Raskrinkavanje.ba

Portal i Facebook stranica “Istinom protiv laži” - promoteri QAnon fantazija

Na portalu i istoimenoj Facebook stranici “Istinom protiv laži” kontinuirano se objavljuju dezinformacije koje odražavaju ideje QAnon pokreta. Prema narativu ovog “zavjerološkog” pokreta, niz javnih ličnosti je uhapšen ili pogubljen, a mijenjaju ih klonovi ili dvojnici. Ove tvrdnje, naravno, nemaju utemeljenje u realnosti.

Portal Istinom protiv laži, te istoimena Facebook stranica, među najvećim su “rasadnicima” različitih teorija zavjere na našem govornom području, najčešće kompleksnog narativa pokreta QAnon. Jedna od tvrdnji koje se često mogu naći u objavama ovog portala i Facebook stranice povezane s njim je ona o navodnim hapšenjima, suđenjima ili pogubljenjima nekih političara, vjerskih vođa, glumaca, pjevača ili drugih pripadnika svjetske “elite”.  

Na portalu Istinom protiv laži tako je 3.2.2021. objavljen članak koji nosi naslov:

POGUBLJENI! Papa, Biden, Merkel, Macron, Erdogan, Kraljica Elizabeth, Obama, Boris Johnson, Bill Gates...pročitajte i ostala imena sotonista koji su također pogubljeni ili čekaju suđenje.

Članak je podijeljen na istoimenoj Facebook stranici 5.2.2021. uz status u kojem piše da je “NWO mrtav” (NWO je skraćenica engleskog izraza “New World Order” ili novi svjetski poredak, op.a). Također, piše da je “260 veleizdajnika” uhapšeno ili pogubljeno.

GOTOVO JE! NWO JE MRTAV!

Na procesu NURNBERG II već je osuđeno i pogubljeno mnogo slavnih političara, glumaca, pjevača... ostali uhićeni čekaju na presudu.

Pročitajte imena 260 veleizdajnika, trgovaca djecom, organima, pedofila, adrenokromaša…

Premijeri Švedske, Nizozemske, Irske, Grčke, Walesa, Pelosi, Kamala Harris, Zuckerberg... uhićeni su i čekaju suđenje...glumci Brad Pitt, Angeline Jolie, Meryl Streep, Tom Cruise, Vin Diesel, Nicolas Cage, Nicole Kidman, Richard Geere... također su pogubljeni…

Pročitajte cijeli popis od 260 slavnih osoba!

U pomenutom članku prenosi se veliki broj neutemeljenih tvrdnji koje odgovaraju Quanon “zavjerološkom” narativu. Primarno, kako se navodi, niz javnih ličnosti uhapšen je, nekima se sudi, a neki su već pogubljeni zbog navodne umiješanosti u brojne zločine. Oni koji su uhapšeni, tvrdi se, nalaze se u vojnom zatvoru Guantanamo Bay, a sve njih u stvarnom životu mijenjaju “klonovi”. Ove tvrdnje kao “dokaz” koriste sliku “spiska” poznatih, uz čija imena stoje njihovi navodni trenutni statusi: neki su “uhapšeni i očekuju suđenje”, a neki su već “pogubljeni”.

Nadalje, navode se i tvrdnje da je inauguracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena 20. januara 2021. godine simulirana, te da su mediji “stvorili i lažnu pandemiju koronavirusa”. 

Ista tvrdnja o “klonovima/dvojnicima” poznatih može se pronaći u još nizu objava na Facebook stranici Istinom protiv laži (link, link, link).

Prema objavi od 11.2.2021, “pogubljena je” predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi. Zatim je, prema objavi od 13.2.2021, “potvrđeno” da je “pogubljen” i bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence. 

Tvrdnjama o hapšenju čelnih ljudi društvenih mreža Facebook i Twitter, koje su takođe veoma zastupljene u objavama stranice Istinom protiv laži, Raskrinkavanje se bavilo u analizi koju možete pročitati ispod:

 

 

Koje su osnove QAnon teorije zavjere?

Kao što je navedeno, sve ove tvrdnje uklapaju se u narativ kompleksne teorije zavjere koju promoviše pokret QAnon. Porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, ova teorija zavjere stekla je popularnost širom svijeta. Poklonici pokreta QAnon vjeruju da se sada bivši američki predsjednik Donald Trump bori protiv “duboke države”. Prema njima, “duboku državu” čine svjetske “elite” i obavještajne agencije koje su organizovane u tajnu grupu, te se među njima nalaze zlostavljači djece, satanisti i slično. 

Tvrdnje o hapšenju i pogubljenju pojedinaca uklapaju se u dio ovog narativa, u kojem se ističe da će, zahvaljujući naporima Trumpa, u svijetu doći do “Oluje” (The Storm) čiji će rezultat biti upravo to: hapšenje i pogubljenje pripadnika svjetske “elite”. U međuvremenu, na mjestu do sada navodno uhapšenih i pogubljenih se nalaze njihovi klonovi ili dvojnici. O tome šta ova teorija zavjere predstavlja, te koliko je zapravo opasna, pisali su mnogi mediji (link, link, link, link). 

U više navrata se, u analizama različitih tvrdnji, ovim pokretom bavilo i Raskrinkavanje. Pored ranije spomenute analize, o QAnonu je bilo riječi i u sljedećim:

Analize

 

Šta su činjenice?

“Listom” javnih ličnosti koji se navodno nalaze u vojnom zatvoru Guantanamo Bay ili su pogubljeni Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati ispod:

 

Kako je objašnjeno, ne postoji nikakav dokaz da je bilo koja tvrdnja o hapšenju ili pogubljenju osoba sa liste utemeljena. Najstarija pronađena objava ove liste je na stranici Conspiracy Daily Update iz juna 2020. godine. 

Vijesti o hapšenju ili pogubljenju pomenutih ličnosti nema niti u jednom kredibilnom mediju. S druge strane, ove osobe redovno obavljaju svoje poslove i dužnosti i pojavljuju se u javnosti. Tako je, recimo, papa Franjo 14.2.2021. vodio molitvu, što se jasno može vidjeti na snimku Vatican Newsa, iako je, prema pomenutoj listi, pogubljen. 

Američki predsjednik Joe Biden, suprotno tvrdnjama da je pogubljen, 14.2.2021. snimljen je kako sa prvom damom Jill Biden predstavlja dekoracije postavljene povodom dana zaljubljenih ispred Bijele kuće i razgovara sa novinarima. Snimke ovog izlaska u javnost prenijeli su brojni mediji, među kojima i Associated Press (link).

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi, koja je, prema listi, “uhapšena i u Gitmu”, a prema Facebook objavi stranice Istinom protiv laži pogubljena, takođe se pojavila u javnosti 14.2.2021. Ona je pred medijima govorila o razvoju procesa opoziva bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa. Njeno izlaganje možete pogledati na ovom snimku

O navodnim hapšenjima i pogubljenjima pojedinih poznatih ličnosti Raskrinkavanje je već pisalo u više navrata. U analizi od 1.12.2020. bavili smo se neutemeljenim tvrdnjama o hapšenju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji se takođe nalazi na pomenutom “spisku”. U drugom slučaju, bavili smo se izmišljenim navodima o direktorici CIA-e Gini Haspel, koja je zbog nesuglasica sa Trumpom i njegovom administracijom takođe postala dijelom QAnon narativa (link, link).

Tvrdnji da je niz poznatih ličnosti “uhapšen i čeka suđenje” ili “pogubljen”, te da se na njihovim mjestima nalaze “klonovi/dvojnici” dajemo ocjenu lažna vijest, budući da ne postoji niti jedan relevantan dokaz koji bi to potvrdio. 

Takođe, pomenute objave portala i Facebook stranice Istinom protiv laži ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, s obzirom na to da su dio široko rasprostranjenog “zavjerološkog” QAnon narativa.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 03.02.2021

Istinom protiv laži (.info): POGUBLJENI! Papa, Biden, Merkel, Macron, Erdogan, Kraljica Elizabeth, Obama, Boris Johnson, Bill Gates...pročitajte i ostala imena sotonista koji su također pogubljeni ili čekaju suđenje.

Premijeri Švedske, Nizozemske, Irske, Grčke, Walesa, Pelosi, Kamala Harris, Zuckerberg... uhićeni su i čekaju suđenje...glumci Brad Pitt, Angeline Jol...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: GOTOVO JE! NWO JE MRTAV!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: NWO JE MRTAV A S NJIM I PARADRŽAVNE KORPORACIJE!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: Spisak poznatih ličnosti

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: BIJELA KUĆA U MRAKU, A TRUMP KORISTI AF1!?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: PRIJE 2 SATA POGUBLJENA NENSI PELOSI!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.02.2021

Facebook profili i stranice: Istinom protiv laži: POGUBLJEN JE NAKON PELOSI I MIKE PENCE!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti