Raskrinkavanje.ba

Domaći "zavjerolozi" dijele lažnu listu uhapšenih i pogubljenih poznatih osoba

Društvenim mrežama proširila se lista poznatih osoba koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju svoje suđenje za “zlodjela” koja su počinile. Za takvo nešto ne postoje dokazi, a sama lista povezana je sa teorijom zavjere QAnon.

Na Facebook profilu Vesne Curguz 19. decembra objavljene su slike tabela sa imenima 260 poznatih osoba (glumaca/ica, političara/ki, pjevača/ica i sl, uglavnom iz SAD) koji su navodno uhapšeni, pogubljeni, u vojnom zatvoru Guantanamo Bay (GTMO, Gitmo) ili se nalaze u kućnom pritvoru:

I TAKO...PROPJEVALA "PTICICA" !!!🧐🙃😎

Na posljednjoj slici napisano je “objašnjenje” šta ova lista predstavlja:

Svi članovi kraljevskih porodica su uklonjeni, uhapšeni ili pogubljeni širom svijeta
Svi premijeri su ili uklonjeni, uhapšeni ili pogubljeni širom svijeta
Počnite tražiti poštenog konzervativca za izbor premijera u vašoj zemlji

Mnogi od ovih pripadnika elita koji su već uhapšeni ili pogubljeni, zajedno sa onima koji još nisu izašli pred vojni sud, uskoro će početi izvršavati samoubistva ili misteriozno umirati. Ovo je također način na koji će saveznici klonovi/dvojnici koji glume optužene pripadnike elita napustiti film koji svi gledamo. Mediji [koji objavljuju] lažne vijesti će možda čak mnoge od ovih samoubistava označiti kao COVID-19 da bi nametnuli svoje narative usnulim masama, kako bi strahom zadržali što više ljudi pod kontrolom. Ovi pripadnici elita nastoje očuvati svoj javni imidž i naslijeđe netaknutima i prihvatili su nagodbe iza kulisa. Zločini koje su počinili su ili izdaja ili zločini protiv čovječnosti, što jednako zaslužuje smrtnu kaznu.

Dakle, ovaj “spisak” predstavlja listu poznatih osoba koje su “uhapšene” ili “pogubljene”, a njih u “stvarnom životu” glume njihovi “klonovi”. Tako je navedeno da je Anthony Fauci, član američkog kriznog štaba, privremeno pušten na slobodu kako bi mogao pomoći Donaldu Trumpu. Pored njega, navedeno je da su osobe poput Baracka Obame, Billa Gatesa i Angele Merkel uhapšeni i pogubljeni, da je Bernie Sanders uhapšen i smješten u Guantanamo zatvor, a da su uhapšeni i čekaju presudu, između ostalog, Anthony Hopkins, Jeff Bezos i Justin Timberlake.

No, ne postoje nikakvi dokazi da su “prave osobe” sa liste zamijenili njihovi “klonovi”. Sa druge strane, brojni su dokazi da su ove osobe žive i da nisu uhapšene ili u “pritvoru”. Tako predstavnica u američkom Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, za koju se tvrdi da je “uhapšena” i da “čeka suđenje”, na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje sadržaje, a u vrijeme pisanja ove analize objavila je Instagram story o svom vakcinisanju protiv COVID-19, uključujući i video u kojem priča o tome. 

Za kanadskog premijera Justina Trudeaua napisano je da je uhapšen i da se nalazi u kućnom pritvoru, no objava sa njegovog Instagram profila pokazuje drugačije: 15. decembra posjetio je bolnicu u Ottawi, a 18. decembra sastao se sa predstavnicima kanadskog Crvenog križa. 

Melinda Gates, supruga Billa Gatesa, navedena je kao preminula na listi, za što ne postoje dokazi. Njen Instagram profil je također redovno ažuriran, a Google pretraga ključnih riječi ne izbacuje rezultate o njenoj smrti. 

Ovo nije prvi put da je Raskrinkavanje pisalo o lažnim smrtima i hapšenjima poznatih osoba. Krajem novembra proširila se lažna vijest da je uhapšen Barack Obama, a zatim i direktorica CIA-e, Gina Haspel, nakon čega se pojavila vijest da je Haspel umrla. No, nijedna od ovih tvrdnji nije tačna.

Na vrhu liste poznatih koji su navodno uhapšeni ili pogubljeni, piše da je ažurirana 4.11.2020, no bez konteksta o čemu se zapravo radi. Daljom pretragom, ovu listu smo našli objavljenu na nekoliko jezika (engleskom, japanskom, i njemačkom). 

Najstariju objavu ove liste pronašli smo na web stranici Conspiracy Daily Update, gdje je objavljena 14.6.2020. No zbog objave na web stranici Adam Curry vjerovatno je da se ova lista širi i od 4. juna, s obzirom na to da je na vrhu liste napisan datum 4.6.2020, i da je preuzeta od stane “grčkih medija”. Objave s tim datumom nismo uspjeli pronaći. Lista je objavljena između ostalog i na stranicama Ashtar Command Crew 14.6.2020, Humorous Mathematics 23.6.2020, i QAnon News 30.9.2020.  

Ova teorija povezana je sa sada već globalno rasprostranjenom teorijom zavjere QAnon. QAnon je jedna od širih teorija zavjere koja je potekla iz Amerike. U njenom centru stoji uvjerenje da se američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. 

U sklopu ove teorije prošireno je vjerovanje da će se desiti “Oluja” (The Storm) kada će pripadnici “duboke države” biti uhapšeni i odvedeni u zatvor Guantanamo i pogubljeni, no kako su autori PolitiFacta u nekoliko svojih analiza zaključili (link, link), tvrdnje QAnona su neutemeljene. 

Na stranici Humorous Mathematics “pojašnjeno je” da “elite” koriste COVID-19 kao paravan i da su osmislili “kod” na osnovu kojeg komuniciraju jedni sa drugima. Tako npr. kada elite kažu da su “u karantinu”, zapravo misle na “kućni pritvor”; ukoliko su u karantinu zbog toga što su bili u kontaktu sa nekim zaraženim, to znači da su uhapšeni; ukoliko su “negativni” na COVID-19, onda nisu dali “priznanje”, te će ići na “suđenje”; ukoliko su “pozitivni”, onda su “priznali” i dogovaraju svoju kaznu sa vlastima, dok će njihovo “pogubljenje” biti prikazano u javnosti tako što će lažirati samoubistvo ili slično.

No, za ove tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi. Listu “uhapšenih poznatih osoba” podijeljenu na Facebook profilu Vesne Curguz ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.12.2020

Facebook profili i stranice: I TAKO...PROPJEVALA "PTICICA" !!!

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest