Klikbejt naslovi o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku” sa graničnih prelaza

Pojedini portali su članke o Facebook objavi zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u kojoj se pokreće pitanje eventualnog uklanjanja tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku” koje se nalaze na pojedinim graničnim prelazima, opremili manipulativnim klikbejt naslovima.

Na portalu Slobodna Bosna 10. septembra 2021. godine objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da se “ukidaju” table na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na kojima piše "Dobrodošli u RS":

POLITIČKI NOKAUT DODIKU I SEPARATISTIMA: Ukidaju se table sa natpisom "Dobrodošli u RS", jer su..."

U samom članku se ipak ne navodi da se pomenute table “ukidaju”. Članak zapravo govori o pokretanju pitanja o zakonitosti postojanja i eventualnom uklanjanju ovih tabli, a navodi se da je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić “potegla” ovu temu. 

Hoće li institucije države BiH početi da rade svoj posao i ukloniti ih

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković - Lepić (Naša stranka) potegla je temu o nelegalno postavljenim tablama sa natpisima dobrodošlice u RS na graničnim prijelazima.

Mirjana Marinković - Lepić pita "hoće li institucije početi da rade svoj posao i ukloniti ih"

"Nakon što su me građani obavijestili da na graničnim prelazima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu umjesto tabli sa nazivom države u koju se dolazi stoji tabla sa nazivom entiteta, postavila sam poslanička pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji i ministru komunikacija i prometa BiH Vojinu Mitroviću kako bih saznala da li je ovo u skladu sa zakonom", podsjeća zastupnica Naše stranke.

Članke identičnog sadržaja, opremljene gotovo istim naslovima, objavili su i portali Bolja Bosna (10.9.2021), Hayat (10.9.2021), Za Srebrenicu (10.9.2021), Tutinske novine (11.9.2021), Mreža (10.9.2021), Samo provjereno u dva navrata (10.9.2021, link, link) te blog Mladi Sandžaklija (10.9.2021). 

Tvrdnja da se table “ukidaju” našla se i u naslovu, ali i u članku objavljenom 11. septembra na portalu Secrets of world. Ovaj portal objavio je autorski članak koji je drugačiji od ranije navedenih te se sastoji od svega tri rečenice, a u njemu nisu citirane riječi zastupnice Marinković-Lepić.

Niz drugih portala, među kojima su Crna hronika, Avaz, Bolja Bosna, 072 info i Press media, prenio je isti tekst koji je objavila Slobodna Bosna, ali su svoje naslove kreirali u formi pitanja.

Ukidaju se table sa natpisom "Dobrodošli u RS"?

Drugi, poput portala Klix, BH Dijaspora i B92, takođe su u svojim naslovima postavili pitanje, ne tvrdivši da se table “ukidaju”.

Hoće li s graničnih prijelaza BiH konačno biti uklonjene table s doborodošlicom u RS? (Klix)

Ovo je veoma bitna tema: Hoće li s graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini konačno biti uklonjene table s doborodošlicom u RS? (BH Dijaspora)

"Dobro došli u RS" - smeta? (B92)

Šta su činjenice?

Pomenuti članci referiraju se na objavu s Facebook stranice Mirjana Marinković-Lepić od 10. septembra 2021. godine.

U objavi se, pored tvrdnji navedenih i u člancima o pokretanju pitanja vezanog za uklanjanje pomenutih tabli, nalaze i tri fotografije: jedna prikazuje tablu “Dobrodošli u Republiku Srpsku” na graničnom prelazu s Crnom Gorom, a druge dvije prikazuju upite koje je Marinković-Lepić uputila Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. 

Tema navodnog uklanjanja tabli s natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” bila je aktuelna i ranije, a mediji su o njoj pisali još 2016. godine. I dok odgovora na pitanje da li će i, ukoliko hoće, kada će pomenute table biti uklonjene još uvijek nema, sigurno je da tvrdnje iz naslova portala Slobodna Bosna i drugih pomenutih koji su taj naslov prenijeli ne odgovaraju sadržaju njihovih članaka. 

U člancima se, dakle, prenosi Facebook objava u kojoj stoji da je pitanje eventualnog uklanjanja ponovo pokrenuto, ali se u njima ne nalazi tvrdnja o tome da se table definitivno “ukidaju”, što navodno predstavlja “politički nokaut Dodiku i separatistima”. 

Shodno navedenom, naslove članaka u kojima se navodi da se table s natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” uklanjaju ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da formalne, javno dostupne odluke o njihovom uklanjanju još uvijek nema. Istim naslovima dajemo i ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnja o “ukidanju” ne nalazi u samim člancima.

S obzirom na to da se tvrdnja o navodnom uklanjanju tabli nalazi i u članku i u naslovu portala Secrets of world, ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena:

20.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Hayat, Samo provjereno i Bolja Bosna ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

21.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Za Srebrenicu ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

23.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Slobodna Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 19. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o sm...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Povratak pseudonaučnih tvrdnji, slijetanje na mjesec i ukidanje akciza

Tokom protekle sedmice društvenim mrežama i portalima u regionu kružile su...

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me