Raskrinkavanje.ba

Crna Gora ne šalje “gej vojnike” u Ukrajinu

Nekoliko portala objavilo je članke o tome da Crna Gora u Ukrajinu šalje “gej vojnike”. U pitanju je satirični sadržaj, no portali to nisu naglasili.

Na portalu Region Alo, regionalnom izdanju srbijanskog tabloida, 31.1.2022. godine objavljen je članak sa naslovom:

Crna Gora šalje GEJ vojnike u Ukrajinu

U članku se navodi kako će Crna Gora u sklopu NATO misije poslati deset pripadnika/ca vojske u Ukrajinu. Navod o slanju trupa iz Crne Gore navodno je potvrdio Milutin Đurović, načelnik Generalštaba vojske ove zemlje.

Kao najmlađa članica Alijanse, Crna Gora je odredila deset vojnika i vojnikinja koji će biti upućeni u Ukrajinu u neborbenu misiju odbrane Ukrajine od potencijalne ruske agresije.
Načelnik Generalštaba vojske Crne Gore potvrdio je ovu informaciju za Zicer:
– Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koji proističu iz članstva. Mi nijesamo velika država i shodno našim mogućnostima, poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja, od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo. – rekao je Milutin Đurović načelnik Generalštaba. (. . .)

Članak sa identičnom tvrdnjom, ali neznatnim razlikama u naslovu, potom su objavili i Alo online, izdanje za Bosnu i Hercegovinu, te portal Prijedor 24h, takođe 31.1.2022. godine.

CRNA GORA U NATO misiju šalje GEJ vojnike: To je veoma VAŽNO naglasiti i mi se time ponosimo! (31.1.2022. Prijedor 24h, Alo online)

Šta su činjenice?

Članak o tome da Crna Gora u okviru NATO misije navodno šalje deset pripadnika/ca vojske u Ukrajinu originalno je objavljen na sajtu Zicer 26.1.2022. godine. Zicer je naveden i kao izvor svih kasnijih prenošenja.

Međutim, portal na vrhu svoje početne stranice ima rubriku “Kontakt”, iz koje se može naslutiti da je riječ o šaljivom sadržaju.

Smešno vam sve što vidite u Srbiji, a niste duvali travu? Pišite nam na mejl, 99% da ćemo to objaviti!

U dnu početne stranice, ispod loga ovog portala, takođe je istaknuto da je riječ o satiričnom portalu.

Informacija o tome da je Zicer satirični portal nalazi se i u opisu Facebook stranice ovog portala.

O ovom satiričnom članku pisao je i naš partnerski portal Raskrikavanje iz Srbije u analizi objavljenoj 1.2.2022. godine, u kojoj je takođe objašnjeno da su mediji preuzeli satiričnu vijest i objavili je bez napomene o tome o kakvom se sadržaju radi. 

S druge strane, kako navodi Raskrikavanje, pozivajući se na Vijesti, za sada nema najava da će crnogorski vojnici kao dio NATO saveza biti uključeni u eventualni sukob između Rusije i Ukrajine. Istom temom bavio se i naš partnerski portal iz Crne Gore, Raskrinkavanje (.me), u analizi objavljenoj 1.2.2022.

U pitanju je, dakle, posve izmišljena vijest koju je objavio satirični portal Zicer, a koju su potom drugi mediji objavili bez ikakve napomene o tome da je u pitanju satira, odnosno šaljiva vijest koja nije istinita.

O situacijama u kojima je neprepoznavanje i neadekvatno označavanje satire dovelo do kreiranja lažnih vijesti u medijima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata. (1, 2, 3, 4).

Shodno navedenim činjenicama, članak portala Alo regional ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je izmišljena satirična vijest prenesena bez napomene o vrsti sadržaja i time predstavljena kao stvarna.

Članke portala Alo online (.ba) i Prijedor 24h ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Članak portala Zicer ocjenjujemo kao satiru.

Napomena: 16.2.2022.

Redakcija portala Alo regional je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima. Članak je ocijenjen i kao ispravljeno.7.3.2021. redakcija portala Alo (.ba) je takođe dostavila izmijenjenu verziju članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Satira 26.01.2022

Zicer: Crna Gora šalje 10 vojnika da brane Ukrajinu od Rusa!

Crna Gora bi već u drugoj polovini narednog mjeseca mogla početi s učešćem u neborbenoj misiji NATO-a u Ukrajini.

  • Satira
Prenošenje lažnih vijesti 31.01.2022

Prijedor24h: CRNA GORA U NATO misiju šalje GEJ vojnike: To je veoma VAŽNO naglasiti i mi se time ponosimo!

Kažu da je ova jedinica najelitiniji dio vojske Crne Gore

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.01.2022

Alo online: CRNA GORA U NATO misiju šalje GEJ vojnike: To je veoma VAŽNO naglasiti i mi se time ponosimo!

Kažu da je ova jedinica najelitiniji dio vojske Crne Gore

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Lažna vijest 31.01.2022

Region Alo: Crna Gora šalje GEJ vojnike u Ukrajinu

Crna Gora bi već u drugoj polovini narednog meseca mogla početi s učešćem u neborbenoj misiji NATO-a u Ukrajini

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno