Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objavama “intervjua” s izmišljenim ljekarom.

Foto: Freepik.com

Na web stranici Planinski čajevi 18.1.2022. godine objavljen je intervju s navodnim neurohirurgom Harisom Kovačevićem koji promoviše preparat Hyperdrops.

U navodnom intervjuu tvrdi se da su zapušene arterije uzrok bolesti poput hipertenzije i osteohondroze, a kao “lijek” za ovaj zdravstveni problem navodni doktor preporučuje preparat Hyperdrops. Navodi se:

Zašto su krvni sudovi odgovorni za 90% vašeg zdravlja?

Šta se, osim holesterola, taloži na zidovima krvnih sudova?
Četiri očigledna znaka nezdravih krvnih sudova i još sedam skrivenih znakova

Kako sigurno očistiti krvne sudove bez odlaska doktoru?
Odgovore na ova pitanja dobili smo od direktora Odsjeka za vaskularnu hirurgiju Univerziteta za medicinu i farmakologiju u Sarajevu, neurohirurg, doktor Haris Kovačević.
Dr. Haris Kovačević obavio je više od 19.200 operacija mozga. Najmlađi pacijent je bio novorođenče.
(...)
Mogu samo preporučiti jedan proizvod za sigurno čišćenje krvnih sudova: Hyperdrops kapi. Ove kapi produžavaju život sa 11 na 17 godina, daju energiju i osjećaj lakoće.

Na web stranici objavljena je i fotografija navodnog Harisa Kovačevića, kao i link za naručivanje Hyperdropsa, uz tvrdnju da je proizvod na sniženju do 3.2.2023. godine.

Šta su činjenice?

“Intervju” objavljen na stranici Planinski čajevi jedan je od mnogobrojnih primjera manipulativnih načina promocije i prodaje biljnih preparata koji se predstavljaju kao lijekovi za razne bolesti. Raskrinkavanje se i prethodno bavilo sličnim manipulativnim objavama u analizama koje možete pročitati ispod:

 

Dizajn web stranice nastoji oponašati izgled Facebook objave. Ipak, čitatelji/ke ne mogu ostaviti “like”, otvoriti profil Harisa Kovačevića, kao ni navodne profile korisnika/ca koji/e su komentarisali/e objavu. Jedina “klikabilna” stvar jeste link za naručivanje Hyperdropsa.

Neurohirurg Haris Kovačević ne postoji. Fotografije koje ga navodno prikazuju preuzete su s interneta, a na njima se zapravo nalazi Leon Dănăilă, rumunski neurohirurg i pisac.

Foto: Screenshot

Osim što ne postoji neurohirurg Haris Kovačević, u Sarajevu ne postoji ni institucija po imenu “Univerzitet za medicinu i farmakologiju”.

Dakle, intervju, i sve što se u njemu navodi, uključujući i sagovornika, potpuno je izmišljen.

Iako se na web stranici Planinski čajevi preparat Hyperdrops nastoji predstaviti kao lijek za zapušene arterije, on se ne nalazi na listi lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH.

Shodno činjenicama, navodni intervju u kojem izmišljeni doktor Haris Kovačević preporučuje “lijek” Hyperdrops ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.01.2023

Planinskicajevi.net: Otok, bol i grčevi mišića - tri najčešća simptoma 'prljavih' krvnih žila. Kako ih liječiti kod kuće?

Otiču li vam noge noću? Da li su vam zglobovi natečeni? To znači da imate previše tečnosti u krvnim sudovima: tečnost prolazi kroz oslabljene i začepl...

  • Lažna vijest