Je li Narodna skupština Republike Srpske “usvojila” Zakon o VSTV-u?

Usvajanje Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u Republici Srpskoj je u nekim medijima predstavljeno klikbejt naslovima o tome da je usvojen zakon, što je netačno.

Narodna skupština Republike Srpske 10.2.2022. godine usvojila je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske (VSTV RS), što je privuklo veliku pažnju bosanskohercegovačkih medija.

Kako pokazuju podaci online platforme Newsgradient koja omogućava uvid u to kako su različiti mediji iz BiH izvještavali o pojedinim događajima i temama, očit je podijeljen pristup medija pri izvještavanju o ovoj temi u odnosu na to da li su u pitanju mediji iz Federacije BiH ili iz RS. Tako su neki mediji čije je sjedište u RS izglasavanje ovog nacrta predstavili kao “preduslov vladavine prava”, dok su određeni mediji sa sjedištem u FBiH temu isti događaj opisivali kao “prelazak crvene linije” ili neustavno ponašanje. Detaljan prikazan toga kako su različiti mediji izvještavali o ovoj temi, pogledajte na ovom linku.

Među mnogobrojnim medijskim izvještajima o izglasavanju nacrta, našle su se i netačne tvrdnje.

Na portalima Politički, Bh reporter i Novi dani su 10.2.2022. godine objavljeni članci opremljeni naslovima u kojima se tvrdi da je “usvojen Zakon o VSTS-u RS”:
 

Banja Luka: Usvojen Zakon o VSTS-u RS (Politički ba, BH reporter, 10.2.2022.)

 

Skupština RS usvojila zakon kojim preuzima nadležnot (sic!) nad pravosuđem od BiH, na snagu stupa godinu dana nakon objavljivanja (Novi dani, 10.2.2022)

U sva tri članka se, za razliku od naslova u kojem se tvrdi da je “zakon usvojen”, precizira da je riječ tek o Nacrtu zakona.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su usvojili Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji predviđa osnivanje entitetskog VSTS.
Za Nacrt je glasalo 45 od prisutna 64 poslanika. (Novi dani)

Sa 45 glasova ZA u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. (Politički, BH reporter)

Portal BH reporter je članak preuzeo, kako je i navedeno, sa portala Politički. Kao izvor, u oba slučaja naveden je portal televizije N1. Na ovom portalu, članak je objavljen 10.2.2022, ali sa naslovom u kome je jasno navedeno da je riječ o Nacrtu zakona.
 

U NSRS usvojen Nacrt zakona o VSTS RS

Također, navodi se i će ovaj nacrt “prema zaključku u naredna tri mjeseca biti upućen na tromjesečnu javnu raspravu”.

Portal Novi dani je članak preuzeo sa portala Radio Slobodna Evropa. Članak na portalu Radio Slobodna Evropa objavljen je istog dana sa naslovom:

Poslanici RS usvojili neustavan nacrt zakona o sudskom savjetu entiteta

Ovaj članak, suprotno tvrdnji iz naslova portala Novi dani o tome da je “usvojen zakon”, donosi i informacije o tome kako zapravo Nacrt zakona postaje zakon, prema važećim propisima u RS.

Koja je dalja zakonska procedura?
Nakon što je Nacrt usvojen, ide u javnu raspravu, koja bi trebalo da traje 60 dana.
Sljedeći korak je sastavljanje Prijedloga zakona, o kojem se ponovo raspravlja u NSRS.
Ako zakon bude usvojen, ide pred delegate Vijeća Naroda RS, koji razmatraju da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda u BiH.
Ukoliko Vijeće utvrdi da je povrijeđen interes, zajednička komisija Vijeća i NSRS ponovo odlučuje po tom pitanju.
Ako se ni oni ne usaglase – Ustavni sud RS odlučuje da li postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko postoji, sve se vraća na početak zakonodavnog procesa.
U suprotnom, zakon ide predsjedniku entiteta na potvrđivanje, i stupa na snagu nakon objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".
Nacrt zakona o entitetskom VSTS-u navodi da bi on trebalo da stupi na snagu tek godinu dana nakon objavljivanja.
Zakonodavci pojašnjavaju da to rade zbog "komplikovanih procedura koje se moraju sprovesti da bi došlo do formiranja Savjeta".
Nakon toga, ministar pravde donosi pravilnik o kandidovanju i izboru prvih članova VSTS-a, nakon čega kreće rok od 90 dana za početak rada Savjeta.

Postupak donošenja zakona u Republici Srpskoj objašnjen je i na zvaničnoj stranici Narodne skupštine RS, sa shematskim prikazom koji je dostupan na ovom linku.

Identična procedura se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH. 

Jasno je dakle da i zakonodavna procedura, ali i iz sam sadržaj analiziranih članaka, osporavaju tvrdnje iz naslova navedenih portala o tome da je “NSRS usvojila Zakon o VSTV RS”. Iz istog sadržaja je jasno i da je dug put između usvajanja Nacrta zakona i samog zakona, kao i to da nacrt koji je sada usvojen može biti izmijenjen i imati drugačiji sadržaj prilikom zvaničnog usvajanja samog zakona.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje iz naslova analiziranih članaka na portalima Politički, Novi dan i BH reporter dobijaju ocjenu klikbejt, budući da nisu u skladu sa samim tekstovima u kojima se iznose drugačije informacije.

Tvrdnje iz naslova o tome da je “Usvojen Zakon o VSTS-u RS” dobijaju i ocjenu dezinformacija, budući da je usvojen tek Nacrt zakona.

Napomena 16.3.2022.

Redakcija portala Novi dani nas je obavijestila da je prvobitno objavljeni članak dopunila u skladu sa tačnim navodima, te je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 16. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me