Raskrinkavanje.ba

Je li Pfizer vakcinisao zaposlenike u Australiji posebnim vakcinama?

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da su zaposlenici Pfizera u Australiji primili vakcine protiv Covid-19 koje se razlikuju od vakcina za stanovništvo. Ove tvrdnje dijeljene su i na društvenim mrežama.

Foto: Freepikjcomp

Portal Provjeri (.hr) objavio je 5.8.2023. godine članak u kome se tvrdi kako su iz Pfizera “priznali” da su zaposlenici kompanije u Australiji dobili posebnu seriju vakcine protiv Covid-19 koja se “bitno razlikuje” od vakcine koju je primilo stanovništvo ove zemlje.

Pfizer priznaje da su njegovi zaposlenici dobili „posebnu seriju cjepiva“

Glasnogovornik Pfizera priznao je da su zaposlenici tvrtke dobili “posebnu seriju cjepiva“ protiv Covid-19, koje se bitno razlikuje od ostatka pripravka koje je distribuiran ostatku stanovništva.

Šokantno otkriće došlo je tijekom saslušanja u Senatu u Australiji, kada je glasnogovornik Pfizera otkrio da je div Big Pharma uvezao posebnu seriju „cjepiva“ protiv COVID-19 isključivo za njihov program cijepljenja zaposlenika.

Australski senator Malcolm Roberts predvodio je ispitivanje državnog medicinskog direktora Pfizer Australia, dr. Krishana Thirua i voditelja regulatornih znanosti, dr. Briana Hewitta, a njegova snažna ispitivanja na kraju su dovela do priznanja dr. Thirua da zaposlenici Pfizera nisu primili normalno „cjepivo“.

U nastavku članka citiran je odgovor Briana Hewitta, šefa Odjeljenja za regulacijsku nauku u kompaniji Pfizer Australia and New Zealand, na pitanje koje mu je uputio senator Malcolm Roberts, a koje se tiče vakcinacije zaposlenih. Regulacijska nauka bavi se razvojem alata, standarda i pristupa za procjenu sigurnosti, efikasnosti i kvalitete lijekova i medicinskih proizvoda.

Roberts je zatim doveo u pitanje Pfizerovu upotrebu određene serije „cjepiva“ za svoje zaposlenike koju nije testirala Uprava za ljekovita sredstva (TGA), na što je dr. Hewitt ustvrdio da je to učinjeno kako bi se osiguralo da nijedno „cjepivo“ neće biti uzeto iz državnih zaliha.

“Pročitali smo da je vaš mandat za cjepivo bio korištenje vaše vlastite serije cjepiva, posebno uvezenog za Pfizer, koje nije testirao TGA. Je li to točno?” upita Roberts.

Dr. Hewitt je tada odgovorio: “Dakle, Pfizer se obvezao uvesti seriju cjepiva posebno za program cijepljenja zaposlenika, a to je bilo kako se cjepivo ne bi uzimalo iz državnih zaliha koje se isporučivalo klinikama po potrebi.”

U članku je linkovana stranica australijskog parlamenta, gdje je objavljen snimak saslušanja.

U članku portala Provjeri (.hr) tvrdi se i da je Ugur Sahin, izvršni direktor kompanije BioNTech, koja je s Pfizerom razvila vakcinu protiv Covid-19, pred kamerama priznao da nije vakcinisan.

Slične verzije ovog članka objavili su istog dana i portali Nulta tačka i Epoha, opremivši ih naslovima u kojim se tvrdi da je riječ o “potpuno drugačijoj vakcini” u odnosu na vakcine koje je primilo stanovništvo Australije.

Da li je sad jasno?! Zvaničnici PFIZER-a na saslušanju priznali sa su primili potpuno drugačije vakcine protiv COVID-a od običnog naroda (Nulta tačka)

Dužnosnici Pfizer-a priznali su na saslušanju da su primili potpuno drugačija cjepiva protiv COVID-a od običnih ljudi (Epoha)

U člancima je embedovan tweet na engleskom jeziku, koji sadrži i snimak na kome Hewitt kaže da se Pfizer obvezao da će uvesti seriju vakcina namijenjenih specifično za vakcinaciju zaposlenih.

Tvrdnje da su zaposlenici Pfizera u Australiji primili “posebne serije” vakcine protiv Covid-19, “drugačije od onoga što je dobila javnost”, objavio je i portal Logično 9. avgusta 2023.

Stranica Slobodni zajedno, Facebook stranica Slobodni Zajedno 2.0 i Rumble nalog Slobodni ZAjedno  takođe su objavili snimak sa saslušanja s titlovanim prevodom na naš jezik. U ispisanom prevodu navodi se da je Hewitt odgovorio da se Pfizer obavezao uvesti seriju vakcina posebno za program vakcinacije zaposlenika “zato da se cjepivo ne bi uzimalo od države”. Snimak prati tekst u kome se izražava sumnja u dato objašnjenje, ali i implicira da je riječ o sigurnijim vakcinama.

I sad trebamo biti tako naivni da povjerujemo u ovu priču? Pa pogledajte samo govor tijela ovih dvojice jadnika, kako se komešaju i zamuckuju.

Pfizer zaposlenici su dobili „posebne serije cjepiva“ – jasno i glasno izrečeno.

Prilično smo sigurni da među njima nema „iznenaditisa“ niti svih onih boleština koje su uredno navedene u njihovom dokumentu, na devet stranica gusto tipkanog teksta mogućih nuspojava od ovog najštetnijeg farmaceutskog proizvoda ikad proizvedenog.

Na društvenim mrežama dijeljen je i snimak na engleskom jeziku bez prevoda, u kome se čuje samo dio Hewittovog odgovora u kome on kaže: “Senatore, dakle, Pfizer se obvezao uvesti seriju vakcina namijenjenih posebno za vakcinaciju zaposlenih”(1, 2, 3) . Ovaj snimak prati opis.

Dužnosnici Pfizera na saslušanju u australskom Senatu kažu da su njihovi zaposlenici dobili posebnu seriju cjepiva, a ne onu koja je puštena za javnost…

 

Šta su činjenice?

 

Članak portala Provjeri (.hr) prevod je teksta s engleskog jezika objavljenog 5. avgusta 2023. godine na stranici The People's Voice. Kako smo naveli u prethodnim analizama, na ovoj stranici redovno se plasiraju dezinformacije i teorije zavjere i više je puta do sada mijenjala ime – donedavno je nosila naziv News Punch, a originalno se zvala Your News Wire.

Navedeni portali i korisnici/e društvenih mreža referišu se na saslušanje Briana Hewitta, šefa Odjeljenja za regulacijsku nauku u kompaniji Pfizer Australia and New Zealand , i Krishana Thirua, medicinskog direktora u kompaniji Pfizer Australia and New Zealand, koje je održano 3.8.2023. pred Odborom za obrazovanje i zapošljavanje Senata australijskog parlamenta. Cijeli snimak saslušanja moguće je pronaći na web stranici Parlamenta. U fokusu članaka su njihovi odgovori na pitanja senatora Malcolma Robertsa, koji je na svom YouTube nalogu objavio taj segment saslušanja.

Tokom ispitivanja jedno od pitanja odnosilo se i na informaciju da je za vakcinaciju zaposlenika Pfizera korištena posebno uvezana serija vakcina. Na snimku koji je objavio senator Roberts ovaj segment počinje na 4.18. Senatorovo pitanje i odgovor Hewitta glase:

Malcolm Roberts: Pročitali smo da je vaša obavezna vakcinacija uključivala  korištenje vaše vlastite serije vakcina, posebno uvezene za Pfizer, koju nije testirala TGA. Je li to tačno?” 

Brian Hewitt: Senatore, dakle, Pfizer se obvezao da će uvesti seriju vakcina namijenjenih posebno za program vakcinacije zaposlenika, a to je učninjeno kako se vakcine ne bi uzimale iz državnih zaliha, iz kojih su se dostavljale klinikama po potrebi.

Dakle, medicinski direktor Pfizera objasnio je da je za zaposlene posebno uvezena serija kako se ne bi trošile državne zalihe vakcina. Odgovor ne sadrži ništa na osnovu čega bi se moglo zaključiti da je riječ o vakcinama drugačijim od onih koje su bile namijenjene za stanovništvo Australije.

On se nije osvrnuo na konstataciju da ovu seriju nije testirala TGA (tijelo u Australiji odgovorno  za evaluaciju, procjenu i praćenje lijekova, medicinskih uređaja i bioloških tvari).

Snimak sa saslušanja dijelio se i van našeg govornog područja, takođe uz tvrdnje da su zaposleni u Pfizeru primili drugačije vakcine. O ovome je pisao Lead Stories. Ova platforma za provjeru činjenica kontaktirala je kompaniju Pfizer te Vladin odjel za zdravlje i brigu o starima. Oni su dematovali tvrdnje da je riječ o drugačijim vakcinama te tvrdnje da ove serije nije testirala TGA.

Roma Nair, direktorica za globalne odnose s medijima u Pfizeru, rekla je za Lead Stories da su ove doze bile podložne procjeni i odobrenju Agencije za terapeutska sredstva Australije (Therapeutic Goods Administration -TGA):

Kada je Comirnaty postao široko dostupan u Australiji, željeli smo da ponudimo zaštitu zaposlenim u Pfizeru, ali nismo željeli da smanjimo količinu vakcina dostupnih australijskom stanovništvu. Kao rezultat toga, uvezli smo dodatne doze i stavili vakcinu na raspolaganje osoblju. Zaposleni u Pfizeru vakcinu su primili u isto vrijeme kad i opća australska populacija.

Pfizer-BioNTechova vakcina protiv Covid-19 (Comirnaty) za zaposlene u Pfizeru i za Australijance proizvedena je i isporučena iz Evrope (iz jedne Pfizerove fabrike u Belgiji). Te su doze bile predmet procjene i odobrenja za promet Agencije za terapeutska sredstva (TGA) u skladu s TGA-ovom nezavisnom procjenom kvaliteta svake isporučene serije vakcina u Australiji.

Iz Vladinog odjela za zdravstvo i njegu starijih osoba za Lead Stories su rekli da ove serije nisu bile drugačije niti “sigurnije”.

Sve serije Pfizerove Comirnaty vakcine i svih drugih vakcina protiv Covid-19 koje su isporučene u Australiju, uključujući i one isporučene direktno zaposlenim u Pfizeru, morale su biti u skladu sa zahtjevima kvalitete i sigurnosti Agencije za terapeutska sredstva (TGA). To uključuje praćenje sigurnosti nakon stavljanja na tržište i programe puštanja serija u promet. Serije korištene za Pfizerov program vakcinacije zaposlenika nisu bile drugačije, posebne ili sigurnije.

Serije za zaposlene u Pfizeru bile su iste kao one isporučene stanovništvu Australije u Vladinom programu vakcinacije. Serije korištene u programu za zaposlene Pfizera bile su dostupne samo u malim količinama i nisu bile prikladne za ispunjavanje minimalnih zahtjeva isporuke i pakovanja za javni program vakcinacije. Da ne bi ostale neiskorištene, Pfizer je zatražio da ih koristi kao dio vlastitog programa vakcinacije zaposlenih.

Svih sedam serija korištenih u Pfizerovom programu vakcinacije zaposlenih pregledano je kroz TGA-ov proces puštanja serija vakcina u promet i testirale su ih mreže regulatornih laboratorija evropskog službenog kontrolnog tijela za puštanje serija u promet (OCABR). ... U Pfizerovom programu vakcinacije zaposlenih korištene su tri serije (FF0884, FE3064 i FC3558) koje su takođe distribuirane kao dio javnog programa vakcinacije.

Portali Provjeri (.hr) i Nulta tačka sadrže i netačnu tvrdnju da je Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, priznao pred kamerama da nije vakcinisan. Raskrinkavanje je o ovome pisalo u analizi iz avgusta 2021. godine. Naime, tada su korisnici/e društvenih mreža i pojedini portali, među kojima i Provjeri (.hr), kao dokaz da Sahin nije vakcinisan koristili stari snimak, iz decembra 2020. godine, na kome on objašnjava da nije vakcinisan jer to nije bilo u skladu sa zakonskim odredbama o prioritetnim grupama. Ugur Sahin i njegova supruga Ozlem Tureci, koja je suosnivačica kompanije, vakcinisani su u februaru 2021.

Shodno navedenom, tvrdnja da su zaposleni u Pfizeru u Australiji primili vakcine protiv Covid-19 koje se bitno razlikuju od onih koje je primilo stanovništvo, objavljena na portalu Provjeri (.hr), dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ostala pojavljivanja sličnih tvrdnji ili insinuacija dobivaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

Objave na društvenim mrežama u kojima se samo navodi da su zaposleni primili posebnu seriju vakcina dobivaju ocjenu dezinformacija, s obzirom na to da je samo riječ o drugim serijama, no one se ni po čemu ne razlikuju od ostalih. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke