto šanse da rode mrtvorođenče. To je zapravo manje nego prethodnih godina, kada je vjerovatnoća za to iznosila 0,47 posto.

Ovaj portal se dodatno osvrnuo i na tvrdnju da postoji izvještaj iz Waterlooa koji potvrđuje da je svih 86 navodnih slučajeva mrtvorođenčadi zabilježeno kod vakcinisanih žena.

Stručnjaci kažu da takav izvještaj ne postoji, jer ne postoji lak način da se sazna ova informacija. Glasnogovornik BORN-a Ontario kaže da bi podatke trebalo izvući iz COVAxON-a, pokrajinske baze podataka o vakcinaciji protiv Covid-19, i uporediti ih s podacima pacijenata.

Kako navodi kanadski CBC u analizi objavljenoj 24. novembra, ljekari koji su iznijeli ove tvrdnje nemaju nikakve veze s bolnicom Lion’s Gate. 

Jedan je penzionisani porodični doktor Mel Bruchet, a drugi je dr. Daniel Nagase, koji tvrdi da je otpušten s posla u bolnici u Alberti nakon što je promovirao Ivermektin kao lijek protiv Covid-19.

Tvrdnje o mrtvorođenim bebama u Kanadi su ranije opovrgle i regionalne fact-checking platforme Faktograf, Raskrikavanje i Istinomer.

 

Stare izjave Anthonyja Faucija u službi širenja narativa o štetnosti vakcina protiv Covid-19
 

Izjava epidemiologa i savjetnika američkog predsjednika za zdravstvena pitanja Anthonyja Faucija, koja se našla u snimku, potiče iz intervjua koji je vodio vlasnik kompanije Meta Mark Zuckerberg. Razgovor je emitovan uživo 19. marta 2020. na Zuckerbergovom Facebook profilu. To je, dakle, bilo osam mjeseci prije nego što je prva vakcina protiv Covid-19 dobila dozvolu za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, to jest dok su još trajala klinička istraživanja.

Objašnjavajući zašto su važna višefazna detaljna klinička ispitivanja, Fauci je tada hipotetički govorio o mogućnosti da se tokom kasnijih faza istraživanja pokaže da su vakcine, iako su se činile sigurnim u početnim fazama istraživanja, ustvari kontraproduktivne, tj. da dovode do težeg oblika bolesti.

Ova mogućnost se nije ostvarila  – vakcine su se pokazale efikasnim i bezbjednim u svim fazama istraživanja i na kraju su i odobrene, no to nije spriječilo korisnike/ce društvenih mreža da manipulišu ovom izjavom. Godinu i po nakon što je nastala, na društvenim mrežama je dijeljena kao dokaz za tvrdnje da je Fauci “otvorio mogućnost da bi vakcine protiv Covid-19 mogle povećati vjerovatnoću zaraze”. Više o tome šta je Fauci zaista rekao čitajte u analizi od 17.12.2021. godine. 

 

Shodno navedenom, tvrdnju da je za 24 sata u bolnici u Vancouveru zabilježeno 13 slučajeva mrtvorođenih beba kod vakcinisanih trudnica, prvobitno objavljenu na portalu Staro normalno, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Kao lažnu vijest ocjenjujemo i članak portala Croativ, u kojem se tvrdi da je između januara i jula u Waterloou zabilježeno 86 slučajeva mrtvorođenih beba kod vakcinisanih trudnica te da postoje izvještaji koji to potvrđuju.

Isti ocjenu dobija i objava na profilu Marija S, na platformi BitChute, koja sadrži pomenute tvrdnje.

 Ostala pojavljivanja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Marija Manojlović, Denis Čerkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.12.2021

Bit Chute: Marija Stojaković: ISTINA POLAKO IZLAZI NA VIDELO

ISTINA POLAKO IZLAZI NA VIDELO

  • Lažna vijest
Lažna vijest 23.11.2021

Staro Normalno: Kanada: 13 mrtvorođenih beba u 24 sata u bolnici Lions Gate uzrokovanih cjepivima Covid-19

Prema tvrdnjama zviždača, zbog cjepiva protiv Covida-19 događa se masovni genocid, koji glavni mediji i vlade diljem svijeta ignoriraju.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 24.11.2021

Zvezdane staze: Kanadski zviždači razotkrili 13 mrtvorođenih u 24 sata u bolnici Lions Gate uzrokovanih vakcinama C-19

Prema tvrdnjama uzbunjivača, zbog vakcina protiv C-19 događa se masovni genocid, koji glavni mediji i vlade širom sveta ignorišu.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 14.12.2021

Croativ: VIJESTI(VIDEO) ŠOK U KANADI: Dr. Daniel Nagase bez rukavica objavio zabrinjavajuću statistiku!

Dr. Daniel Nagase izvještava da se u zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba. Zanimljiva je činjenica da su sve žene bile potpuno...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Ayurmed: ŠOK U KANADI: U zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba a sve žene su bile cijepljene sa najmanje dvije doze.

Dr. Daniel Nagase izvještava da se u zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba. Zanimljiva je činjenica da su sve žene bile potpuno...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.12.2021

Twitter profil: Twitter profil Marija S: ISTINA POLAKO IZLAZI NA VIDELO

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.12.2021

Odysee: Marija S: ISTINA POLAKO IZLAZI NA VIDELO

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.12.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Budjenje Naroda - Treci

ISTINA POLAKO IZLAZI NA Videlo...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.12.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Saša Janković: OVO NIJE PRVI PUT❗

  • Prenošenje lažnih vijesti