Satira o “lažnom svešteniku” pretvorena u lažnu vijest

Satirični članak portala Bijeljina Njuz prenijeli su brojni mediji, a samo dva su svojim čitateljima dali do znanja da se radi o satiričnom sadržaju. Sedamdeset drugih medija prenijelo je članak kao pravu “vijest”.

Ocijenjeni članci
Sandžak News Lažna vijest; Najportal Satira; Leutar Satira; Luftika Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Tutinske Novine Prenošenje lažnih vijesti; Sandžak danas Prenošenje lažnih vijesti; IBalkan Prenošenje lažnih vijesti; Nemoj Srati Prenošenje lažnih vijesti; Youtube: Urednik Prenošenje lažnih vijesti; Poskok Prenošenje lažnih vijesti; 072 Info Prenošenje lažnih vijesti; Nova Yuga Prenošenje lažnih vijesti; Atraktiva (.net) Prenošenje lažnih vijesti; Info Brčko Prenošenje lažnih vijesti; Republika.rs Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; TP Times Prenošenje lažnih vijesti; Mreža Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Sandžačke Prenošenje lažnih vijesti; Smuti Info Prenošenje lažnih vijesti; Jajce-online Prenošenje lažnih vijesti; Klik Jajce Prenošenje lažnih vijesti; Hayat Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Crna Hronika Prenošenje lažnih vijesti; Haberhana Prenošenje lažnih vijesti; Balkanizam Prenošenje lažnih vijesti; Hrvatski medijski servis Prenošenje lažnih vijesti; Tuzla info Prenošenje lažnih vijesti; Epicentar Prenošenje lažnih vijesti; Novi Prenošenje lažnih vijesti; Radio Rama Prenošenje lažnih vijesti; Objektiv.rs Prenošenje lažnih vijesti; Balkanski Magazin Prenošenje lažnih vijesti; BiH vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Prozorski Prenošenje lažnih vijesti; Kalesijski Prenošenje lažnih vijesti; Zenicagrad Prenošenje lažnih vijesti; Kosovo press Prenošenje lažnih vijesti; Cazin.ba Prenošenje lažnih vijesti; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Sve za vas Prenošenje lažnih vijesti; Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Haber Prenošenje lažnih vijesti; PressMedia Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Bišćani Prenošenje lažnih vijesti; Zgubidan Prenošenje lažnih vijesti; Svjetlo-dunjaluka Prenošenje lažnih vijesti; Radio Donji Vakuf Prenošenje lažnih vijesti; Pravda Prenošenje lažnih vijesti; USK Info Prenošenje lažnih vijesti; USN1 Prenošenje lažnih vijesti; Avaz Prenošenje lažnih vijesti; Prijedor24h Prenošenje lažnih vijesti; Kurir Prenošenje lažnih vijesti; Pink Prenošenje lažnih vijesti; Glas Javnosti Prenošenje lažnih vijesti; BL Portal Prenošenje lažnih vijesti; Minut znanja Prenošenje lažnih vijesti; Twitter profili Prenošenje lažnih vijesti; Madenews 24 Prenošenje lažnih vijesti; Religis Prenošenje lažnih vijesti; Noizz Prenošenje lažnih vijesti;

Na satiričnom portalu Bijeljina Njuz je 10.5.2021. objavljen članak o muškarcu koji je u Semberiji varao vjernike predstavljajući se kao pravoslavni sveštenik na zamjeni. U ovoj satiričnoj priči se navodi da se ista osoba predstavljala i kao nadbiskup, a da je, pored toga, ”u okolini Tuzle obavio nekoliko dženaza”. 

U članku se navodi da je ta osoba prevarom stekla “dobit od oko nekoliko desetina hiljada maraka”, a citira se i “Milka iz Batkovića”, jedna od osoba koju je dotični prevario.

Isto lice se tereti da je prevarom steklo dobit obavljajući dženaze i katoličke pogrebe po Federaciji.
Muškarac čiji su inicijali S.S. iz Ruhotine tereti se da je u zadnjih nekoliko mjeseci prevarom stekao dobit od oko nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka. On je, predstavljajući se kao sveštenik na zamjeni, svetio vodicu po semberskim selima, dok je dvoje djece i krstio.
Jedno od prevarenih lica je i Milka iz Batkovića:
– Men se ovaj novi popić pravo svidijo, da ti vidiš što to lijepo pjeva, dala sam dvaes marki. Bilo je čudno što se nakrka čvaraka u po posta al reko ogladnio veseljak, sam se ti rani djete moje. Posle 10 dana dođe bo naš pop, reko nepočinj pope imam 2 marke ukuć.
Isti muškarac se optužuje da se predstavljao kao nadbiskup gdje mu je u jednom hercegovačkom selu priređen i doček, dok je u okolini Tuzle obavio nekoliko dženaza.

Bez napomene da se radi o satiričnoj priči, članak su 13.5.2021. prenijeli portali Sandžak news i Tutinske novine. Sljedećeg dana tekst je objavio i portal Sandžak danas, kojeg je čak 38 drugih portala navelo kao izvor prilikom prenošenja ovog članka. Brojni portali nisu ni naveli izvor, a od ukupno 73 koji su preuzeli ovu satiričnu priču, jedino su Najportal i Leutar u svojim člancima naveli da se radi o satiričnom sadržaju. 

Portal Informer je kao izvor svog članka naveo Bijeljina Njuz. No, iako čitaoci Informera koji su upoznati sa radom ovog satiričnog portala mogu zaključiti da se radi o satiri, članak je objavljen u kategoriji “svet”, potkategorija “vesti”, čime je svrstan u informativni sadržaj, bez jasne napomene da ne sadrži stvarne informacije.

Portali koji su prenijeli ovu satiričnu priču bez napomene pretvorili su izmišljene informacije iz nje u činjenične tvrdnje. U velikom broju slučajeva, članak je objavljen u rubrikama kao što su “vijesti”, “crna hronika” i sl.

Dolijao! Uhvaćen lažni pop-hodza-nadbiskup koji je obavljao vjerske obrede u sve tri religije u BiH! (Tutinske novosti)

VJEROVALI ILI NE Predstavljao se kao lažni pop, svećenik i hodža i mjesecima uzimao pare od ljudi! (FOTO) (Nova Yuga)

BIO I POP, I HODŽA I NADBISKUP! Uhapšen prevarant u Bijeljini! ZARADIO VIŠE DESETINA HILJADA MARAKA! (Republika)

Uhapšen lažni pop, hodža i nadbiskup: Obavljao vjerske obrede u sve tri religije (Sandžačke.rs)

Priča o slučaju “lažnog popa-hodže-nadbiskupa” dospjela je i do engleskog govornog područja: screenshot jednog od članaka objavljen je na popularnoj meme platformi 9GAG.

Bijeljina Njuz je portal koji objavljuje isključivo satirične sadržaje. FakeNews Tragač, fact-checking portal iz Srbije, kontaktirao je redakciju portala Bijeljina njuz, od koje su dobili kontakt čovjeka čije su fotografije iskorištene kao oprema za satiričnu priču. On je izrazio iznenađenost dometom ove satirične “vijesti”.

„Nisam očekivao da će u vest iko da poveruje, ali isto tako nisam očekivao ni da će ljudi da komentarišu vesti Bijeljina njuza gde se pitaju da li je stvarno istina da je u Čađavici izronila podmornica iz Drugog svetskog rata i da ćurke pojedu 25 metara asfalta”, kaže sagovornik FakeNews Tragača.

Člancima Najportala i Leutara dajemo ocjenu satira, budući da je u njima navedeno da se radi o takvom sadržaju. 

Članku portala Sandžak news, koji je najranije prenošenje satirične priče sa portala Bijeljina Njuz, bez napomene o kakvom se sadržaju radi, dajemo ocjenu lažna vijest. Svi ostali mediji i anonimni portali koji su bez napomene prenijeli tvrdnje iz članka portala Bijeljina Njuz dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Do vremena objave ove analize, članci portala Tuzlanski i Noizz su obrisani. Članak portala Luftika, koji prvobitno nije informisao čitaoce da se ne radi o stvarnoj vijesti, sada ima napomenu da je “vijest” izmišljena. Zbog toga dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena

26.5.2021: Redakcije portala Informer Republika izvršile su izmjene u člancima ocijenjenim u ovoj analizi. Članci sada sadrži jasne napomene da se radi o satiri, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

1.6.2021: Članci potrala PressMedia i Hayat sada također sadrže napomene da su tekstovi koje su objavili satiričnog karaktera, te i njima dajemo ocjenu ispravljeno.

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 21. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me