Raskrinkavanje.ba

Grafenov oksid nije uzročnik pandemije i ne nalazi se u vakcinama i PCR testovima

Nesuvisle tvrdnje o grafenovom oksidu postale su novi “zavjerološki” trend na društvenim mrežama.

Na Facebook profilu Stojakovic Marija 30.6.2021. godine objavljen je videosnimak uz opis:

GRAFEN-OKSID UZROKUJE ISTE SIMPTOME KAO NEVIDLJIVI NEPRIJATELJ

U snimku, koji je na španskom jeziku, s prevodom na naš i engleski jezik, muškarac navodi da vakcine protiv Covid-19, vakcine protiv gripe, nova intranazalna vakcina, zaštitne maske i brisevi za PCR i antigenske testove sadrže otrovni grafenov oksid. Također se navodi da je grafenov oksid u vakcinama objašnjenje za navodno magnetno polje koje se stvara na mjestu vakcinacije, te da uzrokuje gubitak čula mirisa i okusa, obostranu upalu pluća i trombove.

Na kraju se navodi da virus SARS-CoV-2 ne postoji, već da simptome bolesti Covid-19 uzrokuje grafenov oksid. Kao “dokaz” za tu tvrdnju navodi se da virus nikad nije izolovan.

Do datuma pisanja ove analize, snimak s profila Stojakovic Marija podijeljen je 1.200 puta, a objavljen je i na stranici Građansko buđenje, kao i u člancima pojedinih portala.

 

Šta su činjenice?

Snimak objavljen na profilu Stojakovic Marija isječak je iz trosatne emisije objavljene na platformi za dijeljenje videosadržaja Loveotv 24.6.2021. godine, na profilu La Quinta Columna. 

La Quinta Columna je grupa “španskih istraživača” koja stoji iza pseudonaučnog izvještaja u kojem se tvrdi da Pfizerova vakcina sadrži 99,9% grafenovog oksida, a o kojem smo pisali u analizi koju možete pročitati ovdje.

Naime, u dokumentu koji je u javnost plasirala La Quinta Columna navode se rezultati testiranja tekućine nepoznatog porijekla, a za koju autori tvrde da je Pfizerova vakcina, nepouzdanom metodologijom za ovaj tip testiranja - mikropskopijom.

Izvještaj nisu recenzirali stručnjaci, nisu ga podržale naučne institucije, niti je objavljen u bilo kojem naučnom časopisu.

Muškarac koji govori na snimku je Ricardo Delgado, osnivač La Quinta Columne. Kako se može vidjeti na njihovoj zvaničnoj web stranici, Delgado se predstavlja kao stručnjak iz mnogih oblasti, od epidemiologije do bankarstva i finansija. Prošle godine, širio je nesuvisle teorije zavjere, kao što je ona da je 5G mreža uzročnik pandemije Covid-19.

U snimku, Delgado nabraja u čemu se sve navodno nalazi grafenov oksid:

Maske koje se trenutno koriste i prodaju sadrže grafen-oksid. Ne samo one koje su ranije uklonjene, kako izvještavaju mediji. Brisevi koji se koriste za oba testa, PCR i antigen takođe sadrže nanočestice grafen-oksida. Covid vakcine u svim varijantama, AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinovac, Janssen, Johnson and Johnson itd. također sadrže znatne doze nanočestica grafen-oksida.
(...)
Vakcina protiv gripa je sadržala nanočestice grafen-oksida. A nova vakcina protiv gripa i nova navodno intranazalna vakcina protiv Covida koju spremaju sadrži ogromne količine nanočestica grafen-oksida.

Grafenov oksid (GO) je materijal čije se djelovanje i upotreba u medicini tek istražuju.

Vakcine protiv Covid-19 ne sadrže grafenov oksid. Sastojci svih vakcina, odobrenih za masovnu upotrebu, javno su dostupni i vrlo lako provjerljivi. Sastojke vakcina koje se koriste u našem regionu možete pogledati na ovim linkovima: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm.

U članku portala Healthline, objavljenom 4.6.2019. godine, navode se sastojci vakcina protiv gripe, te se objašnjava zbog čega su oni potrebni i da li su opasni. Grafenov oksid nije sastojak vakcina protiv gripe. 

Intranazalne vakcine daju se kroz nos, za razliku od uobičajene primjene injekcijom. One podstiču stvaranje imuniteta kroz unutarnju površinu nosa koja prirodno dolazi u dodir s mnogim mikroorganizmima u zraku.

U naučnom časopisu Zbornik radova Nacionalne akademije nauka, 11.5.2021. godine objavljena je studija provedena na miševima i ćelijskim kulturama, u kojoj su naučnici ispitivali, između ostalog, efikasnost nanočestica grafenovog oksida u podsticanju imunološkog odgovora na intranazalnu vakcinu protiv gripe.

Naime, autori/ce studije su razvili intranazalnu vakcinu protiv gripe koristeći rekombinantni hemaglutinin (HA), protein koji se nalazi na površini virusa gripa, kao antigen komponentu vakcine. Također su stvorili dvodimenzionalni nanomaterijal (polietilenimin-funkcionalizirane nanočestice grafen oksida) i otkrili da ima snažne imuno pojačavajuće učinke na vakcine protiv gripa koje se daju intranazalno.

Ipak, riječ je o jednoj studiji koja se provodila na životinjama i potrebno je još istraživanja da bi takva vakcina bila odobrena.

Dakle, vakcine protiv Covid-19, vakcine protiv gripe i intranazalne vakcine koje se trenutno koriste ne sadrže grafenov oksid. Također, još uvijek nema odobrenih intranazalnih vakcina protiv Covid-19.

Tvrdnjama iz ovog snimka bavio se i naš partnerski fact-checking portal iz Hrvatske, Faktograf, u analizi objavljenoj 16.7.2021. godine.

U analizi je objašnjeno da, iako većina zaštitnih maski ne sadrži grafen ili grafenov oksid, maske nekih proizvođača, kao što je kineski Shandong Shengquan New Materials Co. Ltd, sadrže grafenov oksid zbog navodnih antibakterijskih i antiviralnih svojstava tog materijala. Maske ovog proizvođača bile su povučene iz prodaje u Kanadi u aprilu ove godine, ali je odluka povučena nakon što je vladin regulator za sigurnost hrane i lijekova utvrdio da ove maske ne predstavljaju opasnost po zdravlje. 

Međutim, brisevi za PCR testove i antigenske testove napravljeni su uglavnom od plastike i ne sadrže grafen niti grafenov oksid (link, link).

Dalje u snimku, Delgado navodi da je grafenov oksid odgovoran za stvaranje magnetnog polja na mjestu vakcinacije:

Grafenov oksid može steći snažna magnetna svojstva unutar tijela. To objašnjava magnetski fenomen koji su doživjele milijarde ljudi u svijetu koji su na različite načine unijeli grafenov oksid (u organizam), pa i putem vakcine. Ukratko, grafenov oksid je navodni SARS-CoV-2, navodni novi koronavirus koji je uzrokovao bolest zvanu Covid-19. To je stvarni razlog zašto nikada nismo stvarno izolirali i pročistili novi koronavirus.

O umišljenom “magnetnom fenomenu”, koji navodno uzrokuju vakcine protiv Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo u analizama koje možete pročitati ispod:

U analizi Faktografa objašnjeno je zbog čega su Delgadove tvrdnje nesuvisle:

Već smo pisali da postvakcinacijski magnetizam ne postoji, za razliku od virusa SARS-CoV-2, koji je itekako izoliran. No nije na odmet napomenuti da magnetizam grafena ne postoji u ambijentalnim uvjetima, već samo u specifičnim laboratorijskim i to na molekularnoj razini. Ni grafenov oksid nema magnetna svojstva, koja bi mu omogućila privlačenja metalnih predmeta na ramena gdje se nalazi ubod od cjepiva. A sve i da ima magnetska svojstva, količine cjepiva su premalene da bi proizveo ovaj efekt.

Besmislene tvrdnje da je virus SARS-CoV-2 izmišljen popularne su u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama od samog početka pandemije. Raskrinkavanje je već nekoliko puta pisalo o teorijama zavjere o “nepostojećem virusu” i “isplaniranoj pandemiji” (1,2,3). 

Virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest Covid-19, izoliran je još početkom 2020. godine.

Slika napravljena skenirajućim elektronskim mikroskopom prikazuje SARS-CoV-2 (žuti) - poznat i kao 2019-nCoV, virus koji uzrokuje COVID-19 - izoliran od pacijenta u SAD-u, koji izlazi s površine ćelija (plavo/ružičasto) uzgojenih u laboratoriji. Izvor: Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID)

Dakle, tvrdnja da SARS-CoV-2 ne postoji, a da je grafenov oksid uzročnik bolesti Covid-19, nema utemeljenja u stvarnosti.

Osim činjenice da je virus SARS-CoV-2 stvaran i izoliran, grafenov oksid ne bi mogao izazvati teška oboljenja respiratornog sistema kada bi se davao u količinama u kojima Delgado tvrdi da se daje.

Portal Maldita je za potrebe pisanja analize, objavljene 7.7.2021. godine, kontaktirao Bertu Domènech Garciu, doktoricu hemije i istraživačicu na Tehnološkom sveučilištu u Hamburgu, koja je objasnila utjecaj grafenovog oksida na zdravlje:

Potencijalni rizici po zdravlje koji proizlaze iz grafen oksida ovise, prema Domènech, o nekoliko faktora: može li ući u tijelo, u kojoj količini, u koji dio tijela ide, koju funkciju ima taj dio tijela, koliko dugo je potrebno da prouzroči (dovoljnu) štetu i kako se ona uklanja. To će također varirati ovisno o izloženosti materijalu i njegovoj vrsti (oblik, veličina, reaktivnost ...). 

"Prema onome što studije pokazuju i općenito govoreći, potrebne su relativno velike količine grafenovog oksida da bi došlo do značajnog toksikološkog učinka. Količine koje je teško primijeniti metodama koje su sugerisane u videu", navodi hemičarka.

Shodno činjenicama, tvrdnje da vakcine protiv Covid-19, vakcine protiv gripe, nove intranazalne vakcine protiv Covid-19 i brisevi za PCR i antigenske testove sadrže grafenov oksid, da virus SARS-CoV-2 nije izolovan i da je grafenov oksid uzročnik bolesti Covid-19, kao i da grafenov oksid objašnjava stvaranje magnetnog polja na mjestu vakcinacije, prvobitno objavljene na Facebook profilu Stojakovic Marija, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da zaštitne maske sadrže grafenov oksid ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, s obzirom na činjenicu da velika većina maski ne sadrži taj materijal. 

Tvrdnju da virus SARS-CoV-2 ne postoji i da grafenov oksid uzrokuje Covid-19 ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.07.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: Grafen oksid u vakcinama, maskama i PCR testovima

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.06.2021

Facebook profili i stranice: Stojakovic Marija: Grafen oksid u vakcinama, maskama i PCR testovima

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest