Raskrinkavanje.ba

Kompilacija snimaka promoviše stare teorije zavjere o HAARP-u, “chemtrailsima” i Billu Gatesu

Neutemeljene tvrdnje da HAARP utiče na klimu i da nas “prskaju iz aviona” ponovo se promovišu na društvenim mrežama, ovog puta u kompilaciji snimaka iz “zavjerološkog” dokumentarca.

Na YouTube kanalu BALKAN INFO RATNIK je 28. jula objavljena kompilacija videozapisa u trajanju od devet minuta, u kojoj se govori o navodnoj umjetnoj modifikaciji vremenskih prilika. Klipovi iz ove kompilacije, titlovani na naš jezik, preuzeti su iz YouTube videa “HAARP 1995 Documentary”, koji je objavljen 23. decembra 2013. godine. 

Do vremena pisanja analize, kompilacija je imala preko 10.200 pregleda. 

 

Šta je HAARP?

Isječak iz “dokumentarca” o HAARP-u počinje govorom o svjetskim vladama koje provode programe modifikacije vremena, a zatim “objašnjenjem” da je Vlada SAD-a počela da eksperimentiše novom tehnologijom na Aljasci, a koja bi mogla da uništi svijet. HAARP, navodno, predstavljaj upravo tu tehnologiju.  

1993 FDA je počela upozoravati pilote da se klone određenih djelova zračnog prostora iznad Aljaske. Vlada SAD-a experimentira sa novom elektronskom tehnologijom na velikim nadmorskim visinama, i to pretežno iznad zračnog prostora Aljaske. Eksperimenti se tako odvijaju i dan danas a kritičari upozoravaju da bi ovaj projekat mogao imati globalni efekat koji će uništiti naš Planet.

Na Aljasci ova hrapava divljina je beskonačna, i uglavnom je takva već tisućama godina I usred te prirodne ljepote, pored malog grada Gokune, nalazi se ogromno i naizgled bezopasno polje antena. To je vojni projekat vrijedan 100 milijona dolara, poznatiji pod nazivom HAARP I kritike su “zasule” ovo postrojenje, opisujući ga kao ulimativni stroj sudnjeg dana. 

Nakon toga, u dokumentarcu govori muškarac potpisan kao Nick Begich, koji navodi da postoji dokument “Konflikt niskog intenziteta i moderna tehnologija”. Dokument navodno govori da će ta tehnologija imati mogućnost da manipuliše ljudskim umom. Navodno, tehnologija će koristiti radiofrekvencije i ciljati vojnike. 

Stvari koje smo otkrili u nekim vojnim dokumentima posebno u jednome. To je dokument sastavljen 1982 god, a nazvan je Konflikt niskog intenziteta i moderna tehnologija Sa predgovorom od nitkog drugog nego Newta Gingricha. U jednom djelu se govori o korištenju transmitera radijacije radio frekvencije Kako bi se time ometalo ljudsko razmišljanje I to sve sa svrhom kako bi se iscrplili neprijateljski vojnici i to na nevidljiv način bombardujući ih sa radio frekvencijom koja je podešena baš na “pravu” frekvenciju i “pravu” valnu formu kako bi se totalno uništili svi mentalni procesi i tako u suštini iscrpljuju te vojnike.

Program visokofrekventnog aktivnog istraživanja polarne svjetlosti (High Frequency Active Auroral Research Program - HAARP) je 1993. godine pokrenula američka vojska, tačnije US Air Force ili ratno vazduhoplovstvo, zajedno s Agencijom američkog Ministarstva odbrane za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) i Univerzitetom na Aljasci

Radi se o nizu antena čija je glavna svrha bila da pomogne razvoju napredne tehnologije radiokomunikacija, tačnije da utvrdi na koji način gornji slojevi atmosfere (jonosfera) utiču na radiosignale. Ove visokofrekventne radioantene smještene su u Gakoni na Aljasci. 

Na zvaničnoj web stranici HAARP projekta jasno je definirano da je “cilj istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa na radu u najvišim dijelovima naše atmosfere, zvanim termosfera i jonosfera. Ovo istraživanje se svrstava u dvije kategorije: (1) aktivno, što zahtijeva upotrebu ionosferskog instrumenta za istraživanje i (2) pasivno, koje koristi samo instrumente za nadzor.” Više o ovome pročitajte u analizi Raskrinkavanja “HAARP postoji - ali nije tajno oružje koje izaziva zemljotrese i nepogode”.

Nakon što je program počeo s radom devedesetih godina prošlog vijeka, HAARP je postao predmet teorija zavjere. Najraširenija teorija zavjere vezana za HAARP je da se pomoću tog kompleksa radijskih antena kontrolišu vremenske prilike, kako se tvrdi i u ovoj kompilaciji, objavljenoj na YouTube kanalu BALKAN INFO RATNIK. Teoretičari zavjere “optuživali” su HAARP za razne vrste prirodnih nesreća - tornada, uragane, zemljotrese, poplave - ali i za terorističke napade, kontrolu uma i slično. 

Njegovo postojanje, kao i utjecaji na okoliš, uvijek su bili dostupni javnosti. Na zvaničnoj web stranici projekta navodi se da “HAARP nije tajan”: 

“Studija utjecaja na okoliš (EIS) provedena je tokom 1992-1993. u skladu sa Zakonom o nacionalnoj politici okoliša. Dokumenti o procesu utjecaja na životnu sredinu uvijek su bili, i sada su, predmet javne evidencije”, navedeno je na stranici projekta HAARP.

Iako su postojanje i operativnost HAARP-a javni, ne postoje dokazi da ga američka vojska koristi u maliciozne svrhe.

Godine 1977. u Ženevi je održana Konvencija o izmjeni okoliša na kojoj je potpisan internacionalni sporazum kojim se zabranjuju vojne ili druge neprijateljske upotrebe tehnika modifikacije životne sredine sa široko rasprostranjenim, dugotrajnim ili ozbiljnim efektima.

Ocjenu teorija zavjere dobijaju tvrdnje da se HAARP tehnologija koristi za kontrolu uma u vojne svrhe, te tvrdnja da se ova tehnologija koristi kako bi se sprovodili eksperimenti koji imaju globalni efekat i koji bi mogli uništiti planetu. Obje tvrdnje nemaju uporište u činjenicama. 

 

Lete li iznad naše zemlje avioni koji “prskaju otrov i pepeo”?

U kompilaciji su prikazani i snimci aviona u letu, dok narator u pozadini govori o avionima koji “prskaju otrov i pepeo”. 

Međutim, ima nešto drugo. Ima činjenica da iznad naše zemlje lete avioni koji prskaju otrov i pepeo, koji uništavaju naše njive, naše useve i zagađuju klimu ovde gdje mi živimo. Ja sam jedne prilike postavio pitanje ko se potpisao da našim nebom lete avioni i da to rade. Dobio sam odgovor da se to iz aviona ostavlja trag od kerozina. 

Priča o “chemtrailsima” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) je teorija zavjere u kojoj se tvrdi da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Poklonici ove teorije zavjere tvrde da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi.

Naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf je 7.7.2019. također pisao o “chemtrailsima”, u analizi “Geoinženjering je stvaran, ali chemtrails nisu, uprkos teoretičarima zavjera”. U ovoj se analizi objašnjava zbog čega avionski tragovi nekada ostaju duže na nebu:

Ono što tim teoretičarima zavjere neprestano izmiče jest činjenica da zračni promet povećava lokalnu temperaturu, čime je efekt hlađenja tim nimalo gustim trakama ledenih oblačića, koji niti ne bacaju značajnu sjenu na površinu Zemlje –  zanemariv. Od leda su, naime, stvarno sastavljene te “zastrašujuće” pruge po nebu: stvara ih susret toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje: ako avion prođe pored već formiranih cirusa, trag će biti daleko manje vidljiv, nego ako prođe po vedrom nebu bez oblaka iznad pustinje.

Na naučnom portalu Scientific American kondenzacijski tragovi se također objašnjavaju na vrlo jednostavan način: 

“Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.” 

Naprosto se radi o tragovima kerozina u susretu s hladnim zrakom, kako i narator sam kaže u videu da mu je odgovoreno. 

Više o “chemtrailsima” čitajte u analizi Raskrinkavanja na ovom linku

Tvrdnju da nas iz aviona “prskaju otrovima i pepelom” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

Podržava li Bill Gates solarni geoinženjering? 

Bill Gates, osnivač Microsofta, koji je česta meta teoretičara zavjere, u ovoj kompilaciji je “okrivljen” da podržava radikalne eksperimente protiv klimatskih promjena - poput solarnog geoinženjeringa. 

Bill Gates podržava prvi experiment na visokoj nadmorskoj visini kao jedno radikalno rješenje za promjenu klime Kreirajući masovni kemiski oblak kojim će hladiti zemlju. To se naziva Solarni Geoinžinjering i izrazito je kontraverzno. Izgledati će ovako:tisuće aviona lete jako visoko i koriste prskalice da izbace u stratosferu milijune tona čestica koje zaustavljaju svjetlost Kreirajući tanki sloj tih kemijskih čestica oko čitavog planeta Sprečavajući time da sunčeve zrake dopru do površine Zemlje. To će replicirati golemu vulkansku erupciju za koju znamo da ohladi Zemlju.

Ideje o geoinženjeringu postoje već decenijama, a kako klimatska kriza dostiže svoj vrhunac, ove ideje privlače i više pažnje.  

Geoinženjering je “niz namjernih i velikih zahvata u Zemljin klimatski sustav s ciljem smanjenja globalnog zatopljenja i promjene klimatskih prilika”, kako se navodi u članku N1 (.hr), objavljenom 10.8.2021. Jedan od načina da se Zemlja “ohladi” geoinženjeringom jeste da se oslobode aerosoli koji bi sunčevo zračenje reflektirali nazad u svemir. No, niko se još uvijek nije usudio da pokuša takvo nešto, jer bi negativne posljedice mogle biti prevelike - nije moguće predvidjeti, između ostalog, da li bi došlo do hemijske reakcije koja bi prouzrokovala više štete nego koristi. Pored toga, oslobađanje aerosola ne bi riješilo problem gomilanja ugljen-dioksida, koji najviše zagrijava Zemlju. 

Kako navodi portal za provjeru činjenica Snopes, Western Journal je u decembru 2020. godine objavio tvrdnju da projekat s Harvarda, nazvan SCoPEx, kojeg dijelom finansira porodica Gates, može izazvati katastrofu na zemlji. Ovaj projekat je dijelom geoinženjering.

No, Snopes navodi da je “istina da je Gates finansirao istraživanje koje uključuje teorijske studije o izvodljivosti upravljanja solarnim zračenjem. Međutim, pogrešna je karakterizacija koja sugerira da SCoPEx nastoji testirati geoinženjering sam po sebi, da je geoinženjering poželjan ishod za ljude uključene u projekat ili da bi sam SCoPEx mogao poremetiti svjetski klimatski sistem.”

Shodno činjenicama, tvrdnju da Bill Gates podržava solarni geoinženjering ocjenjujemo kao dezinformaciju

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 28.07.2021

Youtube: BALKAN INFO RATNIK: ŠTO SE DEŠAVA SA VREMENOM? OVO SVI MORAJU DA VIDE

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija