BIH Skupština RS usvojila zakon kojim preuzima nadležnot nad pravosuđem od BiH, na snagu stupa godinu dana nakon objavljivanja

Izvor/medij: Novi DANI
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Je li Narodna skupština Republike Srpske “usvojila” Zakon o VSTV-u?

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su usvojili Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji predviđa osnivanje entitetskog VSTS. Za Nacrt je glasalo 45 od prisutna 64 poslanika.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su usvojili Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji predviđa osnivanje entitetskog VSTS.

Za Nacrt je glasalo 45 od prisutna 64 poslanika.

BIH

Skupština RS usvojila zakon kojim preuzima nadležnot nad pravosuđem od BiH, na snagu stupa godinu dana nakon objavljivanja

10/02/2022

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su usvojili Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji predviđa osnivanje entitetskog VSTS.

Za Nacrt je glasalo 45 od prisutna 64 poslanika.

 

Zakon prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH).

Zadatak VSTS RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTS, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

“Nesporno je da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona, a mi imamo sve argumente za donošenje ovog zakona”, rekao je Srđan Mazalica, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u završnoj riječi.

On je istakao da je RS kroz strukturalni dijalog od 2011. pokušala da ukaže na loše stanje u bh. pravosuđu.

MgidMgid

This Young Family Now Makes $15,800 Per Month With Amazon

Amazon Trader

Gljivice na noktima muče već 4 godine riješile su se za 10 dana!

Noktal

Ako imate 2€, uskoro ćete imati 8002€! Provjeri!

Stellar

Žena iz smršavila 32 kile radeći ovo

Burncall

Između ostalog, poslanici su usvojili i Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Ovaj zakon propisuje osnivanje entitetske Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a njime se prenose nadležnosti sa nivoa BiH na RS.

Koja je dalja zakonska procedura?

Nakon što je Nacrt usvojen, ide u javnu raspravu, koja bi trebalo da traje 60 dana.

Sljedeći korak je sastavljanje Prijedloga zakona, o kojem se ponovo raspravlja u NSRS.

Ako zakon bude usvojen, ide pred delegate Vijeća Naroda RS, koji razmatraju da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

CHECK THIS OUT

MgidMgid

Probajte posle tuširanja da obnovite opalu kosu (4 sedmice)

Kossalin

: Bosanska studentica je otkrila novu metodu mršavljenja

Apolloss

Postoji samo 1 sigurna metoda za zaustavljanje psorijaze

Dermal

Work With Amazon And Earn €1200 Per Month

Amazon Trader

Ukoliko Vijeće utvrdi da je povrijeđen interes, zajednička komisija Vijeća i NSRS ponovo odlučuje po tom pitanju.

Ako se ni oni ne usaglase – Ustavni sud RS odlučuje da li postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko postoji, sve se vraća na početak zakonodavnog procesa.

U suprotnom, zakon ide predsjedniku RS na potvrđivanje, i stupa na snagu nakon objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Nacrt zakona o VSTS-u Republike Srpske navodi da bi on trebalo da stupi na snagu tek godinu dana nakon objavljivanja.

 

Zakonodavci pojašnjavaju da to rade zbog “komplikovanih procedura koje se moraju sprovesti da bi došlo do formiranja Savjeta”.

Nakon toga, ministar pravde donosi pravilnik o kandidovanju i izboru prvih članova VSTS-a, nakon čega kreće rok od 90 dana za početak rada Savjeta.

Poslanici SDA: Elementi državnog udara

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Bratić na sjednici je upozorio da pokušaj jednostranog vraćanja nadležosti na entitetski nivo nije ništa nego napad na ustavno-pravni poredak države – sa elementima državnog udara.

Bratić je istakao da je Ustavom bilo predviđeno da ovu nadležnost ima entitet, ali je prenesena na BiH sporazumom RS i Federacije BiH.

On je dodao da mu je “žao što mora da upozorava na ovakvo djelovanje, jer ono može da stvori pravni haos i anarhiju, ne samo u RS nego i u drugom entitetu”.

On je pozvao nadležne institucije, kao i Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH da reaguje.

Opozicija pita ko podržava osnivanje VSTS RS

Igor Crnadak iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) je pitao – ako se radi o tako važnom zakonu – gdje su u skupštinskoj sali član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ili predsjednica RS, Željka Cvijanović.

Takođe je podsjetio da niko iz Srbije nije rekao da RS treba imati svoj VSTS, a da ni zvanična Moskva nije dala svoju podršku.

“Ušli ste u ovo grlom u jagode, bez ikakvog šireg plana”, upozorio je Crnadak.

On je naglasio da zakon stupa godinu dana nakon usvajanja, a dok se sve proceduralno ne završi – negdje sredinom 2025. u idealnim uslovima bi ovaj Savjet možda počeo da radi.

Podsjetio je da su poslanici na sjednici 10. decembra Vladi RS naložili da povuče saglasnost za formiranje VSTS-a, što oni nisu učinili.

“Od tada Vlada nije imala vremena, hrabrosti, čega god, da usvoji jedan zaključak da povlači saglasnost”, podsjetio je Crnadak.

Evropska komisija i Sjedinjene Američke Države su osudile ovaj Nacrt zakona, istakao je on.

SNSD: Data uslovna saglasnost za osnivanje VSTS BiH

Šef Kluba poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Igor Žunić, izjavio je da je NSRS 2004. godine dala, kako kaže, uslovnu saglasnost za formiranje VSTS BiH.

“Narodna skupština je tražila da se kroz zakon ugrade rješenja koja će institucionalno i suštinski sačuvati uticaj entiteta što podrazumjeva formiranje podsavjeta sa jasno definisanom ulogom i procedurom njenog rada u odnosu VSTS BiH, ali nije ispunjeno”, istakao je Žunić.

Žunić je rekao da je tada definisano da će NSRS, ukoliko suština tih zaključaka ne bude sadržana u prijedlogu zakona, povući svoju saglasnost sa sporazuma o VSTS-u BiH.

On je rekao da nije ispunjeno ni da se tekst sporazuma prije potpisivanja uskladi sa terminologijom Ustava, kao i da sjedište VSTS-a bude u Istočnom Sarajevu.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa Zakonom usvojenim iste godine u državnom parlamentu.

Formiranje je svojom odlukom iz 2002. godine naložio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

VSTS BiH imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je govoreći o nacrtu zakona, poručio da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC).

Podsjetio je da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTS-a za BiH.

Članak indeksiran 16. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me