Klikbejt naslovi mreže internet-stranica o “puštanju napadača iz Beograda na slobodu”

Samo četiri dana nakon napada u beogradskoj osnovnoj školi, članci s netačnim naslovima o tome da je napadač pušten na slobodu objavljeni su na 15 internet-stranica.

Foto: kaboompics/Freepik

Maloljetni napadač u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu ubio je devet osoba i ranio šest 3. maja 2023. godine. On je uhapšen, kao i njegov otac, čijim je oružjem počinjen napad. 

Mediji iz regiona intenzivno su izvještavali o ovom tragičnom događaju. Nekoliko dana nakon ubistava u Beogradu, tačnije 7.5.2023. godine, na 15 internet-stranica objavljeni su članci u čijim se naslovima tvrdi da je počinitelj pušten ili da će biti pušten na slobodu “danas”. 

Identični članci objavljeni su u isto vrijeme na stranicama Vijesti o najnovijim trendovima, Prirodna ljepota, Divlja kraš, Šareni vrt, Prirodni mir, Prirodna idila, Prirodni vrtovi, Zabavni izvještajNeobične zanimljivosti, Cvjetni raj, Prirodna oaza, Cvjetno carstvo, Neobične novosti, Zabavne vijesti i Mirisna ljepota. Opremljeni su istim naslovima:

MOOOLIM? Dječak je PUŠTEN naa SLOBODU DANAS
MOOOLIM? Dječak se PUŠTA  naa SLOBODU DANAS

Umjesto najavljene informacije o “puštanju dječaka”, u članku se doznaje da advokat Nikola Ilić i specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević imaju mišljenja o tome koje mogućnosti pravosudni sistem Srbije predviđa u ovom slučaju. Budući da se radi o maloljetniku mlađem od 14 godina, on, prema važećim zakonskim propisima te zemlje, ne može krivično odgovarati.

Na navedenim stranicama članci su objavljivani po nekoliko puta s verzijama naslova da će “biti pušten danas” i da je “pušten danas”.

Šta su činjenice?

Kao izvor u svim člancima navodi se portal Blic. Članak je na ovom portalu izvorno objavljen  4.5.2023. pod naslovom:

3 MOGUĆNOSTI ZA DEČAKA UBICU, A JEDNA JE POTPUNA SLOBODA! Evo šta sve može biti sa Kostom Kecmanovićem nakon psihijatrijskog ispitivanja

Kako je ranije objašnjeno, u članku se uz izjave sagovornika tematizuju opcije za napadača. Međutim, takav članak preuzet je na 15 navedenih internet-stranica i opremljen netačnim naslovima o tome da je "pušten na slobodu" i da će "biti pušten na slobodu" iako se takva informacija nigdje ne navodi u člancima.

Blic je 8.5.2023. godine objavio članak s naslovom “DEČAK UBICA NIJE PUŠTEN NA SLOBODU! Na društvenim mrežama objavljena LAŽNA VEST, policija traga za osobom koja je objavila uznemirujući sadržaj”. U ovom članku navodi se da je na društvenoj mreži Instagram objavljena lažna vijest o tome da je napadač pušten na slobodu. 

Kako Blic navodi, pozivajući se na policijske izvore, “radi se na identifikovanju i hapšenju osobe koja je na društvenoj mreži objavila lažnu vijest i uznemirila javnost”. Do vremena pisanja ove analize nismo pronašli takve objave na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Ocu dječaka određen je pritvor, a prema nezvaničnim informacijama u vrijeme pisanja ove analize, napadač se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. 

Kako izgleda mreža stranica na kojoj je “vijest” o puštanju napadača objavljena?

Na analiziranim internet-stranicama na kojima je objavljeno ukupno 240 članaka opremljenih naslovima u kojima se tvrdi da je počinitelj pušten, odnosno da će biti pušten na slobodu, ne postoje podaci o vlasničkoj, uredničkoj ili novinarskoj strukturi. Na tim stranicama nema sekcija “impresum”, “kontakt” ili bilo šta slično.

Sem objavljenih članaka, na njima ne postoji ništa drugo. Nema rubrika ili kategorija, pa čak ni naslovne strane. Činjenica da su na njima objavljeni isti članci u isto vrijeme upućuje na zaključak da je riječ o automatizovanom procesu objave internet-stranica.  

Detaljnije o mreži ovih internet-stranica i tome kako one izgledaju i funkcionišu Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju u cijelosti možete čitati na linku ispod.

Lažna vijest
Jedna lažna vijest, 11 blogova i 219 članaka: Maloljetni napadač iz Beograda i njegov otac još uvijek nisu osuđeni

Intenzivna medijska eksploatacija masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladis...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 09.05.2023

Domaći i regionalni mediji beskrupulozno su zloupotrijebili masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi za podizanje čitanosti, kršeći sve etičke i profesionalne standarde. Detaljnije o tome na koje je sve načine tragedija zloupotrijebljena u “klikbejt medijima” čitajte u analizi na linku ispod.

Analiza
Eksploatacija tragedija: Klik važniji od dostojanstva žrtava

Domaći i regionalni mediji beskrupulozno su zloupotrijebili masovno ubistvo...

06.05.2023

Shodno navedenim činjenicama, prvim naslovima u kojima se tvrdi da je dječak pušten, odnosno da će biti pušten, dajemo ocjenu lažna vijest. Drugi naslovi dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Budući da sadržaj članaka ne odgovara tvrdnjama iz naslova, te naslove ocjenjujemo i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 12. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me