Raskrinkavanje.ba

Kako je RTRS-u “promakla” vijest o podizanju optužnice protiv Dragana Lukača

Aktualna vijest o podizanju i potvrdi optužnice protiv Dragana Lukača, zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića u decembru 2019. godine, u potpunosti je izostala sa RTRS-a.

Raskrinkavanje je u decembru 2019. godine pisalo o pristrasnom izvještavanju RTRS-a, ATV-a i Srne o incidentu na sjednici Narodne skupštine RS-a, zbog kojeg je protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača u martu ove godine podignuta optužnica.

Izvještavanje ova tri medija o nasilnom incidentu koji se dogodio u NSRS-u bilo je otvoreno naklonjeno ministru Lukaču, pa su njegove materijalno pogrešne izjave više puta predstavljene kao činjenice, perspektiva druge strane je izostavljena ili neproporcionalno slabo prisutna, te se opis događaja - i pored postojanja snimka koji je dostupan na stranici RTRS-a - u više takvih izvještaja razilazio sa onim što se zaista odigralo u skupštini. U izvještajima ovih medija o incidentu u NSRS-u ministar Lukač predstavljen je bezmalo kao žrtva nasilja koje je počinio poslanik PDP-a Draško Stanivuković. Više pročitajte na linku ispod:

U proteklih par mjeseci, bh. i srbijanski mediji izvještavali su o optužnici koja je podignuta protiv Dragana Lukača zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića, tadašnjeg zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, za vrijeme devete posebne sjednice Skupštine RS-a, 23.12.2019. godine. 

Naime, Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci je protiv Dragana Lukača 26.3.2021. podiglo optužnicu zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti iz člana 150, stav (1) KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom tjelesne povreda iz člana 131, stav (1) Krivičnog zakonika Republike Srpske, navodi se u članku portala Radio Slobodna Evropa, objavljenom 2.4.2021. godine.

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci je 21.5.2021. godine potvrdilo optužnicu protiv Lukača, navodi se u njihovom saopštenju od 25. maja.

O podizanju i potvrdi optužnice protiv Lukača izvještavali su mnogobrojni domaći i regionalni mediji:

Podignuta optužnica protiv Lukača zbog napada na Stanivukovića u Skupštini RS (N1.rs)

Podignuta optužnica protiv ministra Lukača za napad na Stanivukovića (Radio Slobodna Evropa)

Podignuta optužnica protiv ministra Lukača zbog napada na Stanivukovića (Glas Srpske)

Podignuta optužnica protiv ministra RS Lukača zbog napada na Stanivukovića (Danas.rs)

Potvrđena optužnica protiv Dragana Lukača zbog udaranja Draška Stanivukovića (Klix)

Potvrđena optužnica protiv ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača (Oslobođenje)

Iako je činjenica da je protiv ministra unutrašnjih poslova RS-a podignuta i potvrđena optužnica za krivično djelo tjelesne povreda zasigurno od javnog interesa, na portalu Radiotelevizije Republike Srpske, javnom servisu, u periodu između 2. aprila i 3. juna 2021. godine o tome nije objavljen niti jedan članak.

U televizijskom programu RTRS-a, u emisiji Dnevnik 2, niti 2. aprila, niti 25. maja nije se spomenula optužnica protiv Dragana Lukača.

U istom vremenskom periodu, na web stranici novinske agencije Srna pronašli smo dva članka u kojem se spominje optužnica protiv ministra unutrašnjih poslova. U oba slučaja, Srna nije izvještavala o podignutoj ili potvrđenoj optužnici, nego je prenosila izjave Lukača u kojima navodi da nije kriv.

U članku objavljenom 25.5.2021. godine optužnica se spominje u izjavi koju je Lukač dao za Srnu, u pasusu na samom kraju članka:

LUKAČ: POLICIJA POSTUPA PREMA ZAKONU
(...)
On je rekao da svako ima pravo da ne bude zadovoljan radom tužilaštva i suda.

"I ja bih mogao biti nezadovoljan, danas su protiv mene potvrdili optužnicu za incident koji se ranije desio sa Draškom Stanivukovićem. U njegovoj ličnoj dokumentaciji nema nikakve povrede koju je on iznio. Ja bi sada trebalo da kažem da je tužilaštvo korumpirano ili da hodam po kafanama po gradu i da proganjam te ljude i provciram kao što je to radio narodni poslanik i zašto je uhapšen", zaključio je Lukač.

U drugom članku, objavljenom 27.5.2021. godine, također se citira Lukačeva izjava o optužnici:

LUKAČ: ISTINA JE ONO ŠTO PIŠE U STANIVUKOVIĆEVOJ MEDICINSKOJ DOKUMENTACIJI

Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da nije kriv, ni odgovoran za ono što mu se stavlja na teret da je nanio povrede /funkcioneru PDP-a/ Drašku Stanivukoviću i naglasio da je istina to što piše u Stanivukovićevoj medicinskoj dokumentaciji da nije bilo nikakvih teških, ni lakših povreda.

“To mogu da vide i svi svjedoci koji su bili u Narodnoj skupštini Republike Srpske prilikom tog incidenta", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci, komentarišući optužnicu koju je Osnovni sud Banjaluka podigao protiv njega zbog, kako je navedeno, povrede Stanivukovića.

Na portalu Alternativne televizije prenesen je članak sa Srne od 25.5.2021. godine, međutim, on više nije dostupan. Da je postojao na ovom portalu, dokazuje Google pretraga, link članka koji trenutno vodi na nepostojeću stranicu, ali i arhivirana verzija članka

Alternativnoj televiziji poslali smo medijski upit u kojem smo zamolili da nam obrazlože razlog uklanjanja članka sa web stranice, ali do datuma objave ove analize nismo dobili odgovor.

Osim toga, u periodu od 2.4. do 3.6.2021. godine, na portalu Alternativne televizije nije objavljen nijedan drugi članak o podizanju i/ili potvrdi optužnice protiv Dragana Lukača.

S obzirom na to da je vrlo aktualna informacija o podizanju i potvrdi optužnice protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, čije je objavljivanje zasigurno od velikog javnog interesa, u potpunosti izostala sa web stranica spomenutih medija, RTRS Alternativna televizija dobijaju ocjenu cenzura.

Na portalu agencije Srna postoji informacija o optužnici, međutim objavljena je u člancima u kojima se prenose izjave Dragana Lukača, u kojima on negira krivicu, zbog čega Srna dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Cenzura 25.05.2021

RTRS: Dnevnik 2 na RTRS-u

  • Cenzura
Pristrasno izvještavanje 25.05.2021

Srna: LUKAČ: POLICIJA POSTUPA PREMA ZAKONU

BANjALUKA, 25. MAJA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da policija Republike Srpske postupa isključi...

  • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 27.05.2021

Srna: LUKAČ: ISTINA JE ONO ŠTO PIŠE U STANIVUKOVIĆEVOJ MEDICINSKOJ DOKUMENTACIJI

BANjALUKA, 27. MAJA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da nije kriv, ni odgovoran za ono što mu se s...

  • Pristrasno izvještavanje