Izmišljeni Putinov citat o “borbi protiv nacista”

Citat u kojem Vladimir Putin govori o ljudima koji ga nazivaju Hitlerom i ubicom, ali u kojem navodi da će jednog dana “svijet sve shvatiti” o njegovoj navodnoj borbi protiv “nacista”, viralan je na društvenim mrežama. Ipak, ne postoje dokazi da je citat autentičan.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz, 15. marta objavljena je fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina, uz opis:

Vladimir Putin: Neke zemlje protestuju protiv mene i nazivaju me ubicom i Hitlerom, ali ne vide da se borim protiv nacista ne krivim one ljude koji su danas protiv mene, jer narod nije kriv. Neki mediji su uspjeli manipulirati ljudima svojim lažima i okrenuti ih protiv mene, a stvari nisu onakve kakve izgledaju. Danas, sutra ili jednog dana, svijet će shvatiti sve.

Ova objava je do vremena pisanja analize imala 269 podjela, 64 komentara i 594 reakcije.

Isti citat pronašli smo u formi screenshot statusa koji je automatski preveden, objavljen ranije na Facebooku (1, 2). 

 

Šta su činjenice?

Nakon što je Rusija 24. februara 2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu, 141 članica u Ujedinjenim nacijama osudila je ruski napad na ovu suverenu državu. Odmah nakon početka invazije, pokrenuti su protesti diljem svijeta protiv ruskih vlasti i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Protesti su se, između ostalog, održali u Turskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Litvaniji, Grčkoj, ali i u Rusiji i Ukrajini. 

Na nekim od čestih transparenata koji su se mogli vidjeti tokom protesta Putin je uspoređivan sa Adolfom Hitlerom. Nasuprot tome, ruski predsjednik je kao opravdanje za napad koristio narativ o “denacifikaciji Ukrajine”. O dezinformacijama koje su imale za cilj predstaviti Ukrajinu i ukrajinsku vlast kao naciste pisao je naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Crne Gore Raskrinkavanje (.me) u analizi od 7.3.2022. 

Najranija objava citata pripisanog Putinu koju smo pronašli je na ruskom jeziku i objavljena je na Facebook stranici Ruski Mir (Русский МИР) 6. marta. Do vremena pisanja ove analize, imala je 957 podjela, 615 komentara i preko 2.700 reakcija. Najviralnija objava citata koju smo pronašli je na bugarskom jeziku, na profilu Stefan Bojanov Pilota (Стефан Боянов Пилота), a zabilježila je više od 17 hiljada podjela i preko 21 hiljadu reakcija.

Ne postoje dokazi za tvrdnju da je Putin izgovorio ono što mu se pripisuje u analiziranim objavama, to jest da je na taj način adresirao činjenicu da ga demonstranti/kinje u svijetu porede sa Hitlerom. 

Pretražili smo citat na ruskom jeziku koji se pripisuje Putinu, u kojem je navodno rekao da su “mediji uspjeli manipulirati svoje laži” kako bi okrenuli ljude “protiv njega”, i jedina objava koju smo pronašli je na Facebook stranici Ruski Mir. Radi se o nezvaničnoj Facebook stranici koja ponavlja propagandne ruske narative. Budući da citat nije objavljen ni na jednom zvaničnom kanalu, kao ni u jednom kredibilnom mediju, može se zaključiti da je izmišljen za potrebe ove Facebook stranice.

Pretragom citata na engleskom jeziku pronašli smo jednu objavu na forumu Sammy boy, na kojem korisnici/e uglavnom razmjenjuju poruke vezane za QAnon teoriju zavjere. U poruci na ovom forumu od 8. marta, korisnik navodi da je citat izgovorio “Putinov dvojnik”, što je jedna od osnovnih značajki ove teorije zavjere, prema kojoj su svjetski lideri i poznate javne ličnosti zapravo mrtvi ili zatvoreni, a umjesto njih se pojavljuju njihovi dvojnici. Više o QAnon teoriji zavjere pročitajte u analizi na linku.

Shodno činjenicama, ocjenu lažnu vijest dobija objava screenshota sa citatom na Facebook profilu Nesa Markovic. Sve kasnije objave istog citata dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.  

(Amina Čeliković i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 28. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me