Raskrinkavanje.ba

Je li njemački FAZ izvijestio o mogućem ratu u BiH?

Portal Raport nedavno je objavio članak čijim se manipulativnim naslovom sugeriše da njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava da bi kriza u Ukrajini mogla izazvati rat u Bosni i Hercegovini, uz navode da “ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti”.

Medijske kuće iz cijelog svijeta već mjesecima pomno prate razvoj sve napetijih odnosa između Ukrajine i Ruske Federacije. Mediji u regionu, pa tako i oni u Bosni i Hercegovini, takođe intenzivno izvještavaju o dešavanjima u Ukrajini, uglavnom prenoseći izvještaje različitih svjetskih medija i agencija. O dezinformacijama i manipulacijama koje su se našle u člancima domaćih i regionalnih medija o rusko-ukrajinskoj krizi Raskrinkavanje je pisalo već nekoliko puta (link, link, link, link).

Na portalu Raport, 13. februara 2022. godine objavljen je jedan od članaka o ovoj temi, koji predstavlja upravo prenošenje i predstavljanje izvještaja stranog izvora, naslovljen:

Njemački FAZ: Kriza u Ukrajini mogla bi izazvati rat u Bosni, ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti

U članku, u kome se kao izvor navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung, deset sagovornika iznosi mišljenja o trenutnoj situaciji u Ukrajini te posljedicama eventualne eskalacije sukoba. Sagovornici dolaze iz deset različitih država koje su susjedi Rusije.

Želi li Putin uništiti Evropu? Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung razgovarao je sa autore iz susjednih zemalja Rusije da opišu kako percipiraju prijetnju koja se nadvila na granici s Ukrajinom, ali i u Finskoj i Norveškoj, u baltičkim državama, u Poljskoj, Bjelorusiji i Gruziji.

Jedan od sagovornika je i norveški pisac Johan Harstad, koji u svom osvrtu na ovu temu navodi da je zgrožen prijetnjom invazije na Ukrajinu te opšte zaprepašten idejom o invazijama. 

Ali bojim se da je situacija između Rusije i Ukrajine tek početak i da će, ako se ta situacija pretvori u užas, utjecati na situaciju Kine i Tajvana, izazvati novi rat u Bosni i tako dalje. A onda se moramo suočiti s tim – i sa SAD-om koji možda ide prema protofašizmu. To je ono što me stvarno drži budnim noću jer se čini da Donald Trump ne vidi činjenice ili stvarnost. Osim njega, ima nade ako šefovi vlada međusobno razgovaraju. I kao i svaka terapija za parove, prije nego počnete optuživati, morate slušati i razumjeti šta je s druge strane – i mislim stvarno slušajte, umjesto da samo čekate da dođete na red da bacite bombu. Strah, nada i ponosna historija duboko su ukorijenjeni u svim zemljama.

Johan Harstad, dakle, iznosi svoje mišljenje o posljedicama koje bi izazvala eventualna ruska invazija na Ukrajinu ukoliko bi do nje došlo. Dakle, riječ je samo o pretpostavkama o onome što bi moglo da se desi, te se BiH u tom kontekstu pominje tek kao jedan od primjera mogućih daljih razvoja događaja. 

Bosna i Hercegovina se nigdje više u tekstu ne pominje.

Usprkos činjenici da je riječ o ličnom mišljenju jednog od deset sagovornika koji iznosi svoja opažanja o mogućem razvoju događaja u Ukrajini te o njihovom mogućem uticaju na prilike u svijetu, Raport je navode da bi kriza u Ukrajini mogla izazvati rat u Bosni i Hercegovini pripisao njemačkom listu. Na taj način, čitatelji/ke su dovedeni u zabludu da ovaj medij izvještava o tome da je moguć rat u Bosni i Hercegovini.

Pored mogućnosti rata u BiH, u naslovu Raportovog članka navodi se da se ne zna gdje će se ruski tenkovi zaustaviti. Riječ je o dijelu osvrta na trenutnu situaciju u Ukrajini, koji je dao poljski pisac Szczepan Twardoch. Njegov osvrt se ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti kada se počnu kretati. U Mariupolju? U Kijevu? U Lavovu? U Przemyślu? Na „Odri? U Berlinu? Zapadnije? Nije li vrijeme da zamislimo nezamislivo, radi nas samih? Prije deset godina niko nije mogao zamisliti da bi Putin mogao napasti Ukrajinu, nasilno promijeniti njezine granice i pripojiti Krim Rusiji.

Spajanjem izjava o BiH i ruskim tenkovima, koje su izrekli različiti sagovornici, te njihovim pripisivanjem njemačkom portalu, čitatelji/ke se navode na zaključak da Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava o mogućnosti da kriza u Ukrajini uzrokuje rat u Bosni i Hercegovini, te se implicira da ruska vojska, za koju se “ne zna gdje će se zaustaviti”, može doći i do Bosne i Hercegovine. Izdvajanjem ovih navoda u naslov navodi se i na zaključak da članak FAZ-a primarno govori upravo o BiH.

Prema podacima alata CrowdTangle, ovaj članak je na Facebooku zabilježio oko 3,5 hiljade interakcija. 

Članak je podijeljen na Facebook stranicama portala Raport (1, 2, 3, 4, 5) sa opisom kojim je dodatno pojačan dojam da je njemački portal zaista pisao o mogućnosti da kriza u Ukrajini izazove rat u Bosni i Hercegovini.

Članak na koji se poziva Raport, na njemačkom portalu Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljen je 12. februara 2022. godine. U obimnom tekstu, deset sagovornika, koji dolaze iz različitih država koje graniče sa Rusijom, kao što je već navedeno, iznose svoje viđenje situacije rusko-ukrajinske krize i mogućih posljedica uslijed eventualne eskalacije. Članak je opremljen naslovom:

"Ne znamo gdje se zaustavljaju ruski tenkovi"

U nadnaslovu teksta navodi se:

KAKO SE OSEĆAJU RUSKI SUSJEDI:

Za razliku od članka objavljenog na portalu Raport, formulacija "ne znamo gdje se zaustavljaju ruski tenkovi" u naslovu njemačkog lista označena je navodnicima, te nadnaslov teksta dodatno ukazuje da je riječ o izjavama sagovornika, odnosno o ličnim mišljenja. Ipak, Raport je ovaj citat pripisao njemačkom portalu, te je u istu rečenicu dodao i drugu nepovezanu izjavu u kojoj se pominje Bosna i Hercegovina, a koja nije pomenuta u originalnom naslovu. 

Shodno činjenicama iznesenim u analizi, članak portala Raport dobija ocjenu manipulisanje činjenicama
 

Napomena

25.2.2022. Portal Raport je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije i dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 13.02.2022

Raport: Njemački FAZ: Kriza u Ukrajini mogla bi izazvati rat u Bosni, ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti

Želi li Putin uništiti Evropu? Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung razgovarao je sa autore iz susjednih zemalja Rusije da opišu kako percipiraju p...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno