Vakcine protiv Covid-19 ne stvaraju magnetno polje koje privlači kašike ili druge metalne objekte

U najnovijem “eksperimentu” koji je podijeljen na Facebooku, ženi koja je vakcinisana protiv Covid-19 “lijepe” se kašike na mjesto vakcinacije. Ipak, insinuacije da vakcine sadrže magnete ili metalne dijelove koji mogu stvoriti magnetno polje nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Teorija zavjere;

Na Facebook profilu Manuela Lovelight 30. juna 2020. godine objavljen je video na kom se navodno vidi kako se za osobu vakcinisanu protiv bolesti Covid-19 “lijepi” nekoliko kašika. 

Nažalost, ovo mi je sinoć potvrdila i Goga Stefanovic..

Na snimku, u trajanju od nešto više od pet minuta, muškarac prvo pokazuje sertifikat o vakcinaciji s obje doze vakcine proizvođača Sinopharm. Nakon toga, stavlja jednu, a onda i drugu metalnu kašiku na ruku žene za koju se tvrdi da je vakcinisana pomenutom vakcinom. 

Video je do vremena pisanja ove analize pogledalo više od 187 hiljada korisnika/ca Facebooka, a podijelilo ga je njih 4.200. 

“Eksperiment” kojim se navodno dokazuje da mjesto na kom je primljena vakcina protiv Covid-19 može proizvesti magnetno polje, to jest “privlačiti” metalne predmete, ponavlja se nekoliko puta u videu. Kašika se gotovo svaki put iz prvog pokušaja zadrži na ruci navodno vakcinisane osobe. 

Muškarac koji stavlja kašike na ruku ženi u videu u jednom trenutku pita “genetičare” da li su navodni magnetni efekat izazvale “nanočestice ili kao što kažu mnogi svetski stručnjaci nanoroboti”. 

Šta su činjenice?

Tvrdnjama da se na mjestu vakcinacije osoba imunizovanih protiv Covid-19 razvija magnetno polje bavili smo se u analizi iz maja 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Iste tvrdnje analizirali su i Raskrikavanje, Istinomer, AFP, Faktograf, BBC, Snopes, Full Fact, USA Today i drugi fact-checking projekti širom svijeta.  

Predmet pomenute analize Raskrinkavanja bili su snimci u kojima se na ruku vakcinisane osobe stavljaju magneti koji se tu i zadržavaju, čime se “dokazuje” da je vakcinom umetnut “čip”. 

U videu objavljenom na Facebook profilu Manuela Lovelight situacija je donekle obrnuta: na ruku se stavlja metalna kašika, te se implicira da se u vakcini nalazi nešto što proizvodi magnetno polje i privlači metalne objekte.

U svakom slučaju, premisa o navodnim magnetnim svojstvima na mjestu vakcinacije, iz koje se izvlači zaključak o “čipovima” ili “nanorobotima” u vakcini, ista je i neutemeljena.

Značajan broj stručnjaka/kinja je za potrebe pisanja pomenutih analiza ovakvih navoda potvrdilo da je riječ o dezinformacijama i još jednoj teoriji zavjere vezanoj za pandemiju Covid-19. U analizi AFP-a od 13. maja 2021. navodi se:

Upitan o tvrdnjama, dr. Thomas Hope, istraživač vakcina i profesor ćelijske i razvojne biologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg, rekao je: „Ovo je nemoguće. Tamo [u vakcinama] nema ničega s čim magnet može da stupi u interakciju, to su proteini i lipidi, soli, voda i hemikalije koji održavaju pH. To je u osnovi to, pa ovo nije moguće. “

Snopes u analizi od 12. maja 2021. godine ističe:

Edward Hutchinson, predavač u Centru za istraživanje virusa na škotskom Univerzitetu u Glazgovu, rekao nam je:

„Morali biste da umetnete veliki grumen magnetnog materijala ispod kože da biste dobili dejstvo kroz kožu za koje se tvrdi da je prikazano u videu (ako želite da isprobate ovo, pokušajte da magnetom za frižider privučete bilo šta, naročito komadiće metala, kroz kožu između palca i kažiprsta)."

U videoanalizi BBC-a, objavljenoj 22. maja, Eric Palm, fizičar koji istražuje snažne magnete u okviru Nacionalne laboratorije visokog magnetnog polja na Floridi, objašnjava da čak i kad bi se vakcinom ubacivale neke veoma magnetizovane čestice u ljudski organizam, ne bi bilo moguće da takve čestice izazovu reakciju koja se prikazuje, s obzirom na to da je veličina igle kojom se daje vakcina veoma mala. 

Palm objašnjava i da se predmeti za kožu mogu “lijepiti” zbog “površinskog ulja, tenzije povezane s tim ili je neko mogao da koristi trikove, neki ostatak flastera (na koži) ili neku drugu ljepljivu supstancu da izgleda kao da se magnet zadržava na nečijoj koži”.

O sastavu dostupnih vakcina protiv Covid-19, na portalu Vakcine je detaljno pisala biologinja Jelena Kalinić. Između ostalih, Kalinić je navela i sastav vakcine proizvođača Sinopharm. Jedan od navedenih sastojaka jeste i adjuvant aluminij-hidroksid, ali aluminij nema magnetna svojstva.

Dakle, značajan broj stručnjaka/inja potvrdio je da ne postoji mogućnost da se na mjestu vakcinacije razvije nešto nalik magnetnom polju. To znači da nije moguće da će mjesto vakcinacije privlačiti magnete ili bilo kakve metalne predmete, poput kašika. Dodatno, u vakcinama nema sastojaka koji bi mogli proizvesti ovakvu reakciju.

Tvrdnje o tajnim planovima da se kroz vakcine ljudima umetnu “čipovi” ili “nanoroboti” širile su se i ranije, te su bile predmet nekoliko analiza Raskrinkavanja. (1, 2, 3, 4)

Shodno činjenicama, video objavljen na Facebook profilu Manuela Lovelight ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

Napomena

9.7.2021.

Na Facebook profilu Azra Pašić 4.6.2021. godine objavljen je video koji prikazuje metalne kovanice koje se “lijepe” na nadlakticu neimenovane žene. U opisu videa implicira se da je uzrok tome sastav vakcine, koja se opisuje kao “pripravak”, dok se pandemija naziva “globalnom predstavom”. Objavu na profilu Azra Pašić također ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 06. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 dan

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me