Klikbejt-naslovi o početku naplate korištenja društvenih mreža

Mediji su izvijestili da bi neke društvene mreže mogle početi naplaćivati korištenje svojih platformi na kojima se ne bi prikazivale reklame, ali to ne znači da neće biti besplatnog pristupa.

Foto: wayhomestudio, Freepik 

Na portalu Hayat je 3. oktobra 2023. godine objavljen članak s naslovom u kojem se navodi da počinje naplata korištenja društvenih mreža i da se više neće moći koristiti besplatno.

VIŠE NEMA DŽABE, POČINJE PRETPLATA: KOLIKO ĆEMO PLAĆATI FACEBOOK, INSTAGRAM I TIKTOK?

U članku se navodi da je zapravo riječ o mogućnosti uvođenja “pretplate” za korištenje društvenih mreža: 

O naplati korišćenja društvenih mreža i ranije je bilo riječi, a sada bi to, čini se, moglo da postane stvarnost. Najpopularnije društvene mreže bi već za koji mjesec od korisnika mogle da zatraže plaćanje mjesečne pretplate.

U fokusu članka su društvene mreže kompanije Meta - Facebook i Instagram - te društvena mreža za dijeljenje videosadržaja TikTok. Za sve tri platforme navodi se da bi mogle početi s naplatom korištenja. 

Članak je dijelom zasnovan na saznanjima koje je objavio Reuters, po kojim bi korištenje Facebooka i Instagrama na personalnom računaru koštalo do 10 eura mjesečno, odnosno 16 eura za povezane naloge, a na mobitelima i do 13 eura s obzirom na to da bi se u cijenu uračunala i provizija za Google Play i App Store. Prema drugom izvoru, pretplata na TikToku iznosila bi 4,99 dolara mjesečno.

U članku se na dva mjesta spominje da bi se pretplata odnosila na verzije ovih društvenih mreža na kojim se ne bi prikazivali oglasi te da će korisnici TikToka i dalje imati opciju besplatnog korištenja aplikacije - s prikazivanjem personalizovanih reklama

Za pretplatu po navedenim cijenama, korisnici bi imali pristup svojim Facebook i Instagram profilima koji ne im ne bi prikazivali oglase.

(...)

Oni koji ne žele da je plaćaju, i dalje moći da koriste standardnu besplatnu verziju (op.a. TikToka), koja će im prikazivati personalizovane oglase na osnovu njihovih aktivnosti na toj mreži.

U članku se navodi da iz kompanije Meta niko nije potvrdio glasine o početku pretplate. Osim toga, u suprotnosti s tvrdnjom u naslovu jeste i dio članka u kojem se navodi da pretplata ne bi bila obavezna ni za jednu od tri društvene mreže:  

Ukolko su ove informacije tačne, ukupna pretplata za sve tri mreže bi iznosila preko 20 eura mjesečno, odnosno oko 25 eura za pretplatu koja uključuje i mobilne uređaje. Ona, međutim, ne bi bila obavezna ni za jednu platformu.

Navedeni članak ostvario je preko 1.000 interakcija na Facebooku, podaci su alata CrowdTangle. Članke s naslovima kao što je Hayatov objavili su SodaLive, 072 info, Ramski vjesnik, Smartlife (.mondo.rs), Mondo (.rs i .ba) i drugi. 

Pojedini portali koji su se također bavili ovom temom u svojim naslovima nisu naveli da korištenje društvenih mreža više neće biti “džabe”, dok su im članci bili identični. Takav je, recimo, bio naslov portala Zimo (.dnevnik.hr) od 3. oktobra, u kojem je naglašeno samo da “počinje naplata društvenih mreža”:

Počinje naplata društvenih mreža: Evo koliko bi trebala iznositi pretplata za TikTok, Facebook i Instagram

Ovakve su, pak, naslove objavili Centralna, Kiseljak (.info), Pogled, Livno novine, Slobodna Dalmacija i drugi. Članci su identični onom objavljenom na portalu Hayat. 

 

Počinje li pretplata na društvene mreže?

Navodi o početku naplate korištenja društvenih mreža Facebook i Instagram potaknuti su saznanjima od “poznavaoca prilika” koje je objavio Reuters u članku od 3. oktobra 2023. godine. U njemu je navedeno ono što je u velikoj mjeri u analiziranim člancima izostavljeno - da bi Meta za korisnike/ce svojih društvenih mreža Facebook i Instagram u Evropi mogla uvesti tarife pretplate za verzije aplikacija na kojim se ne bi prikazivale reklame. 

Meta Platforms planira uvesti tarife pretplate bez oglasa za korisnike Instagrama i Facebooka u Evropi, izjavile su u utorak dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Razgovaralo se o nekoliko cijena tarifa, ali je tarifa od 10 eura (10,49 USD) mjesečno najizvodljivija, rekao je jedan od njih, dok je drugi izvor rekao da će ovo biti implementirano u narednim mjesecima.

Kao razlog za ovaj novitet naveden je Metin pokušaj usklađivanja svog poslovanja s EU regulativom koja potencijalno može narušiti marketinško poslovanje ove kompanije: 

Prijedlog je pokušaj Mete da se uskladi s propisima Evropske unije koji prijete da umanje njezine mogućnosti personalizacije oglasa za korisnike bez njihovog pristanka i naštete njenom glavnom izvoru prihoda.

Ponuda izbora između besplatne opcije s oglasima i plaćene pretplate može dovesti do toga da se korisnici odluče za prvo, pomažući Meti da se uskladi s propisima bez uticaja na njeno oglašavanje.

Ključ u ovom slučaju bilo bi davanje izbora korisnicima/ama da pristanu na prikazivanje personalizovanih reklama u besplatnim verzijama aplikacije, kako bi se poslovanje kompanije uskladilo s EU regulativama.

Zašto su društvene mreže besplatne?

Prikazivanje reklama korisnicima/ama društvenih mreža, koje Meti plaćaju kompanije koje žele da se oglašavaju preko Facebooka i Instagrama, jedan je od razloga zašto su ove mreže besplatne za korištenje (link). 

Međutim, da bi reklame bile personalizovane ili targetirane, to jest da bi korisnicima/ama bile prikazivane reklame za proizvode i usluge za koje su oni/e zainteresovani/e, kompanija poput Mete mora da prikupi veliku količinu podataka o online aktivnosti korisnika/ca društvenih mreža. Ova praksa u posljednih nekoliko godina izaziva zabrinutost u pogledu privatnosti i načina na koji kompanije prikupljaju i koriste korisničke informacije kako bi personalizovali reklame, posebno zbog toga što se neki/e korisnici/e osjećaju “kao da su oglasi nametljivi i da ih neko posmatra” (link). 

U tekstu koji je korišten kao izvor za navode o uvođenju pretplate na TikTok, objavljenom na portalu Android Authority, također je jasno naglašeno da ova društvena mreža testira verziju aplikacije za korisnike/ce neimenovanog tržišta na engleskom jeziku van Sjedinjenih Američkih Država - koja ne bi imala reklame, a koja bi se plaćala. Međutim, ni ovi testovi nisu jasan znak da će kompanija neizbježno uvesti plaćenu verziju.

Dakle, prema saznanjima objavljenim na Reutersu i stranici Android Authority, društvene mreže razmišljaju (ili u slučaju TikToka testiraju) o uvođenju plaćenih verzija na kojima se ne bi prikazivale personalizovane reklame, ali bi i dalje postojale besplatne verzije na kojima bi se takve reklame pojavljivale. 

Ovo u svijetu društvenih mreža nije nikakav novitet, s obzirom na to da YouTube nudi gledanje videosnimaka bez reklama kroz YouTube Premium plan pretplate. 

Osim toga, riječ je o informacijama “poznavaoca prilika” u Meti i tek potvrdi o početku TikTok testiranja, a ne o zvaničnim najavama iz kompanija ili nečemu o čemu je odlučeno u vrijeme objave članaka. Prema tome, tvrdnja da “počinje pretplata” na ove društvene mreže je neutemeljena. 

Shodno navedenom, naslovi u kojima se tvrdi da društvene mreže uvode naplatu za korištenje te da se više neće moći koristiti “za džabe”, dobijaju ocjenu klikbejt

Napomena

25.10.2023. Portali Smartlife (.mondo.rs), Mondo, Hayat i Zimo (.dnevnik.hr) ispravili su naslove u ocijenjenim člancima, pa im je dodana i ocjena ispravljeno.

31.10.2023: Kompanija Meta je 30. oktobra zvanično najavila da će korisnicima/ama u EU, u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i Švicarskoj u novembru ove godine ponuditi mogućnost plaćanja mjesečne pretplate za korištenje Facebooka i Instagrama bez oglasa. Korisnici/e će moći nastaviti koristiti te usluge besplatno uz prikazivanje oglasa koji su im relevantni, navedeno je na blogu kompanije (link).

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 24. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me