Raskrinkavanje.ba

“Kip slobode” nije stvarna skulptura od ruševina u Alepu

Digitalna kreacija sirijskog umjetnika Tammama Azzama godinama se dijeli uz opise kojima se implicira da je riječ o stvarnoj skulpturi, napravljenoj od ruševina u Alepu.

Foto: Raskrinkavanje.ba 

Na Telegramu je 28. oktobra 2023. godine objavljena slika koja prikazuje skulpturu nalik Kipu slobode u New Yorku. U opisu objave se navodi:

Delo sirijskog vajara, sagrađeno od ruševina kuća u Alepu.

Ovako izgleda dolazak demokratije u Siriju.

 


Istu sliku sa ovim opisom objavilo je 28. oktobra nekoliko naloga na društvenoj mreži X (1, 2, 3), a objavljena je i na Facebooku 29. oktobra (link).

Slika “kipa slobode u Alepu” se na našem govornom području dijeli već godinama, sa sličnim opisima. Na društvenim mrežama prisutna je barem od 23. oktobra 2016. godine. U ovoj Facebook objavi se navodi: 

 "Kip slobode", rad sirijskog umjetnika Tammama Azama, napravljen od ruševina Alepa.

Pronašli smo i objave iz 2018, 2019, 2020. te 2022. godine. U nekima se navodi da je sirijski umjetnik Tammam Azzam napravio “kip slobode” od ostatka svog doma. U objavi na Facebook stranici TV Manifest iz oktobra 2022. godine  tvrdi se i da je Tammam Azzam napravio Kip slobode “od ostataka američkih bombi i granata, želeći da upozori na posljedice višegodišnjeg razaranja njegove zemlje od strane zapada”.

U svim ovim objavama se implicira da je na slici prava skulptura.

O slici “kipa slobode” pisali su i regionalni portali u više navrata. RTS, RTRS, Infomedia BalkanPatriot su članke iz oktobra 2016. opremili naslovima koji navode na zaključak da je riječ o stvarnoj skulpturi. Sličnim naslovima su svoje članke opremili Hercegovina info, Danas(.hr) i Bljesak u aprilu 2018. godine, te Red portal 2021. godine.

Kreirao Kip slobode od šuta iz razorenog Alepa (RTS, Infomedia Balkan)

Napravio Kip slobode od šuta iz razorenog Alepa (RTRS, Patriot)

Potresna fotografija Kipa slobode napravljenog od ruševina nečijeg doma u Alepu (Hercegovina info, Bljesak, Danas (.hr))

Sirijski umetnik od SRUŠENE KUĆE napravio KIP SLOBODE 😮🗽(Red portal)

Naslovi članaka portala Telegraf, Srbija danas objavljenih u oktobru 2016. godine ostavljaju još jači utisak da se radi u pravoj skulpturi.

Osvanuo KIP SLOBODE na sirijski način u razorenom Alepu (FOTO) (Telegraf, Srbija danas)

Za razliku od korisnika društvenim mrežama, ovi mediji su u svojim člancima naveli da se radi o digitalnoj kreaciji.

I dok je većina spomenutih medija prenijela umjetnikovu izjavu da rad treba da prenese poruku optimizma uprkos razaranju u Siriji, i da nije komentar na američku politiku, pojedini portali su iznijeli drugačije tvrdnje. Portal In4S objavio je 23. oktobra 2016. godine članak opremljen naslovom: “Sirijski umjetnik: Evo šta nam je donijela zapadna „demokratija“ (FOTO)”. U njemu je objavljena i viralna slika “Kipa slobode” o kojoj se tvrdi sljedeće.

Кoristeći digitalnu tehnologiju, napravio je seriju djela „Sirijski muzej“, u kojem jukstapozicionira remek-djela zapadne kulture (djela, Pikasoa, Goje, Кlimta, Da Vinčija…) u odnosu na slike savremene Sirije (ratne ruševine). Posebna „kritika“ u njegovim djelima upućena je zapadnoj demokratiji, o čemu govore i nazivi djela poput onog na kojem je predstavljena ruševina oblika američkog Кipa slobode („Evo šta nam je donijela vaša demokratija“).

Ovaj članak prenijeli su portali Iskra i Novi standard.


Digitalna umjetnost, ne stvarna skulptura

 

Slika koja je u oktobru ove godine opet postala viralna djelo je sirijskog umjetnika Tammama Azzama. Ne prikazuje stvarnu skulpturu napravljenu od ruševina u Alepa ili od  “ostataka američkih bombi i granata”. Riječ o je o slici napravljenoj uz pomoć digitalnih tehnika iz 2012. godine. Umjetnik je koristio fotografiju srušene zgrade u Siriji. O netačnim tvrdnjama o slici je pisala stranica Alarabiya news 23. oktobra 2016. godine, a zatim i platforme za provjeru činjenica Snopes 23.19. 2016.  i AFP Fact check 3. juna 2021. godine.

Alarabiya news navodi da je rad nastao 2012. i objašnjava da je sirijski umjetnik Tammam Azzam “putem digitalnih medija rekonstruirao Kip slobode od ruševina uništene zgrade u Siriji”. Umjetnik je ovo potvrdio i u izjavi za AFP Fact check.

AFP Fact Check je kontaktirao umjetnika Tammama Azzamina, koji je rekao da je slika nastala "fotomontažom" na računaru 2012. godine, na početku pobune u Siriji i da nije prava statua.

 

Šta je bila umjetnikova poruka?


Tammam Azzam je za Al Arabiya.net  2016. godine rekao da je iznenađen "pogrešnim interpretacijama" koje prate sliku, budući da su 2012. reakcije bile pozitivne. On je takođe objasnio da je Kip slobode koristio kao simbol slobode i da on ne predstavlja američku politiku.

Rekao je da su pristalice Asada i režimski lojalisti dijelili sliku i lagali o njenom porijeklu govoreći: "Sirijski umjetnik Americi, koristeći svoj vlastiti uništeni dom u Alepu."

Rekao je da je rad nastao fotomontažom na računaru i da nije riječ o pravoj statui. Sirijski umjetnik je objasnio: “Kip slobode u New Yorku ne predstavlja američku politiku i koristio sam ga samo kao simbol slobode.”

“Rad je u to vrijeme nosio poruku optimizma uprkos svim razaranjima u Siriji”, dodao je, “ali to je bilo davno.” 

Azzam je slično rekao i za AFP Fact check 2021.

“Oni koriste sliku u kontekstu koji nisam namjeravao,” rekao je Azzam. "Namjera je bila da se spomene važnost slobode, za sirijski narod koji je izgubio svoje živote i domove za slobodu, i za zemlju koja je traži i dalje", rekao je Azzam.

Azzam je rekao da je sliku objavio samo na Facebooku i nigdje drugdje, ali je slika bila pogrešno predstavljena mnogo puta u posljednjoj deceniji – on pokušava ispraviti pogrešne informacije ali bezuspješno.


Slika je na njegovom profilu objavljena 8. septembra 2012. godine. U opisu slike stoji: Kip slobode (fotomontaža). Ipak, u istoriji uređivanja objave moguće je vidjeti da je do 24. oktobra 2016. godine pisalo samo Kip slobode. 

Dakle iz ovoga je jasno da naziv djela Tammama Azzama nije  „Evo šta nam je donijela vaša demokratija“.

Prema informacijama sa njegove web stranice, Azzam je rođen u Damasku gdje je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo. Trenutno živi u Berlinu. Poznat je njegov serijal radova pod nazivom Sirijski muzej. Kako je navedeno na sajtu, umjetnik je “koristio grafički dizajn kao alat za stavljanje radova evropskih majstora slikarstva, kao što je Poljubac Gustava Klimta, na fotografije uništenih zgrada”. 

Shodno navedenom, prva objavu tvrdnje da slika “kipa slobode” sirijskog umjetnika prikazuje stvarnu skulpturu dobija ocjenu lažna vijest. Kasnije objave u kojima se ovo tvrdi dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Naslove članaka sa tvrdnjom da je kip "osvanuo" ili da je napravljen od "šuta" ili “ruševina nečijeg doma” u Alepu ocjenjujemo kao klikbejt.

Tvrdnje da je naziv slike „Evo šta nam je donijela vaša demokratija“ na portalu In4S ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

6.11.2023. Članak portala Telegraf je izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

8.11. 2023. Članak portala Srbija danas je izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

2.4.2024. Članak Red portala je izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravjeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 23.10.2016

Novi standard: NEŠTO DRUGAČIJI POGLED NA SIRIJSKO STRADANjE (FOTO)

  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 25.10.2016

Telegraf: Osvanuo KIP SLOBODE na sirijski način u razorenom Alepu (FOTO)

Tamam Azam napravio je "Kip slobode" - digitalnu kreaciju koja prikazuje čuvenu njujoršku statuu, napravljenu od ruševina ratom razorenog Alepa

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 17.04.2018

Bljesak: Potresna fotografija Kipa slobode napravljenog od ruševina doma u Alepu

Ova potresna fotografija Kipa slobode napravljenog od ruševina nečijeg doma u Alepu, samo je jedan od dokaza genijalne umjetnosti sirijskog umjetnika...

  • Klikbejt
Klikbejt 17.04.2018

Danas (.hr): Potresna fotografija Kipa slobode napravljenog od ruševina nečijeg doma u Alepu

Fotografija je odavno podijeljena na društvenim mrežama, no posljednjih se dana ponovno počela dijeliti, s obzirom na nove vojne aktivnosti na tom pod...

  • Klikbejt