Kapsule lijekova privlače magnete zbog pigmenta, a ne grafen oksida 

Na Facebooku se dijele videosnimci “eksperimenata” u kojima magnet privlači kapsule Ampicilina i aktivnog ugljena, uz netačne tvrdnje da se to dešava jer kapsule sadrže grafen oksid. 

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na jednom Facebook profilu 17.8.2022. godine objavljeno je nekoliko videosnimaka u kojima magnet privlači kapsulu antibiotika Ampicilin. U opisu objave navedeno je: 

GO u kapsulama ampicilina❓️❓️❓️

 

“GO” u opisu odnosi se na grafen oksid, materijal za kojeg pobornici/e teorija zavjere netačno navode da se nalazi u vakcinama, PCR testovima i maskama. 

Implicira se da navodno prisustvo grafen oksida daje magnetna svojstva kapsulama koje sadrže Ampicilin. Ova je objava zabilježila 94 interakcije, 16 komentara, a podijeljena je 60 puta do vremena pisanja ove analize.

Na istom Facebook profilu su 18.8.2022. godine objavljeni videosnimci u kojima kapsule aktivnog ugljena reaguju na magnet. U opisu videosnimaka navedeno je: 

Opet dobih u inbox (prvi video):
KAPSULE AKTIVNOG UGLJA REAGUJU NA MAGNET❗️❗️❗️
Obzirom da sam imala iste kapsule kući, uzmem i provjerim i ja (drugi video). Sin je izgubio negdje u igračkama magnet, pa sam provjeravala sa onim suvenirskim, sa frižidera. Reaguje.
Prije nego donesete bilo kakav zaključak, provjerite svoje kapsule.

 Ova je objava do vremena pisanja analize zabilježila 136 interakcija, 47 komentara, a podijeljena je 63 puta. 


Šta su činjenice? 

- Grafen oksid je jednodimenzionalni materijal (1 sloj atoma ugljika - monolayer) čije se osobine u nanostrukturama i kompozitnim materijalima ispituju, navodi se u članku naučne novinarke i biologinje Jelene Kalinić, koji je objavljen na blogu Quantum of Science 15.7.2021. godine. 

Antivakcinalne i druge grupe sklone promoviranju teorija zavjere ovom su materijalu, potpuno neutemeljeno, pripisivale različita svojstva i namjene u objavama na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je o tome pisalo u nekoliko navrata, opovrgavajući tvrdnje da se grafen oksid nalazi u vakcinama, PCR testovima i čajevima. U Facebook objavama u kojima se implicira ili tvrdi da lijekovi (kapsule) sadrže grafen oksid kao “dokaz” su podijeljeni videosnimci na kojima su prikazana feromagnetska svojstva kapsula Ampicilina i aktivnog ugljena.

U videosnimcima je prikazano kako magnet privlači crni dio kapsule Ampicilina, nakon što se iz nje istrese sadržaj. Isto se dešava i s kapsulama aktivnog ugljena, koje su također crne boje. Ovo, ustvari, nije neobično niti dokazuje da se u kapsulama nalazi grafen oksid. U deklaracijama ovih lijekova, u kojima su navedeni i sastojci od kojih su napravljene kapsule, nema grafen oksida.

Želatinski omotač crveno-crne kapsule antibiotika Ampicilin, kojeg proizvodi Alkaloid Skopje, ustvari sadrži željezni oksid. Isti sastojak nalazi se i u želatinskoj kapsuli aktivnog ugljena. Željezni oksid ima feromagnetsko svojstvo, dakle, privlači magnet, i koristi se kao pigment u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Oznaka ovog aditiva je E 172 i međunarodno je priznata. Na deklaraciji oba lijeka, dakle, Ampicilina i aktivnog ugljena, jasno je navedeno prisustvo ovog aditiva, odnosno pigmenta.

 

O feromagnetnim svojstvima željeznog oksida pisao je portal za provjeru činjenica Istinomer u članku od 4.2.2022. godine, u kojem su analizirane netačne tvrdnje da kapsule antibiotika Flucloxacillin sadrže grafen oksid. 

U farmaciji, gvožđe-oksid ima utilističku svrhu — olakšava razlikovanje lekova dajući im prepoznatiljivu, crvenu, žutu ili crnu boju. Dodatno, korišćenjem gvožđe-oksida u omotačima kapsula, smanjuje se izlaganje leka svetlosti i toploti, što doprinosi njegovoj stabilnosti.

U Bosni i Hercegovini je upotreba ovog pigmenata regulisana Pravilnikom o prehrambenim aditivima.

Dakle, kapsule Ampicilina i aktivnog ugljena na sadrže grafen oksid, a sastojak zbog kojeg one imaju feromagnetna svojstva ustvari je pigment željezni oksid. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da kapsule Ampicilina sadrže grafen oksid, za koju je “dokaz” video s magnetom i ovim kapsulama, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Impliciranu tvrdnju da kapsule aktivnog ugljena također sadrže ovaj materijal, što se “dokazuje” istovjetnim “eksperimentom”, također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Objavi dajemo i ocjenu manipulisanje činjenicama, budući da se eksplicitno ne navodi da magnet privlači grafen oksid u kapsulama. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 29. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me