Raskrinkavanje.ba

Kiseljak info → POČINJE NAPLATA DRUŠTVENIH MREŽA, EVO KOLIKO ĆETE PLAĆATI KORIŠTENJE FACEBOOKA, INSTAGRAMA, TIKTOKA…

04.10.2023
Tekst članka

Ono o čemu se govori već godinama, čini se kako bi uskoro moglo postati stvarnost te bi za najpopularnije društvene mreže za koji mjesec dana mogli plaćati mjesečnu pretplatu, piše Reuters, a prenosi Zimo.hr.

Prema Reutersu, Meta bi mjesečno naplaćivala 10 eura za verziju Facebooka ili Instagrama na računalima te dodatnih 6 eura za dodatni povezani račun. Na mobilnim uređajima ta bi pretplata bila još veća i iznosila bi 13 eura mjesečno jer bi Meta morala plaćati proviziju za Appleovu i Googleovu trgovinu aplikacijama.

Za cijenu te pretplate korisnici bi dobili pristup verzijama Facebooka i Instagrama na kojima ne bi bilo oglasa. Iz Mete su navodno europske regulatore obavijestili kako se nadaju da će opciju mjesečne pretplate europskim korisnicima predstaviti tijekom sljedećih mjeseci, no još ništa nije sigurno.

O uvođenju pretplate ne razmišljaju samo u Facebooku i Instagramu, već na sličan način razmišljaju i u TikToku koji je, čini se, već počeo s testiranjem pretplate. Na stranici Android Authority tako kažu kako su se dijelu korisnika počele prikazivati obavijesti o pretplati i ta se opcija trenutačno testira samo u SAD-u. Cijena TikToka, prema tim informacijama, bit će pristupačnija u odnosu na Metine platforme te će pretplata iznositi 4,99 dolara mjesečno.

Ako su ove informacije točne, pretplata za te tri mreže iznosila bi više od 20 eura mjesečno, čak i oko 25 eura za pretplatu na mobilnim uređajima, no ona ne bi bila obavezna niti za jednu platformu.

Onima koji ne žele plaćati pretplatu i dalje će biti dostupna standardna besplatna verzija unutar koje će im se prikazivati oglasi koji su personalizirani na temelju njihove aktivnosti na toj mreži.

Neke su platforme poput Muskova X-a već uvele pretplatničke modele, pri čemu na njima naglasak nije na prikazivanju oglasa, već na dostupnosti nekih opcija kakve nisu dostupne korisnicima besplatne verzije, a Musk je čak spomenuo i mogućnost obavezne pretplate za sve korisnike, piše

Članak indeksiran 24.10.2023. Zadnji put osvježen 24.10.2023.

Ocijenjeno u analizi