Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni intervjui za lažne lijekove: Nefro Aktiv i Detonic

I dalje su aktuelni izmišljeni intervjui u kojima se reklamiraju različiti lijekovi koji zapravo to nisu. Ovaj put dva doktora navodno preporučuju Nefro Aktiv i Detonic kao lijekove za urinarnu inkontinenciju.

Foto: rawpixel.com, freepik

Na stranici koja izgledom podsjeća na portal Radio-televizije Srbije 22.4.2023. godine objavljen je intervju u kom Branimir Nestorović navodno preporučuje Nefro Aktiv kao lijek za urinarnu inkontinenciju. U navodnom intervjuu, on pacijente/ice odvraća od hirurških metoda liječenja bolesti, za koje tvrdi da su neučinkovite i da imaju mnogo negativnih posljedica po zdravlje. Umjesto toga, on preporučuje navodni lijek Nefro Aktiv.

- Što biste sada preporučili za liječenje urinarne inkontinencije?

- Postoji jedan vrlo dobar europski lijek koji se zove Nefro Aktiv. Posebno je dizajniran za liječenje ove bolesti i pokazuje jednostavno fenomenalnu učinkovitost - pomaže gotovo svima!

(...)

Lijek je nov i vrlo učinkovit - razvijen je u Švicarskoj. U njegovom stvaranju sudjelovali su najbolji svjetski znanstvenici.

U intervjuu se navodi i da se trenutno sprovodi istraživanje među korisnicima/ama koji/e su probali/e Nefro Aktiv, a u kome je učestvovalo više od 2.000 žena. Njih čak 96,7% navodno je reklo da im je Nefro Aktiv pomogao da se potpuno riješe urinarne inkontinencije.

Navodi se i da se lijek može naručiti na službenoj web stranici “istraživačkog instituta”, sa “100% popusta”, a aktuelni datum naveden je kao posljednji dan akcije, odnosno popusta. Datum do kog navodni popust važi mijenja se svakodnevno tako da uvijek prikazuje trenutni datum.

 Na dnu članka čitateljima/kama je ponuđen popust do 50% na lijek, koji se ostvaruje ukoliko zainteresovani/e pogode ispravna vrata iza kojih se proizvod nalazi. Otvaranjem jednih vrata otvara se obrazac za naručivanje proizvoda u koji treba unijeti ime i telefonski broj. Tek se na ovom koraku vidi da je navodna prvobitna cijena lijeka 55 KM, a da je on sada navodno besplatan.

 


 

Izmišljeni intervju i lijek koji to nije

 

Google pretraga ne daje nikakve rezultate koji potvrđuju da je Branimir Nestorović dao intervju u kom preporučuje Nefro Aktiv.

Stranica na kojoj se reklamira Nefro Aktiv kao lijek za urinarnu inkontinenciju ima izgled portala Radio-televizije Srbije. Međutim, nije moguće otvoriti nijednu kategoriju. Klik na bilo koju od njih, ali i linkove u tekstu, uvijek vodi do dijela gdje zainteresovani/e treba da pogode ispravna vrata iza kojih se proizvod nalazi. Na stranici je članak objavljen 22. aprila 2023. godine, ali datum vidljiv na stranici uvijek se mijenja tako da prikazuje trenutni datum. Ipak, članak sa navedenim naslovom nije moguće pronaći na pravoj stranici RTS-a.

Isti link povremeno otvara i drugačiji sadržaj. Naime, ponekad isti link vodi na stranicu drugačijeg izgleda koja dizajnom podsjeća na portal imena Vaš Medportal. Google pretraga pokazuje da takav portal ne postoji. I u ovom je slučaju sadržaj na stranici navodni intervju u kom Nestorović preporučuje Nefro Aktiv. Međutim, članak se razlikuje od pomenute verzije sa stranice koja imitira izgled RTS-a. Na dnu stranice se takođe nalazi obrazac za naručivanje Nefro Aktiva. Nestorović je u ovom tekstu predstavljen kao “načelnik urologije”, prezime mu je pogrešno napisano kao “Nestorovič”, a u jednom trenutku on umjesto Nefro Aktiva preporučuje Uri-Sept.

Ime dječjeg pulmologa i alergologa iz Srbije Branimira Nestorovića često se zloupotrebljava za promociju različitih preparata koji se predstavljaju kao lijekovi. O takvim primjerima Raskrinkavanje je već pisalo u više navrata (1,2). On je u naslovu članaka analiziranih u ovom tekstu predstavljen kao urolog, iako to nije.

Novosti su u članku objavljenom 15.3.2023. godine pisale o tome da je Branimir Nestorović nedavno podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba koje su u kontinuitetu nekoliko godina zloupotrebljavale njegovo ime reklamirajući razne lijekove i preparate za liječenje hemoroida, gljivica, parazita i problema s vidom.

Osim što je ovaj intervjuu izmišljen, Nefro Aktiv nije lijek. On se ne nalazi na spisku lijekova odobrenih za stavljanje u promet koji izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

 

Nestorović postaje Dragonić, a Nefro Aktiv postaje Detonic

 

Navodni intervju sa skoro identičnim tekstom objavljen je na drugoj stranici koja takođe imitira izgled portala, a čiji naziv nije vidljiv. Intervju je objavljen u februaru 2020, ali se datum vidljiv na stranici mijenja tako da prikazuje trenutni. 

U ovom je slučaju intervju navodno dao Nediljko Dragonić, za kog se tvrdi da je “glavni urolog Hrvatske” te “član dopisnik Akademije znanosti, profesor, predstojnik Katedre za urologiju Medicinskog sveučilišta”. Zanimljivo je da su odgovori koje je navodno dao Dragonić gotovo identični onima koje je navodno dao Nestorović u ranije opisanom primjeru.

Dragonić u intervjuu navodno za iste zdravstvene probleme preporučuje “njemački lijek” Detonic. 

Na stranici se, i u ovom slučaju, nalazi obrazac na kome se navodni lijek može naručiti, a njegova cijena ovaj put je u kunama.

 

Isti intervju dijeli se i na drugim jezicima, s tim što se u različitim verzijama mijenja ime doktora, ali slika uvijek ostaje ista. Tako se u intervjuu na španskom jeziku navodni Dragonić zove Alfonso López González, a na litvanskom Jurgis Kaganauskas. Na slici je ustvari Mogeli Hubutija (1, 2), doktor medicinskih nauka i član Ruske akademije nauka (link).

Google pretraga imena urologa Nediljko Dragonić ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da takva osoba zaista postoji. Iako se u članku tvrdi da se Dragonić “redovno poziva na nastupe u vodeće američke istraživačke institute i klinike”, ni pretraga na engleskom jeziku ne daje nikakve rezultate. Rezultata nema ni za druge kombinacije imena i detalja iz navodne biografije (1, 2).

Detonic takođe nije lijek s obzirom na to da nije na spisku lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Nije ni na spisku lijekova medicinskih proizvoda hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Raskrinkavanje se već ranije bavilo izmišljenim intervjuima u kojima se promoviše ovaj preparat.

Šta je urinarna inkontinencija i kako se liječi?

 

Urinarna inkontinencija je nekontrolisano oticanje mokraće koje se uglavnom javlja u starijoj dobi. Kako se navodi na stranici Pliva zdravlje, postoji više vrsta urinarne inkontinencije, a najčešća podjela je na dvije osnovne: stresnu (usljed pritiska na mokraćni mjehur ) i urgentnu inkontinenciju (manifestuje se kroz iznenadni, neodgodivi poriv na mokrenje). Postoji i miješana inkontinencija koja ima karakteristike ove dvije vrste. Liječenje zavisi od toga o kojoj je inkontinenciji riječ. Kako je navedeno na stranici Pliva zdravlje, u slučaju stresne inkontinencije primjenjuju se hirurški i konzervativni pristup (vježbe mišića dna zdjelice). Liječenje urgentne inkontinencije podrazumijeva bihevioralni pristup (promjene u načinu života, kontrola unosa tečnosti, konzumacije kafe) i farmakološko liječenje, koje podrazumijeva korištenje antimuskarinika i beta-3-agonista.

Shodno činjenicama, pomenute intervjue ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke