Ko, šta, kada, zašto i - gdje

Na osnovu upita čitatelja, Raskrinkavanje je analiziralo nekoliko naslova koji govore o različitim događajima bez preciziranja gdje su se isti odigrali.

Ocijenjeni članci
Radio Sarajevo Klikbejt; Avaz Klikbejt; Radio Sarajevo Klikbejt; Radio Sarajevo Klikbejt; Radio Sarajevo Klikbejt; Cazin net Klikbejt; N1 Klikbejt;

U teoriji novinarstva kaže se da svaki članak treba odgovoriti na pitanja: ko, šta, gdje, kada i zašto. Bosanskohercegovački mediji pokazuju sve veću sklonost da preskoče jedno od tih pitanja – “gdje?” - naročito u naslovima koje prikazuju na svojim Facebook stranicama.

Članke koje analiziramo u ovom tekstu poslali su nam čitatelji, sa napomenom da se na osnovu njihovih naslova može pomisliti da govore o događajima koji su se desili u BiH, dok se čitanjem članka uviđa da to nije slučaj.

 

Članak sa naslovom „Bahati vozač BMW-a blokirao autobus i sedam tramvaja“ je 24. februara podijeljen na Facebook stranici portala “Radio Sarajevo”. Da se opisani događaj odigrao u Kijevu, saznajemo čim otvorimo članak na samoj stranici, gdje je naslov precizniji od onoga na Facebooku:

Naslov na portalu

"Radio Sarajevo" je na svojoj Facebook stranici podijelilo i članak sa naslovom 

Usvojen zakon: Očevi će od sada moći odlaziti na porodiljsko bolovanje

Kao što je to slučaj i u prethodnom članku, naslov na samom portalu sadrži dodatnu riječ - "Češka", te zbog toga i ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt

Napomena

Prethodni članak naknadno je dodan u analizu 14. marta. U prvobitnoj analizi redakcija je napravila propust s obzirom da je prijava čitatelja stigla zajedno sa ostalim ocijenjenim u ovoj analizi. 

„Avaz“ i „Radio Sarajevo“ su i 23.februara 2018 godine objavili članak sa naslovom  „Izbjegnuta nesreća: Stijena pala na cestu s visine od 30 metara“, koji također ne otkriva mjesto događaja (Tajvan).

Sa iste stranice smo dobili i članak objavljen osmog februara 2018, sa naslovom „Uznemirujuće: Ubio radnika praonice koji nije bio spreman oprati BMW“, za koji se također odlaskom na sam članak otkriva da opisuje događaj iz druge države (Rusija):

 

Naslov na portalu

 

Portal „Cazin Net“ objavio je drugog februara 2018. godine članak o nesretnom slučaju („Tragedija: Djevojčicu ubila struja dok se kupala u kadi“), koji se također dogodio u Rusiji, ali je taj detalj u naslovu izostavljen.

Nešto drugačiji primjer dobili smo od čitatelja čiji nas je link odveo na Facebook stranicu “N1” televizije, gdje je 29. januara objavljen članak sa naslovom: “Upozorenje FUP-a: Čuvajte se “nigerijske prevare””. U ovom slučaju se ne radi o izostavljanju mjesta događaja, već, ponovo, o naslovu koji se razlikuje na Facebooku i na stranici medija, i to značajno.

Na samom portalu ove televizije, naslov izgleda drugačije:

Naslov na portalu

Ne samo da Federalna uprava policije nije ništa rekla o tome da se treba posebno čuvati “nigerijske prevare,” već je ista pomenuta u članku tek usput, te se uopće ne pojašnjava šta ista znači, niti kako je prepoznati:


CITAT: Kada su u pitanju najzastupljenijih slučajevi iz spomenute vrste kriminala, iz FUP-a navode kako su neke vrste slučajeva po načinu izvršenja, kao i zbog obima u kojem se pojavljuju i izražene upornosti izvršitelja kaznenog djela, na svjetskoj razini počeli dobivati prepoznatljive nazive (npr. „nigerijska prevara“ i sl.).

Ove članke ocjenjujemo kao klikbejt, kao i u prethodnim slučajevima koje smo već ocijenili po prijavama čitalaca.

Nakon našeg upita koji smo poslali svim medijima čije su nam objave poslali čitatelji, odgovor smo dobili samo od Radio Sarajeva, a prenosimo ga u cjelosti:
 

Radio Sarajevo:

Poštovani,

U vezi s upitom vaših čitatelja, možemo odgovoriti sljedeće:

24. februara, U nadnoslovu teksta stoji Kijev.

23. februara, Tekst je objavljen u rubrici Multimedija - Video  u kojoj se objavuljuju viralni video snimci. Naslov teksta samo po sebi ukazuje na jedinstven slučaj, bez obzira gdje se desio. U tekstu je naznačeno da se radi o Tajlandu.

8. februara. U leadu teksta na Facebooku jasno stoji da se radi o Rusiji.

Zaključak – u sva tri primjera navedena je država ili grad gdje se događaj odigrao, u nadnaslovu, leadu ili tekstu. Ne postoji novinarsko pravilo da se mjesto radnje mora stavljati u naslov. Naslovi su najčešće ograničeni brojem karaktera i u većini sčučajeva nije ni moguće dodati više informacija.

Sva tri događaja spadaju u podvrstu tipa „Vjerovali ili ne“ te su, shodno tome, naslovi „žanrovski“. To je princip koji primjenjuju najveći mediji na svijetu i ne smatramo da je ovim prekršen i jedan standard dobrog novinarstva (Sjetimo se i dobrog starog „Politikinog zabavnika“, ili sličnih rubrika u printanim izdanjima uz koja smo odrasli).

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svakodnevno objavi preko 100 različitih sadržajnih jedinica raspoređenih u rubrikama - od autorskih tema i intervjua s najznačajnijihm pojedincima iz svijeta politike, kulture i javnog života, političkih komentara, vijesti iz zemlje i svijeta, recenzija, infografika, pa do zabavnog i relaksirajućeg sadržaja. U principu „za svakog po nešto“ vodimo računa da se etička načela dobrog novinarstva primijene na sve rubrike. Mnogi od sadržaja distribuiraju se na društvene mreže, kako s naše strane, tako i od strane čitatelja. Njihov dalji plasman na društvneim mrežama je izvan kontrole autora, ali u dobroj vjeri računamo na elementarnu medijsku pismenost naših čitatelja.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me