Raskrinkavanje.ba

Jesu li mediji ignorisali susret lidera Sjeverne i Južne Koreje?

Na Facebooku se dijeli videosnimak na kojem su Moon Jae-in, bivši predsjednik Južne Koreje, i Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje, uz tvrdnju da su mediji ignorisali njihov “povijesni” susret. U pitanju je lažna vijest – susret se desio prije nekoliko godina i ispraćen je u medijima.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku je 24.10.2023. godine objavljen videosnimak s opisom:

Lažni masovni mediji potpuno su zanemarili ovaj povijesni trenutak.
Nova priča:
Kim Jong Un rukuje se s južnokorejskim vođom dok obojica prvi put prelaze granicu.
JUŽNA KOREJA I SJEVERNA KOREJA

Na snimku se vide Moon Jae-in, koji je od 2017. do 2022. godine bio predsjednik Južne Koreje, i Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje. U snimku je na engleskom jeziku ispisano “Nova istorija: Kim Jong-un rukuje se sa južnokorejskim liderom dok obojica prelaze granice prvi put”.

Ova objava snimka je do vremena pisanja ove analize ostvarila 121 reakciju i podijeljena je 50 puta, a snimak je imao hiljadu pregleda. Snimak je objavljen sa skoro identičnim opisom na još jednom Facebook profilu, takođe 24.10.2023. U opisu ove objave nije navedeno da su “lažni masovni mediji potpuno zanemarili ovaj povijesni trenutak”, nego samo da je u pitanju “nova priča”. 

Snimak u trajanju od 1:10 ima vidljiv logotip The Guardiana i logotip platforme TikTok. Objavljen je na TikToku 23.10.2023. godine bez napomene o tome kada je nastao. 

Pretraga kadra iz videosnimka pokazuje da je riječ o događaju iz 2018. godine. Kako su izvijestili brojni mediji, među njima i The Guardian, te su se godine susreli Moon Jae-in, tadašnji predsjednik Južne Koreje, i Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje, i rukovali se na granici između dvije zemlje.

The Guardian je naveo da je Kim Jong-un time postao prvi lider Sjeverne Koreje koji je kročio na tlo Južne Koreje od okončanja Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine. U pomenutom članku The Guardiana objavljen je i videosnimak koji se ove godine dijelio na Facebooku uz tvrdnju da su “lažni masovni mediji potpuno zanemarili ovaj povijesni trenutak”. O ovom susretu izvještavali su i brojni mediji domaćeg govornog područja. 

Dakle, snimak iz 2018. godine predstavljen je netačno kao “nova priča” koju “lažni masovni mediji” ignorišu. 

Navodi da “mediji ignorišu” određene događaje dio su dezinformativnog narativa u kojem se kredibilni mediji često optužuju da su pod kontrolom “moćnika” ili “elite”. Navodni moćnici ili elite preko takvih medija, tvrdi se, grade sliku koja njima odgovara: bilo da preuveličavaju određene događaje ili ih, pak, prikrivaju.

Raskrinkavanje se ranije bavilo dezinformacijama koje grade ovaj narativ. Tako smo se u analizi objavljenoj 26.10.2023. bavili montažom CNN-ovog izvještaja s granice između Izraela i Gaze, za koji se neutemeljeno na društvenim mrežama tvrdilo da prikazuje “lažiranje napada Hamasa na Izrael”.

U oktobru 2020. godine analizirali smo viralnu objavu koja je bila “dokaz” da zapadni mediji “režiraju stvarnost” rata u Ukrajini. Sastojala se od fotografije novinara BBC-a koji izvještava iz zaklona dok nosi pancir, a u pozadini se vidi žena koja naizgled obavlja dnevne poslove. Novinar je zapravo izvještavao o evakuaciji civila.

U avgustu 2023. godine bavili smo se tvrdnjama objavljenim na nekoliko portala u kojima su bez ikakve osnove povezani podaci o višku smrtnosti među djecom i mladim odraslim osobama u SAD-u s vakcinama protiv Covid-19. U tim člancima tvrdilo se da je ova “uznemirujuća vijest dočekana šutnjom u mainstream medijima”. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je susret lidera Južne i Sjeverne Koreje “nova vijest” koju su “mediji potpuno zanemarili” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Riječ je o događaju iz 2018. godine, o kojem su izvijestili mnogobrojni mediji. 

(Raskrinkavanje.ba)


 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.10.2023

Facebook profili i stranice: Lažni masovni mediji potpuno su zanemarili ovaj povijesni trenutak

Nova priča:

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest