Raskrinkavanje.ba

Neoznačena satira kao lažna vijest: Vlada RS ne nudi “1.000 maraka svakome ko potpiše da ima koronu”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Tekst satiričnog karaktera o tome da je ministar zdravlja Vlade Republike Srpske, Alen Šeranić “obećao vaučer od 1.000 KM svim građanima koji potpišu da imaju koronu” na jednom anonimnom portalu predstavljena je bez napomene o vrsti sadržaja.

Na portalu Avaz (.live) je 8. jula objavljen članak sa naslovom:

AKTUELNO | 1.000 KM svakom građaninu koji potpiše da ima koronu

U članku, koji je objavljen na anonimnom portalu, se potom navodi:

Vijest koja je obradovala hiljade građana Republike Srpske nam upravo stiže iz Banjaluke!
U obraćanju uživo iz zgrade Vlade, ministar Šeranić obećao vaučer od 1.000 KM svim građanima koji potpišu da imaju koronu!
Na opšte oduševljenje su ovu vijest mnogobrojni novinari dočekali aplauzom, pa čak i novinar BN-a koji je pustio i nekoliko suza. Nakon što se Vladimir Kovačević smirio, Šeranić je nastavio svoje obraćanje:
– Ovu odluku smo donijeli na hitnom sastanku gdje smo utvrdili da dosadašnjih 500 KM nije dovoljno da bi ljudi tek tako pristali na potpis. Situacija je takva da nam je svaki zaraženi bitan, ne smijemo dozvoliti opadanje broja.
Ako nas obiđu ovi iz Federacije sve pare odoše njima.
Tročlana porodica koja prihvati da ima koronu možda će se dosađivati 2 sedmice u kući, ali zato sa 3.000 KM mogu posle na ljetovanje od 20 dana da se useru od kupovne hrane. Ne treba da nose ni jednu jedinu paštetu!

Kako pokazuju podaci alata CrowdTangle za pretragu interakcija na društvenim mrežama, do trenutka pisanja ove analize, članak sa stranice Avaz (.live) ostvario je 6.733 interakcije. Članak je podijeljen na sljedećim Facebook stranicama: Balkan X portal (4 puta - prvo 8.jula a zatim i 9. pa 10. i 25. jula), Podrška Željku Komšiću, Balkan Spoted i Sandzak. 

 

Šta su činjenice?

Članak je originalno objavljen na portalu Bijeljina njuz, 28. juna 2020. godine, sa naslovom:

Najnovija vijest! Po 1.000 KM svim građanima koji potpišu da imaju koronu!

Tekst je identičan onom koji je objavljen na stranici Avaz (.live) ali na kraju članka na portalu Bijeljina njuz nalazi se napomena da je vijest je lažna.

U rubrici “o nama” Bijeljina njuz portala jasno je navedeno da je riječ o satiričnom portalu.

BijeljinaNjuz je zabavni satirični portal koji prati najnovija dešavanja u Semberiji, ali i regionu. Prije ćeš naći čeka bez krave u Amajlijama nego što ćeš ovde pročitati istinu, lažemo mlogo, ali bar to ne krijemo kao ostali.
BijeljinaNjuz je na društvenim mrežama nastao 01.07.2019.
Portal je nastao nekad godinu kasnije, bio je vršaj.
Sadržaj portala je satiričnog karaktera.

Iz komentara na Facebook stranici Balkan X portal, koja je 4 puta podijelila članak sa portala Avaz (.live) jasno je da su neki od korisnika/ca ove mreže povjerovali da se radi o stvanoj vijesti.
 

 

O izmišljenim navodima sa društvenih mreža o tome da bolnice plaćaju porodicama preminulih da “priznaju” COVID-19 kao uzrok smrti, Raskrinkavanje je pisalo u jednoj od prethodnih analiza.

Kako smo ustanovili, uprkos glasinama, bolnice ne “konsultuju” porodice prilikom određivanja uzroka smrti pacijenata, niti je za tako nešto potreban potpis člana porodice preminule osobe. Takođe, ne postoje dokazi da bilo ko pokušava da “potplati korona glumce”. Više detalja pročitajte u analizi na linku ispod:

Članak portala Avaz (.live) ocjenjujemo kao lažnu vijest jer pri prenošenju satiričnog sadržaja nije uvrštena napomenu o satiričnom karakteru teksta, čime je satirična vijest predstavljena kao stvarna.

Članak portala Bijeljina njuz ocjenjujemo kao satiru, jer sadrži jasnu oznaku o kakvoj vrsti sadržaja je riječ.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 07.08.2020

Avaz.live: AKTUELNO | 1.000 KM svakom građaninu koji potpiše da ima koronu

Vijest koja je obradovala hiljade građana Republike Srpske nam upravo stiže iz Banjaluke! U obraćanju uživo iz zgrade Vlade, ministar Šeranić obeća...

  • Lažna vijest
Satira 28.06.2020

Bijeljina njuz: Najnovija vijest! Po 1.000 KM svim građanima koji potpišu da imaju koronu!

Vijest koja je obradovala hiljade državljana Republike Srpske nam upravo stiže iz Banjaluke! U obraćanju uživo iz zgrade Vlade, ministar Šeranić obeća...

  • Satira