Raskrinkavanje.ba

Videosnimak “lažne CNN-ove reportaže” iz Izraela je montiran

Društvenim mrežama kruži videosnimak CNN-ove reportaže s granice između Izraela i Gaze, za koji se neutemeljeno tvrdi da je lažiran te da prikazuje “lažni napad Hamasa na Izrael”.

Foto: Josh Hallett, Flickr 

Na jednom Telegram kanalu 11. oktobra 2023. godine objavljen je videosnimak reportaže CNN-a uz opis u kojem se tvrdi da je riječ o insceniranom ratnom izvještavanju iz Izraela. To se navodno može čuti u “originalnom zvuku” na snimku po kojem se reporterima daju instrukcije šta da snime i kako da se ponašaju. 

Pored ovog navoda, videosnimak je poslužio za poređenje s navodno insceniranim izvještavanjima o masakru u ukrajinskom gradu Buča te tvrdnju o “propagandi protiv jedne strane”.

Sam scenarista, sam reditelj: kako zapadni propagandisti i novinari rade u Izraelu

Na Si-En-Enu se ova reportaža puštala nekoliko sati uz tekst spikera, ali je na društvene mreže procurio snimak sa originalnim zvukom. I pokazalo se da je „istinita” priča „iz samog centra zbivanja” tipična farsa za formiranje javnog mnjenja.

‼️Na snimku se može čuti kako neko iza kulisa komanduje snimatelju i reporteru kuda da beži, gde da legne, kako da snima, šta da kaže i tako dalje. Ne bi bilo čudno da je i ova scena uvežbana nekoliko puta.

Inscenirano izveštavanje je, moglo bi se reći, „konj“ zapadnih gomila smeća, a posebno vole da ga koriste na žarištima za propagandu protiv jedne strane. I u ovom sukobu se to skoro dogodilo - "palestinska Buča"

 

Na snimku se čuje muški glas koji reporterima na engleskom jeziku daje instrukcije šta da rade, pa im tako govori da se sklone s puta, da legnu pored puta, da kamerman priđe bliže, da pokušaju da izgledaju uplašeno. U jednom momentu reporterka sa snimka pita: “Da li vidite ovu situaciju?” Muški glas odgovara sa “O, da”, a zatim muški glas traži da se pojača zvuk eksplozije. 

Iako u prvobitnim objavama nije bilo jasnih navoda o tome čiji je napad CNN u svom izvještaju “lažirao”, od 15. oktobra dijele se i tvrdnje da je ova medijska kuća na prikazanom videosnimku zapravo “lažirala napad Hamasa u Izraelu”. Ta je tvrdnja najprije objavljena na Telegramu:

CNN je uhvaćen kako lažira napad Hamasa u Izraelu...pa vi nastavite gledati mainstream vijesti, dobro je za zdravlje 😁

Obje verzije tvrdnji objavljene su na desetinama profila na Facebooku (1, 2, 3, 4, 5). 

 

Šta su činjenice?

Riječ je o montiranom videosnimku stvarne reportaže objavljene na CNN-u i tonskog zapisa muškarca koji “daje instrukcije”, koji nije originalno dio reportaže. Analizom videosnimka i objava koje su se dijelile kod nas bavili su se fact-checking portali Raskrikavanje, Faktograf i Raskrinkavanje iz Crne Gore. 

Dezinformacije o tome da je riječ o “lažiranom” izvještaju CNN-a širile su se i drugim govornim područjima, pa su se analizom takvih navoda bavili i svjetski fact-checking portali i mediji, uključujući PolitiFact, Snopes, Associated Press, Reuters i druge (1, 2, 3).

Originalni videosnimak reportaže, na kojem se ne čuje glas muškarca koji daje instrukcije reporterima, CNN je objavio 9. oktobra u dijelovima (ovdje i ovdje) i u cijelosti (ovdje). Na snimku se može vidjeti glavna međunarodna dopisnica CNN-a Clarissa Ward, koja se sa svojim timom morala skloniti nakon što je ispaljen “baraž raketa” iznad granice između Izraela i Pojasa Gaze, odakle je tim izvještavao. 

U live tekstu s ranim izvještajima o sukobu između Hamasa i Izraela od 9. oktobra, koji je objavljen na CNN-u, o ovoj reportaži navedeno je i sljedeće:  

Ward i tim ispitivali su posljedice napada izvedenih duž granice između Izraela i Gaze kada su čuli tešku raketnu paljbu iznad svojih glava.

Tim je zatim nastavio trčati i spustio se na tlo u obližnjem jarku.

Iako se u reportaži ne navodi direktno koja je strana u sukobu izvršila napad, Ward je navela kako se mogu čuti avioni i “Željezna kupola” (sistem protivraketne odbrane Izraela) kako presreće dolazeće projektile, pa se može zaključiti da je napad dolazio iz Pojasa Gaze. 

Nakon što se pridigla iz zaklona, Ward je pokazala prostor sa spaljenim automobilima, za koji je navela da je bio početna tačka Hamasovog napada na Izrael od 7. oktobra. 

Glasnogovornica CNN-a Emily Kuhn je u odgovoru putem e-maila za AP rekla da je zvučni zapis u viralnim snimcima reportaže “izmišljen”:

Emily Kuhn, glasnogovornica CNN-a, napisala je u e-mailu AP-u da je audiozapis “izmišljen, netačan i neodgovorno iskrivljuje stvarnost trenutka koji je CNN prenosio uživo”.

Kako je naveo portal Raskrikavanje, najranija objava montiranog videosnimka potječe s naloga  TheQuartering s društvene mreže X, na kojem je videosnimak objavljen 11. oktobra. To se može potvrditi i na osnovu natpisa u lijevom uglu videosnimka koji je objavljen na Telegramu. 

Slika lijevo: Screenshot videosnimka objavljenog na Telegramu; slika desno: Logo X naloga TheQuatering
“Palestinska Buča”

Povlačenje paralele između ovog “insceniranog izvještavanja” CNN-a i navodno lažiranih izvještaja medija o masakru u ukrajinskom gradu Buča predstavlja još jedan primjer pokušaja diskreditacije “zapadnih medija” u njihovom izvještavanju o ratnim zbivanjima. 

Nažalost, sukob između Hamasa i Izraela poslužio je kao još jedan povod za “hranjenje” ovog, u osnovi antizapadnog narativa, koji je bio prisutan i tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ali i tokom rata u Ukrajini, o čemu smo pisali u ovoj analizi.  

Kada je riječ o sada poznatim činjenicama o masakru civila u ukrajinskom gradu Buča, o njima smo pisali u analizi koju možete pročitati na ovom linku

Na kraju, najraniju objavu tvrdnji koje upućuju na to da je riječ o autentičnom snimku “lažiranja” izvještaja s ratišta na Bliskom istoku, čime se dodatno tvrdi ili implicira da zapadni mediji lažiraju sukobe, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Kasnije objave dobivaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.10.2023

Telegram profili: Telegram kanal: Sam scenarista, sam redatelj

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 15.10.2023

Telegram profili: Telegram kanal: CNN je uhvaćen kako lažira napad Hamasa u Izraelu.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.10.2023

Telegram profili: X profil: Sam scenarista, sam redatelj

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti