Izmišljeno oproštajno pismo njemačkog doktora koji je izvršio samoubistvo

Na društvenim mrežama kruži netačna tvrdnja da je dr. Thomas Jendges iz Njemačke izvršio samoubistvo “rekavši da više ne želi biti dio genocida koji se dešava putem Covid vakcina”.

Na Facebook profilu Saša Borojević, 21.11.2021. godine podijeljen je link članka portala STESS News, uz opis:

U Njemačkoj je šef klinike u Kemnici, dr Thomas Genjes, izvršio samoubistvo rekavši da više ne želi biti dio genocida koji se dešava putem Covid vakcina!!!

U naslovu podijeljenog članka također se tvrdi da je dr. Thomas Jendges izvršio samoubistvo i rekao da su “vakcine protiv Covid-19 genocid”. Do datuma pisanja ove analize, objava na profilu Saša Borojević podijeljena je preko 360 puta, a iste tvrdnje objavljene su na još nekoliko Facebook profila i stranica.


Šta su činjenice?

Link u objavi na Facebook profilu Saše Borojevića, koji je i ranije širio teorije zavjere u vezi s pandemijom Covid-19 (1, 2), vodi na članak na engleskom jeziku portala STESS News, objavljen 17.11.2021. godine. 

U članku se također navodi da je dr. Thomas Jendges počinio samoubistvo jer “nije želio da učestvuje u genocidu koji se provodi kroz vakcinaciju protiv Covid-19”.

Kao “dokaz” za ove tvrdnje, STESS News navodi da je preminuli iza sebe ostavio dugačko pismo u kojem tvrdi da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne i smrtonosne”, te da smatra da se vakcinacijom provodi genocid i zločin protiv čovječnosti. 

Netačnim tvrdnjama iznesenim u ovom članku, kao i na društvenim mrežama, bavio se Reuters u svojoj analizi od 24.11.2021. godine, Lead Stories, kao i naši partnerski fact-checking portali Faktograf iz Hrvatske i Raskrinkavanje iz Crne Gore.

Kako se navodi u analizi Faktografa od 12.11.2021. godine, istina je da je dr. Thomas Jendges, direktor klinike u njemačkom gradu Chemnitzu, preminuo 2. novembra, kao i da je uzrok smrti samoubistvo.

Ipak, tvrdnje o navodnom oproštajnom pismu, u kojem je Jendgen naveo da su vakcine protiv Covid-19 “smrtonosne i eksperimentalne”, pokazale su se kao natačne.

Kako se navodi u članku Reutersa, glasnogovornici grada Chemnitza i policije potvrdili su da nakon Jendgenove smrti nije pronađeno bilo kakvo oproštajno pismo. 

Glasnogovornici grada Chemnitza i lokalnih policijskih snaga rekli su za Reuters da, iako je istina da je dr. Jendges oduzeo sebi život, nisu pronašli bilo kakvo pismo koje je ostalo u vezi sa slučajem.

Raskrinkavanje (.me) je u svojoj analizi, objavljenoj 1.12.2021. godine, pozivajući se na objavu portala Lead Stories, navelo da je Jendges podržavao vakcinaciju protiv Covid-19. Lead Stories u svom članku od 24.11.2021. godine navodi:

U saopštenju za javnost od 31. augusta 2021, prevedenom uz pomoć Google Translatea, činilo se da Jendges podržava vakcinaciju protiv Covid-19:

„Vakcinacija značajno smanjuje rizik od infekcije i ozbiljne bolesti od SARS-CoV-2. Zbog toga sa zadovoljstvom nudimo ovu opciju vakcinacije niskog praga.”

Dakle, ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da je dr. Jendges počinio ubistvo zbog vakcina protiv Covid-19. Takve tvrdnje dodatno osporava i činjenica da je, prije smrti, bio pobornik vakcinacije. Ono što je sigurno tačno je to da oproštajno pismo ne postoji i da doktor nije rekao da “više ne želi biti dio genocida koji se dešava putem Covid vakcina”, kako se tvrdi.

Neutemeljene teorije zavjere o depopulaciji putem vakcina i “genocidu uz pomoć vakcinacije” bile su predmet nekoliko analiza Raskrinkavanja (1,2,3).

Vakcine protiv Covid-19 pokazale su se kao sigurne i efikasne, te su jedan od ključnih alata za okončanje pandemije.

Pobornici antivakcinacijskih teorija zavjere, poput Saše Borojevića, zloupotrijebili su tragičnu smrt njemačkog doktora kako bi promovirali štetne narative bazirane na “iskrivljenim” činjenicama i netačnim navodima.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je dr. Thomas Jendges počinio samoubistvo “rekavši da više ne želi biti dio genocida koji se dešava putem Covid vakcina”, objavljenu na profilu Saša Borojević, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 10. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me