Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden “zaražen koronom”. Ipak, te tvrdnje u samom članku nema, a zvanični izvori navode da je Biden “samo prehlađen”.

Na portalu Slobodna Bosna je 3. decembra 2021. godine objavljen članak o govoru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena. Članak je opremljen naslovom:

JOE BIDEN ZARAŽEN KORONOM: Nacija zabrinuta - poslije održanog govora svi se pitaju jedno (VIDEO)

U članku se govori o Bidenovom javnom istupu 3. decembra, u kom je komentarisao novembarski izvještaj o zaposlenosti u SAD-u. Ipak, u samom tekstu se nigdje ne navodi da je Biden “zaražen koronom”. U članku, zapravo, između ostalog, stoji:

Na kraju svog zvučno hrapavog govora gdje je više puta stao da bi se zakašljao, Peter Doocy iz FOX Newsa upitao je Bidena: "Gospodine predsjedniče, vaš glas zvuči drugačije. Da li ste dobro?"

Biden je rekao da je to "samo prehlada" i da se svakodnevno testira na Covid-19.

"Ono što imam je jednoipogodišnjeg unuka koji voli da ljubi svog dedu", rekao je Biden.

Tvrdnja iz naslova se, dakle, ne nalazi u članku, već se ističe da je u pitanju “samo prehlada”, te da se Biden svakodnevno testira na bolest Covid-19. U članku portala Slobodna Bosna se kao izvor navodi članak britanskog Daily Maila od 3. decembra 2021. Slobodna Bosna je svoj članak upotpunila videozapisom sa događaja, takođe objavljenim u Daily Mailu. 

U članku Daily Maila se, između ostalog, navodi i to da su se ovim povodom oglasili i iz Bijele kuće, budući da su kružile glasine vezane za Bidenovu prehladu. Tako se u članku navodi i izjava predsjednikovog ljekara Kevina O'Connera, koji je istakao da je Biden imao problema sa nazalnom kongestijom, ali da je testiran na Covid-19:

„Istraga je uključila sveobuhvatni respiratorni panel koji, između ostalih, obuhvata 19 uobičajenih respiratornih patogena, uključujući Covid-19, druge koronaviruse, gripu, streptokoke... svi ovi testovi bili su negativni.“

Ista izjava Bidenovog ljekara navodi se i u članku The New York Timesa od 3. decembra 2021. godine. O Bidenovom govoru za vrijeme kog su novinari/ke primijetili/e da je prehlađen pisali su i svjetski mediji, ali u svojim izvještajima nisu navodili da je on “zaražen koronom” (1, 2). 

Napredna Google pretraga tvrdnje da je Joe Biden obolio od Covid-19 takođe ne daje nikakve kredibilne rezultate koji bi potvrdili tvrdnju portala Slobodna Bosna. 

Dakle, zvanični izvori potvrđuju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden samo prehlađen, a ne da ima Covid-19, kako se to tvrdi u naslovu portala Slobodna Bosna. Dodatno, u članku nema tvrdnje iz naslova da je “Biden zaražen koronom”, već se navodi da je u pitanju “samo prehlada”. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Biden “zaražen koronom” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da zvanični izvori navode suprotno. Dodatno, s obzirom na to da naslov ne odgovara sadržaju članka, on dobija i ocjenu klikbejt

Napomena:

9.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Slobodna Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 08. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me