Koji mediji lažu o Siriji?

Sredinom aprila, na nekoliko Facebook stranica i portala pojavila se serija fotografija iz Sirije, uz tvrdnju da se radi o prizorima nastalim nakon napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Assadove položaje u Siriji, o kojima “zapadni mediji šute”.

Članak je još jedna verzija poznatih teorija zavjere, po kojima “zapadni mediji” šute o stvarnoj situaciji u Siriji, ili izmišljaju nepostojeća ratna dejstva, koje su se posebno intenzivirale prošlog mjeseca - o čemu smo već pisali u ranijim analizama.  

Portal “Dnevno” je 16. aprila 2018. objavio članak pod naslovom:

SIRIJSKI SVEĆENIK: Zapadni mediji rekli su vam najveću laž našeg doba – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

Ovaj članak je na svojoj Facebook stranici objavio i hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar, poznat po sklonosti ka širenju teorija zavjera koje se tiču svega od medicine, teologije i ekonomije do ratova i globalne politike. Njegova objava je do trenutka pisanja ovog teksta podijeljena preko 900 puta.

Članak se poziva na “svjedočenje” izvjesnog Daniela Maesa, belgijskog svećenika koji živi u Damasku:

Otac Danielo Maes godinama šalje izvješća o stvarnosti u Siriji koji zapadni mediji ne žele objaviti. Tvrdi da iza Assada stoje svi kršćani da je on donio mir i neovisnost zemlji te da ga zbog toga zapadne sile žele uništiti. Također tvrdi da su sva medijska izvještavanja sa Zapada o Siriji jedna velika laž i obmana.
‘Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.

U članku su kao “dokaz” priložene 2 fotografije koje prikazuju skup podrške Assadu, uz tvrdnju da se isti dogodio 12. aprila ove godine:

Nakon što je “Dnevno” objavio ovaj članak, preuzelo ga je na desetine portala, a fotografije su se uskoro polele dijeliti i po Facebooku. Pronašli smo ih, između ostalog, na stranicama Intermagazin”, “Paralela”, “Srpska čast i na nekoliko privatnih profila koji su ih objavili dan kasnije.

 

U opisu svih pet objava navodi se kako “ove slike nećete vidjeti u zapadnim medijima”, a ukupno su podijeljene preko 4.000 puta.

Nijedna od tvrdnji koje prate ove fotografije nije tačna.

Fotografije nisu nastale u aprilu 2018. godine, već su nastale u periodu između 2011. i 2013. godine, a napravili su ih i prvi objavili upravo “zapadni mediji”.

Prvu fotografiju objavio je “Reuters”, u svojoj fotogaleriji sa pro-vladinog skupa održanog 12. oktobra 2011.

Druga fotografija nastala je također 2011. godine tokom jednog od od skupova podrške Assadu, o kojima su tada izvještavali brojni “zapadni mediji”, kao što su američki "The New York Times", britanski "Telegraph" i drugi, a fotografiju je također napravio “Reutersov” fotograf.

Najstariju objavu treće fotografije pronašli smo na Twitteru, gdje se pojavila 28. augusta 2013. godine.

Dakle, tvrdnja da je u aprilu ove godine “narod Sirije izašao na ulice, a mediji šute o tome” nema nikakve veze sa realnošću. Članke i objave koji su stare - i više puta objavljene - fotografije prikazali kao “skrivene” snimke nedavnog skupa podrške Assadu, ocjenjujemo kao lažnu vijest i prenošenje lažne vijesti.

Napomena 1.6.2018.:

Nakon objavljivanja analize, redakcija "Raskrinkavanja" dobila je odgovor na upit od portala "SB Plus", a isti prenosimo u izvornom obliku:

"SB Plus": Poštovani kolega Zulejhićbudući da ste napisali kako nas "želite pitati", ali još pitali niste, dakle, tek ste izrazili želju to učiniti, nemamo ništa protiv da nas pitate što god želite. Naime, nema glupih pitanja nego tek odgovora.Što se pak Sirije tiče, osobno držim kako ih je rasistička, pronacistička, plutokratska Amerika imperijalistički napala kako bi pljačkala (i) njihova rudna bogatstva.Također držim da je BiH okupirana od iste bande na način da dopuštaju kriminalcima neonacističke provenijencije (i) genocidom osvojen prostor prisvajati kao svoj 'vilajet'.Pritom, onaj 'kurvuin sin' Čović, u koaliciji s 'kriminalcem iz Laktaša', nastavlja politiku Milošević-Tuđman; Boban - Karadžić, a sve na štetu Muslimana (Bošnjaka).A Bošnjaci pak, zajebali su 1992.  što su - od ustaša i četnika - Bosnu 'džighadom' branili, a ne 'partizanskom' (dakle građanskom, patriotskom, gerilskom itd) antifašističkom borbom.Ako me nešto budete pitali, rekoh, odgovorit ću VamPozdravJerko Zovak

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 29. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me