Raskrinkavanje.ba

Klimatske promjene i požari: Pogrešno tumačenje autentičnog videosnimka

Snimak kontrolisanog spaljivanja određenih dijelova močvare korisnici/e društvenih mreža pogrešno predstavljaju kao dokaz da se požari namjerno podmeću kako bi se za to okrivile klimatske promjene. Ipak, niti snimak prikazuje podmetanje velikih požara, niti klimatske promjene uzrokuju požare, iako povećavaju njihovu učestalost, obim i ozbiljnost kroz povišene temperature i sušu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tokom 2023. godine razorni požari zabilježeni su širom svijeta - između ostalog u Kanadi, na Havajima i u Grčkoj. Na društvenim mrežama požare su često pratile dezinformacije i teorije zavjere u kojima se tvrdilo su oni namjerno izazvani. Nekima od njih bavilo se Raskrinkavanje, ali i druge fact-checking platforme (1, 2).

Takve tvrdnje i insinuacije i dalje su aktuelne na društvenim mrežama. Na Facebooku je 21. avgusta 2023. godine tako objavljen videosnimak na kome se vidi muška osoba koja u čamcu obilazi teren u močvari i pali rubne dijelove trave pored močvare. U opisu objave se tvrdnjom da su “klimatske promjene uhvaćene kamerom” insinuira da je riječ o namjernom podmetanju požara.

Klimatske promjene uhvaćene kamerom.

Ova objava je na Facebooku zabilježila preko 200 podjela. 

 

Izazivanje kontrolisanih požara nije nepoznanica

 

Videosnimak na kome se vidi muška osoba koja u čamcu obilazi teren u močvari i pali travu je autentičan i nastao je u februaru ove godine. Pronašli smo ga na Facebook stranici Nacionalnog utočišta za divlje životinje Sacramento (Sacramento National Wildlife Refuge Complex), gdje je objavljen 10. februara. U opisu objave navodi se da je riječ o izvođenju kontrolisanog požara.

Ako ste jučer bili u blizini NWR-a [Nacionalnog utočišta za divlje životinje] u Sakramentu, možda ste primijetili da naše osoblje za upravljanje požarima izvodi  kontrolisani požar na dijelu neposredno ispred vidikovca.

Osim ručnog paljenja po obodu ovog dijela, vazdušni čamac i terra torch [sistem paljenja sa zemlje] korišteni su za spaljivanje ostrva rogoza u unutrašnjosti.

Redovni požari u močvarama su od vitalnog značaja za unapređivanje zdravih staništa za divlje životinje, a izvođenje kontrolisanih požara smanjuje šanse za katastrofalne šumske požare.

U objavi je navedeno da je riječ o snimku Službe za ribu i divljač Sjedinjenih Američkih Država (USFWS - U.S. Fish and Wildlife Service). Na opremi koju nosi osoba sa snimka vidi se ispisano ime ove službe. 

Snimak se sa sličnim opisima u kojima se spominju klimatske promjene dijelio i na engleskom jeziku prije nego što je došao do našeg govornog područja. O ovome su pisali AFP Fact Check 25. avgusta te Reuters 1. septembra 2023. godine. Iz Službe za ribu i divljač (FWS-  Fish and Wildlife Service) su za AFP Fact Check rekli da je vatra namjerno izazvana tokom sezone “mirovanja” te da redovni kontrolisani požari doprinose zdravijim staništima za divlje životinje kroz vraćanje hranjivih tvari u močvaru, stimulisanje rasta novih biljaka i smanjivanje stojećeg mrtvog materijala pod kontrolisanim uslovima.

U zaključku, snimak ne prikazuje podmetanje požara, kako se insinuira u viralnoj objavi, već  kontrolisano spaljivanje određenih dijelova močvare koje nije nepoznanica i kojim se zapravo, između ostalog, sprečava izbijanje katastrofalnih požara.

 

Izazivaju li klimatske promjene požare?

 

U navedenim objavama implicira se da službe namjerno izazivaju šumske požare i da se zatim kao uzroci tih požara navode klimatske promjene. Klimatske promjene, ipak, ne izazivaju direktno požare, ali na njih utječu indirektno, s obzirom na to da prijete da povećaju njihovu učestalost, obim i ozbiljnost kroz povećane temperature i sušu.

Glavni uzrok požara su ljudske aktivnosti, namjerne i nenamjerne (opušci, logorske vatre bez nadzora, paljenje otpada ili kvar opreme). Manje uobičajeni su požari koji se pojavljuju prirodno, npr. usljed udara groma i vulkanske erupcije. (1, 2, 3). Promjene klime i globalno zagrijavanje su, dakle, povezani s rizikom od požara, ali ne i s njihovim izazivanjem (1, 2). 

Na stranici Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država na ovaj je način objašnjena veza između klimatskih promjena i požara.

Više studija otkrilo je da su klimatske promjene već dovele do povećanja dužine sezone šumskih požara, njihove učestalosti i izgorjele površine. Sezona šumskih požara produžila se u mnogim područjima zbog faktora koji uključuju  toplija proljeća, duže ljetne sušne sezone, suvlje tlo i vegetaciju. Slično, klimatske promjene prijete da povećaju učestalost, obim i ozbiljnost požara kroz povećane temperature i sušu (pogledajte američke i globalne indikatore temperature i suše). Ranije proljetno otopljavanje i smanjeni sniježni pokrivač (pogledajte indikator snježnog pokrivača ) rezultiraju smanjenom dostupnošću vode u uslovima ljetnih vrućina, što zatim doprinosi povećanom riziku od šumskih požara, jer omogućava njihovo lakše pokretanje te da budu jači. 

Ovaj izvor navodi da, pored klimatskih promjena, u učestalosti i intenzitetu šumskih požara važnu ulogu igraju i drugi faktori, poput iskorištenosti zemljišta, dostupnosti goriva, kao i prakse upravljanja koje uključuju suzbijanje požara.

Shodno navedenom, objavu u kojoj se implicira da snimak spaljivanja rubnih dijelova trave oko močvare prikazuje namjerno podmetanje požara, kako bi se za to kasnije okrivile klimatske promjene, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere. Snimak ne prikazuje namjerno podmetanje požara niti iko tvrdi da su direktni i glavni uzroci požara klimatske promjene.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.09.2023

Facebook profili i stranice: Klimatske promjene uhvaćene kamerom.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama