Raskrinkavanje.ba

Izmišljeno ušutkivanje poznatog doktora kao taktika za prodaju “lijeka” protiv hipertenzije

U nizu objava na Facebooku netačno se tvrdi da je bh. neurohirurg Kemal Dizdarević napadnut i izbačen iz televizijskog studija. Svrha ovih objava je promocija čaja Hypertea, o kojem je Dizdarević navodno htio govoriti u emisiji.

Foto: chainfoto24, Freepik 

Na Facebook stranici Hypertension Free Living 12.7.2023. godine objavljen je videosnimak tučnjave muškaraca u televizijskom studiju. Preko videosnimka ispisan je statični tekst, kojeg automatizovani čitač izgovara tokom devet sekundi trajanja snimka. Tekst glasi ovako: 

SKANDAL U STUDIJU! KEMAL DIZDAREVIĆ-BOSANSKI LIJEČNIK OTKRIVA STRAŠNE TAJNE ZBOG KOJIH JE NAPADNUT NA TELEVIZIJI UŽIVO!

Pročitajte priču prije nego nestane…

Videosnimak je pregledan preko 647.000 puta i ostvario je više od 3.500 interakcija, a opisan je ovako:

Saznajte istinu prije nego što se članak izbriše! 👉

❗️Skandalozna istina! "Umirovljenici još uvijek umiru, a liječnici ne rade ništa!" 👇.

Objava sadrži i link na web stranicu nogetpe.store, no u vrijeme pisanja ove analize na tom linku nije bilo nikakvog sadržaja. Međutim, pretragom smo pronašli još nekoliko Facebook objava koje sadrže identičan link (1, 2, 3, 4, 5).

Iako ove objave ne sadrže videosnimak, u njima se mogu vidjeti različite slike (link preview) na kojima se nalaze napisi o doktoru Kemalu Dizdareviću koji je “napadnut na televiziji”. U nekim objavama “napad” na doktora ilustrovan je screenshotima videosnimka. Na većini slika može se vidjeti logo Federalne televizije (FTV) te voditelj ove televizije Darjan Babić

U vrijeme pisanja ove analize link na stranicu nogetpe.store nije bio više aktivan ni u jednoj od ovih objava. 

S druge strane, na web stranici cutecuteas.shop, koja imitira portal pod imenom “Medicinske vijesti” i izmišljeni glasnik “bosanskohercegovačkih ljekara”, 14.7.2023. godine objavljen je tekst koji također govori o tome da je Dizdarević saopštio istinu zbog koje je kasnije izbačen iz televizijskog studija. 

Na snimanju emisije došlo je do pometnje koja je porazila „zvijezde“ medicine. Jedan od pozvanih stručnjaka iznenada je počeo da govori izvan scenarija. Svojom izjavom je zaprepastio gledaoce u studiju. Posebno su svoje dobili medicinski zvaničnici.

Kardiohirurg je otvoreno izjavio: „Stalno‌ ‌ emitujete‌ ‌informacije‌ ‌o‌ ‌ virusima,‌ a‌ ‌zatvarate‌ ‌oči‌ ‌pred‌ ‌problemom‌ ‌koji‌ ‌svake‌ ‌godine‌ ubija 200.000 ljudi u BiH! Zašto niko ne govori o bolestima kardiovaskularnog sistema? Zašto svi vi ćutite o tome da već postoji sredstvo koje potpuno uklanja hipertenziju?“

(...)

U studiju je došlo do pometnje. Stručnjaci koji predstavljaju Istraživački centar i ljekari sa klinika iz Sarajeva su počeli da se svađaju i prekidaju jedni druge. Emitovanje je brzo prekinuto i brzo je pušten reklamni blok. A doktora Dizdarevića su zaštitari odveli iz studija.

Tekst donosi “intervju” s doktorom Dizdarevićem, koji je predstavljen kao “glavni specijalista u Centru za bolesti srca, vaskularni hirurg, doktor medicine, profesor, autor 23 naučnih publikacije iz oblasti kardiologije i unutrašnjih bolesti, uključujući monografiju ‘Prevencija moždanog i srčanog udara kod starijih osoba’".

Razlog zbog kojeg je doktor navodno izbačen iz studija jeste njegova namjera da govori o preparatu Hypertea - “revolucionarnom sredstvu za liječenje visokog pritiska i krvnih sudova”. U tekstu je objavljena i fotografija doktora Dizdarevića s modricama i flasterom preko nosa: 

U tekstu je informacija da se navedeni preparat ne može pronaći u apotekama zbog “medicinskog biznisa” koji ima lijekove, planove za prodaju i prihode na čijem putu stoji Hypertea, kako navodno tvrdi Dizdarević. 

U svrhu dobivanja komentara i te strane, navodno je kontaktiran dr. Adnan Filipović - predstavljen kao predstavnik “Saveza apoteka BiH”. Navodi se da je upitan o čaju Hypertea i da je kazao da ne želi da odgovara na provokacije. 

Pored niza tvrdnji o “zavjeri” apoteka protiv Hypertea, na kraju teksta nalazi se još forma za naručivanje tog preparata po cijeni od 55 KM te niz “komentara” korisnika/ca koji/e hvale Dizdarevićevu hrabrost, ali i sam preparat. 

 

Šta su činjenice?

Kemal Dizdarević je ljekar, no on je specijalista neurohirurgije, ne kardiologije ili kardiohirurgije (1, 2). Ne postoje dokazi da je promovisao čaj Hypertea niti da je gostovao u emisiji u kojoj je pretučen ili iz koje je izbačen bilo kojim povodom. 

Na fotografiji korištenoj u tekstu, modrice i flaster na nosu su fotošopirani. Fotografije je, ustvari, screenshot Dizdarevićevog gostovanja na televiziji N1, čiji se isječak može pogledati ovdje

Snimak navodnog napada na doktora Dizdarevića koji se dijeli na Facebooku zapravo prikazuje tučnjavu tokom emisije “Sloboda govora” Savika Šustera, i to između ukrajinskog novinara Jurija Butusova i proruskog političara Nestora Šufriča. Snimak je nastao u februaru 2022. godine, nekoliko dana pred početak ruske invazije na Ukrajinu. 

Savez apoteka u BiH ne postoji. Na fotografiji na kojoj je navodno prikazan dr. Adnan Filipović je ustvari brazilski političar Heráclito Forte. Ni ovdje ne postoje dokazi da je neko s imenom Adnan Filipović javno komentarisao preparat Hypertea.

Raskrinkavanje se već bavilo sličnim primjerima manipulativne promocije i prodaje čaja Hypertea. U pojedinim primjerima korišteni su u potpunosti izmišljeni ljekari/ke, dok su u drugim, pak, zloupotrebljavani identiteti stvarnih specijalista.

Hypertea je proizvod kompanije Monetize Ad, tačnije njene podružnice Limited Charm (Factory) iz Istočnog Sarajeva, na čijoj je web stranici taj čaj i izlistan u sekciji “Proizvodi”. Na web stranici ove kompanije nalazi se promotivni videosnimak procesa pakovanja čajeva na kojem se može vidjeti i Hypertea (arhiva). 

Hypertea se ne nalazi na spisku lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Shodno navedenom, najraniju objavu tvrdnje da je doktor Kemal Dizdarević napadnut na televiziji zbog toga što je otkrio “strašne tajne” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Najranije objave u kojima je ovaj ljekar predstavljen kao specijalista kardiologije i kardiohirurgije koji preporučuje čaj Hypertea također ocjenjujemo kao lažnu vijest

Istu ocjenu dajemo za navod da je “doktor Adnan Filipović”, opisan kao predstavnik Saveza apoteka BiH, komentarisao navode o Hypertea čaju. 

Sve kasnije objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

13.5.2024: U maju 2024. godine ponovo su se dijelili tekstovi u formi intervjua doktora Kemala Dizdarevića u kojima se promoviše “lijek” protiv hipertenzije (1, 2). Ovog puta u pitanju je proizvod HyperFlex. I u ovim “intervjuima” Dizdarević je predstavljen kao kardiohirurg kojeg su “napali” farmaceuti jer je otkrio pristupačan “lijek” protiv visokog pritiska. Jedan od ovih tekstova podijeljen je na Facebooku uz videozapis u kojem se navodno prikazuje fizički obračun između jednog vlasnika apoteke i dr. Kemala Dizdarevića, jer je navodno lanac apoteka izgubio profit radi HyperFlexa. U pitanju je “deepfake” snimak. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke