Raskrinkavanje.ba

Izmišljotine o hapšenjima čelnih ljudi Facebooka i Twittera još “žive” na društvenim mrežama

Na Facebook stranici “Istinom protiv laži” objavljeno je nekoliko postova u kojima se tvrdi da su osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i suosnivač i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey uhapšeni, kao i mnoge druge poznate ličnosti iz politike i javnog života. Ipak, radi se o još jednoj zavjerološkoj izmišljotini iz “bogatog” repertoara QAnona.

Na Facebook stranici Istinom protiv laži 10.2.2021. objavljen je post o javnim ličnostima koje su navodno uhapšene i/ili pogubljene od strane vojnih sudova u SAD-u, a prema nalogu sada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. U objavi, između ostalog, piše da su takve osobe “zamijenjene klonovima”, te da je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg “na Tribunalu”.

POGUBLJENI, U GITMU ILI NA TRIBUNALU! 

U javnosti ih zamjenjuju klonovi, dvojnici, glumci, transvestiti koji se skrivaju u vidokrugu, holografski ili CGI

Danas su mnoge javne pogubljene osobe zamijenjene klonovima / dvojnicama. Prema ZetaTalk-u, vojni sudovi djeluju u SAD-u od početka 2019. godine, izvršnim nalogom predsjednika Trumpa. Ovo su samo neki od pogubljenih slavnih osoba, Mark Zuckerberg je na Tribunalu, (cijeli popis smo već objavili) za koje, zahvaljujući svim glavnim svjetskim medijima u vlasništvu samo šest ljudi, mislimo da i dalje uživaju u ovozemaljskim blagodatima.... svog vampirskog života.

9.veljače 2021

Post sadrži i fotografije nekih javnih ličnosti za koje se tvrdi da su pogubljene ili uhapšene. Tako su prikazani “pravi” papa Franjo, Kraljica Elizabeta II, Joe Biden, Boris Johnson, Justin Trudeau, Anthony Fauci, Mark Zuckerberg, Kamala Harris i Marina Abramović, te njihovi navodni “dvojnici”, pri čemu su istaknute navodne razlike na fotografijama, koje dokazuju da su u pitanju dvojnici.

Na istoj Facebook stranici je objavljen još jedan post u kome se tvrdi da je Mark Zuckerberg uhapšen i predan “vojnom američkom sudu”, te da mu prijeti pogubljenje. Za američkog predsjednika Joe Bidena se navodi da je već “pogubljen”, te da trenutno u medijima “gledamo dvojnika”.

 CITAT NETAČNO:ZUCKERBERGU PRIJETI POGUBLJENJE!

Mark Zuckerberg je uhićen i predan vojnom američkom sudu koji je preuzeo vođenje Amerike. Naime, Amerikancima je danas poznato da je nakon stečaja likvidirana korporacija Sjedinje Američke Države (US Inc), a s njom i veleizdajnik Joe Biden koji je optužen za 5 Kaznenih dijela, od veleizdaje do pokušaja svrgavanje Trumpove vlade. A nakon toga je i pogubljen. 

 - 18 Američki zakonik § 2381 - Izdaja
- 18 Američki zakonik § 2382 - Missija o izdaji
- 18 Američki zakonik § 2383 - Pobuna ili pobuna
- 18 Američki zakonik § 2384 - Nametnička zavjera
- 18 Američki zakonik § 2385 - Zagovaranje svrgavanja vlade

Danas u MSM medijima (predstava za svijet) gledamo dvojnika Joe Bidena, i gledati ćemo ga do inauguracije Donalda Trumpa, predviđene početkom ožujka, kao 19. predsjednika Republike Amerike. A gledamo i dvojnika Marka Zuckenberga  unuka Rockefellera.

Izuzetno uspješni poslovni, kako piše jedan režimski medij, Mark Zuckerberg donirao je neprofitnoj organizaciji "Silicon Valley Community Foundation" 500 milijuna $, sredstva koja će biti namijenjena zdravstvenim i edukacijskim projektima. Samo su zaboravili napisati da je ovu „humanitarnu“ ¸neprofitnu organizaciju u veljači potresao veliki skandal zbog pranja novca. 

Jasno da je Zukerberg zapravo financirao Joe Bidena nakon što su se njegovi poslovni partneri, kabalisti,  preselili u GITMO. 

Gdje će se i on naći ili se već nalazi, nakon što mu vojni sud presudi.

Uz ovaj post je objavljeno nekoliko fotografija, od kojih dvije prikazuju navodne razlike između “pravih” Marka Zuckerberga i Joe Bidena i njihovih dvojnika. Post sadrži i sliku koja prikazuje spisak navodno pogubljenih javnih ličnosti. Na ovom spisku, pored imena Marka Zuckerberga stoji da je uhapšen i da se nalazi u kućnom pritvoru.

 

Dan kasnije, 11.2.2021, na  Facebook stranici Istinom protiv laži objavljen je novi post u kome se ponavljaju tvrdnje da je uhapšen Mark Zuckerberg. Isto se tvrdi i za suosnivača Twittera Jacka Dorseya:

OBA DVA SU PALA!

NAKON ZUCKERBERGA UHIĆEN I GAZDA TWITTERA JACK DORSEY!

Jack Patrick Dorsey (rođen 19. studenog 1976.) američki je tehnološki poduzetnik i filantrop, suosnivač i izvršni direktor Twittera, te osnivač i izvršni direktor tvrtke Square , tvrtke za financijska plaćanja.

Dorsey je 2019. financijski doprinio kampanjama predsjedničkih kandidata Demokratske stranke a 2020. donirao je 15 milijuna dolara za 29 gradonačelnika provodeći pilotiranje programa zajamčenih osnovnih prihoda u Sjedinjenim Državama. [91]

U svibnju 2020. godine neki su Trumpovi tweetovi dobili naljepnice s upozorenjem, a od dana izbora u studenom 2020. na njegove tweetove primijenjeno je više označavanja.  6. siječnja 2021., nakon upada „Trumpovih pristaša“ u Capitol Hill, Twitter je primijenio 12-satno vrijeme čekanja na Trumpov račun zbog kršenja njegove politike građanskog integriteta.

Trumpov račun trajno je suspendiran 8. siječnja.

Nakon uhićenja vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga, vojska je uhitila i vlasnika Twittera Jack Dorseya. Na vojnom sudu obojica imaju vrlo malo izgleda da izvuku živu glavu ako postoje dokazi za njihovo suučesništvo u veleizdaji. A postoje.

Suđenja su kratka, bez mogućnosti odvjetnika, pa je za pretpostaviti da će obojicu vojni sud osuditi na smrtnu kaznu.

 

Šta su činjenice?

 

Lista poznatih osoba koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju suđenje odranije se dijeli društvenim mrežama u regionu. Na Facebooku profilu Vesna Ćurguz  je 19.12.2021. godine objavljen identičan spisak kao onaj na Facebook stranici Istinom protiv laži, na kojem se nalazi ime Marka Zuckerberga. Objava Vesne Ćurguz sadrži još pet fotografija na kojima se nalazi ostatak ovog spiska. Na jednoj je i ime suosnivača Twittera Jacka Dorseya, za koga je, takođe, navedeno da je u kućnom pritvoru.

U analizi objavljenoj 23.12.2021. godine, Raskrinkavanje se bavilo ovim tvrdnjama. Tada smo utvrdili da je lista navodno pogubljenih ili zatvorenih javnih ličnosti objavljena na nekoliko jezika. Najstarija objava koju smo uspjeli pronaći datira još od 14.6.2020. godine i nalazi se na stranici Conspiracy Daily Update. S obzirom na to da se u pojedinim objavama nalaze naznake o ranijim datumima koje se tiču ažuriranja, moguće je da je spisak napravljen i ranije, te objavljen na društvenim mrežama.

Na spisku objavljenom 14.6.2020. piše da su “podaci” o osnivaču Facebooka ažurirani 16.8.2020.

U analizi od 23.12. 2020. godine,  pozivajući se na profile na društvenim mrežama, ukazali smo na netačne navode da je Justin Trudeau, kanadski premijer,  uhapšen i da se nalazi u kućnom pritvoru, kao i predstavnica u američkom Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez.

U istoj analizi Raskrinkavanje je pisalo o povezanosti teorije o pogubljenim i uhapšenim  poznatim ličnostima sa teorijom zavjere QAnon, koja je potekla iz Amerike, a čiju okosnicu čini  uvjerenje da se sada bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. 

U sklopu ove teorije prošireno je vjerovanje da će se desiti “Oluja” (The Storm) kada će pripadnici “duboke države” biti uhapšeni i odvedeni u zatvor Guantanamo i pogubljeni, no kako su autori PolitiFacta u nekoliko svojih analiza zaključili, tvrdnje QAnona su neutemeljene. 

Na stranici Humorous Mathematics “pojašnjeno je” da “elite” koriste COVID-19 kao paravan i da su osmislili “kôd” na osnovu kojeg komuniciraju jedni sa drugima. Tako, npr. kada elite kažu da su “u karantinu”, zapravo misle na “kućni pritvor”; ukoliko su u karantinu zbog toga što su bili u kontaktu sa nekim zaraženim, to znači da su uhapšeni; ukoliko su “negativni” na COVID-19, onda nisu dali “priznanje”, te će ići na “suđenje”; ukoliko su “pozitivni”, onda su “priznali” i dogovaraju svoju kaznu sa vlastima, dok će njihovo “pogubljenje” biti prikazano u javnosti tako što će lažirati samoubistvo ili slično.

U analizi objavljenoj 10.1.2021, BBC na srpskom objašnjava šta je, ustvari, QAnon.

U svojoj osnovi, Kjuanon je široka, potpuno nepotkrepljena teorija da predsednik Tramp vodi tajni rat protiv elitnih satanističkih pedofila u vladi, biznisu i medijima.

Sledbenici Kjuanona spekulišu da će ova borba dovesti do dana konačnog obračuna kada će istaknute ličnosti kao što je bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton biti uhapšene i pogubljene.

To je osnovna priča, ali ona ima toliko varijacija, grananja i internih polemika da je kompletna lista Kjunanonovih tvrdnji ogromna - i često kontradiktorna.

Njegovi poklonici koriste vesti, istorijske činjenice i numerologiju da bi izvukli vlastite nategnute zaključke.

Dio teorije o navodnoj borbi Donalda Trampa protiv “duboke države” su i tvrdnje o, kako se ispostavilo, lažnoj smrti direktorice Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA) Gine Haspel i navodnom hapšenju bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, kojima smo se bavili u svojim analizama objavljenim 1.12.2020 (1, 2).  

Mark Zuckerberg se od 16.8.2020, datuma kad je navodno već bio u kućnom pritvoru, na svom Facebook profilu na ovoj mreži oglasio u desetinama objava. Na svom Twitter nalogu aktivan je i Jack Dorsey. 

U postu objavljenom 10.2.2021. na stranici Istinom protiv laži navodi se i da je američki predsjednik Joe Biden “pogubljen”, te da ćemo gledati njegovog dvojnika do “inauguracije Donalda Trumpa, predviđene početkom ožujka, kao 19. predsjednika Republike Amerike”. Joe Biden je ipak živ, kako smo mogli vidjeti u izvještajima brojnih medija širom svijeta o njegovoj inauguraciji, a zatim i o predsjedničkim aktivnostima nakon inauguracije.

U istom postu piše i da je Mark Zuckerberg “unuk Rockefellera”. U spisku objavljenom u ovom postu u tabeli je, uz njegovo ime u zagradi, stavljeno prezime Rockefeller. U analizi objavljenoj 28.7.2020 USA Today je navode da je Zuckerberg unuk Davida Rockefellera ocijenio kao netačne jer, kako su naveli, nisu uspjeli pronaći dokaze da su Zuckerberg i Rockefeller u srodstvu.

Dokazi o navodnim “pogubljenjima” i hapšenjima bilo koje poznate ličnosti sa spiska takođe ne postoje.

Budući da ne postoji nikakvi dokazi da su Mark Zuckerberg i Jack Dorsey uhapšeni, ove tvrdnje, objavljene na Facebook profilu Vesne Ćurguz, dobijaju ocjenu lažna vijest. Njihova prenošenja na Facebook stranici Istinom protiv laži dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Budući da su dio šireg narativa o hapšenjima i pogubljenjima poznatih ličnosti u sklopu izmišljene Trumpove borbe protiv “duboke države”, ove tvrdnje dobijaju i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.02.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Istinom protiv laži": POGUBLJENI, U GITMU ILI NA TRIBUNALU!

U javnosti ih zamjenjuju klonovi, dvojnici, glumci, transvestiti koji se skrivaju u vidokrugu, holografski ili CGI

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2021

Facebook profili i stranice: Facbook stranica "Istinom protiv laži" : ZUCKERBERGU PRIJETI POGUBLJENJE!

Mark Zuckerberg je uhićen i predan vojnom američkom sudu koji je preuzeo vođenje Amerike. Naime, Amerikancima je danas poznato da je nakon stečaja lik...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Istinom protiv laži": OBA DVA SU PALA!

NAKON ZUCKERBERGA UHIĆEN I GAZDA TWITTERA JACK DORSEY!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti