Raskrinkavanje.ba

Komšić novinaru Tanjuga nije rekao: "Priznaj da je u Srebrenici bio genocid"

Željko Komšić prekinuo je intervju s novinarom Tanjuga nakon što je novinar rekao da nije saglasan s presudama u kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Izvještavajući o ovome, pojedini mediji ustvrdili su pogrešno da je Komšić novinaru rekao “priznaj da je u Srebrenici bio genocid”.

Na portalu Krstarica, 9. novembra 2021. godine objavljen je članak o prekidu intervjua koji je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao za televiziju Novinske agencije Tanjug. Članak je opremljen sljedećim naslovom:

Željko Komšić novinaru Tanjuga: „Priznaj da je u Srebrenici bio genocid“

U članku se u dvije rečenice govori o samom događaju. Kao izvor, u članku portala Krstarica navodi se Novinska agencija Tanjug. 

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da „prizna“ da se u Srebrenici desio genocid.

To je je bio Komšićev razlog da demonstarativno prekine injtervju koji je do tada tekao u polemičkom, ali korektnom tonu.

(Tanjug)

Trenutno dostupni članak o Komšićevom prekidu intervjua objavljen je na portalu Tanjug gotovo tri sata nakon što je objavljen članak portala Krstarice. Ovaj članak naslovljen je identično kao i onaj na portalu Krstarica. Ipak, na alatu za arhiviranje online sadržaja Wayback machine dostupna je ranija verzija članka portala Tanjug. Prikaz arhivirane verzije ovog članka navodi identično vrijeme objave kao i portal Krstarica. Tanjugov članak je, za razliku od Krstaricinog, opremljen videosnimkom intervjua.

Slika: Screenshot arhivirane verzije članka portala Tanjug, Wayback machine, 11.10.2021.

Time je jasno da je izvor netačne tvrdnje o citatu Željka Komšića Novinska agencija Tanjug, za čiju je televiziju Komšić dao intervju i koja je prva imala pristup videosnimku događaja. 

Rečenica “priznaj da je u Srebrenici bio genocid”, stavljena u navodnike, u formi citata, pripisana je Komšiću, između ostalog, i u senzacionalističkim naslovima portala Alo i 24 sedam:

SKANDAL Komšić napao srpskog novinara: "Priznaj, priznaj da je bio genocid u Srebrenici!", a onda vidno uzrujan prekinuo intervju i nastavio da histeriše! (Alo)

Komšićevo iživljavanje nad novinarom: "Priznajte da je bio genocid u Srebrenici!" (VIDEO) (24 sedam)

Ova tvrdnja našla se i u Facebook statusu na profilu Mahira Mešalića, člana Predsjedništva Demokratske Fronte, političke stranke na čijem je čelu Željko Komšić. 

Slika: Screenshot objave s Facebook profila Mahir Mešalić, 9.11.2021.

Ista rečenica, bez navodnika, ali sugestivno prikazana kao citat predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, našla se i u naslovima članaka brojnih domaćih portala:

Komšić novinaru: Ajde priznaj da je u Srebrenici bio genocid (Politika)

Identičnu formu naslova s citatima bez navodnika imali su i portali Srbija danas, Srpska dijaspora, Argumenti, Studio B i Balkan TV.

Pojedini domaći portali takođe su pogrešno ustvrdili da je Komšić novinara “napao”, te da ga je “tjerao” da prizna da se genocid u Srebrenici dogodio. 

/VIDEO/ SKANDAL! Komšić terao srpskog novinara da prizna "genocid" u Srebrenici - KAD GA JE ODBIO, BAHATI POLITIČAR PREKINUO INTERVJU! (Informer)

Članak gotovo identičnog naslova, u kom se tvrdi da je Komšić novinara “tjerao” da prizna genocid, objavio je i portal Pink, dok su portali Alo i Srbija danas ustvrdili da ga je Komšić “napao”. 

Šta su činjenice?

Novinar televizije Tanjug intervjuisao je 9. novembra 2021. godine predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Sarajevu. U dijelu intervjua nakon kojeg je razgovor prekinut, Komšić i novinar razgovarali su o nadležnostima entiteta i države u Dejtonskom sporazumu.

Snimak dijela razgovora nakon kojeg je intervju prekinut dostupan je na YouTube kanalu Radio ZENIT. Iz snimka je sasvim jasno da Komšić novinara nije “tjerao” da prizna genocid niti da je novinara “napao”. Komšić ni u jednom dijelu razgovora nije izgovorio ni rečenicu “priznaj da je u Srebrenici bio genocid”, kako se u naslovima pojedinih portala tvrdi.

Više dužih snimaka intervjua, među kojima je i onaj na kom se vidi prekid razgovora, dostupno je i u članku portala Tanjug. Razgovor između Komšića i novinara Tanjuga, neposredno prije nego je Komšić prekinuo intervju, tekao je ovako:

Novinar: Zločini su činjeni na obe strane.

Komšić: Zločini su činjeni, genocid je presuđen za vojsku Republike Srpske i MUP Republike Srpske. A zločina je bilo svakako. Samo s jednom razlikom. Težina tih zločina je drugačija i to nismo rekli mi, nego međunarodni sudovi. 

Novinar: Dobro, ali žrtve u tom smislu su i na jednoj i na drugoj strani.

Komšić: Sve su žrtve nevine iste za mene, ali genocid je genocid. O tome ne možemo diskutovati [...] ako smo iole ljudi. Ako hoćemo da manipulišemo time, možemo ući i u tu priču, nije problem.

Novinar: Nema potrebe ni za kakvim manipulacijama, ali…

Komšić: Ne, genocid je genocid, slažete li se? I to je presuđen…

Novinar: Ja se neću složiti sa tom konstatacijom, ali moj stav nije bitan u tom smislu.

Komšić: Zašto se nećete složiti? Ne, ne, bitno je, jako je bitno. Zašto se nećete složiti s tom konstatacijom?

Novinar: Da je strašan zločin počinjen, to…

Komšić: Ne, genocid je počinjen. Tako piše u presudama Međunarodnog suda. Genocid. Nije strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili. Ovo je genocid. 

Novinar: To je Vaš stav i…

Komšić: Ne, to nije moj stav, to piše u presudama.

Novinar: Sa kojim ste Vi saglasni, je li tako?

Komšić: A Vi niste, je li?

Novinar: Ja sa tom presudom nisam saglasan.

Komšić: Onda ćete Vi morati sa nekim drugim da radite ovaj intervju. Uživajte u Sarajevu. Hvala Vam. 

Dakle, Komšić nije rekao “priznaj da je u Srebrenici bio genocid.” 

Portal Sputnik je u prvoj verziji svog članka (arhiva dostupna ovdje), takođe u naslovu, Komšiću pripisao nepostojeći citat, ali je u trenutno dostupnoj verziji naslov izmijenjen, te se ta tvrdnja više ne navodi. 

Takođe, snimak i transkript razgovora jasno ukazuju na to da Komšić novinara nije “napao” ili “tjerao” da prizna da je genocid počinjen u Srebrenici. Komšić i novinar Tanjuga polemizirali su o temi nadležnosti kada ga je Komšić pitao da li je saglasan s presudom Međunarodnog suda. Kada je on rekao da nije, Komšić je okončao intervju.

Na Facebook stranici Danas (.ba), 9.11.2021. objavljen je YouTube snimak ovog dijela razgovora, uz status u kojem je istaknuto da su tvrdnje medija netačne.

I nakon više preslušavanja originalnog videa. i to na web stranici Tanjuga, baš nigdje se u videu ne može čuti rečenica u kojoj #Komšić novinaru #Tanjug-a govori:

"Priznaj da je u Srebrenici bio #genocid"

Dakle - #laž i medijska #obmana !!!

Slika: Screenshot objave s Facebook stranice Danas (.ba), 9.11.2021.

Shodno navedenom, članak portala Tanjug u kom se navodi izmišljena izjava Željka Komšića ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi drugi članci koji ističu istu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Dodatno, isti članci dobijaju i ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u tekstu.

Portali u čijim se naslovima tvrdi da je Komšić novinara “napao” ili ga “tjerao” da nešto prizna dobijaju ocjenu dezinformacija

Napomena:

12.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom tekstu, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Alo ispravio je netačne navode u svom tekstu, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

22.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Krstarica ispravio je netačne navode u svom tekstu, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal Politika je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 09.11.2021

Alo: SKANDAL Komšić napao srpskog novinara: "Priznaj, priznaj da je bio genocid u Srebrenici!", a onda vidno uzrujan prekinuo intervju i nastavio da histeriše!

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.11.2021

Tanjug: Željko Komšić novinaru Tanjuga: "Priznaj da je u Srebrenici bio genocid"

Incident se dogodio nakon pitanja o zahtevu za vraćanje dejtonskih nadleznosti Republici Srpskoj na šta je Komšić uzvratio: "O čemu mi onda pricamo?!...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 09.11.2021

Srbija danas (.com): SKANDAL! Komšić napao novinara iz Srbije: Priznaj da je u Srebrenici bio genocid (VIDEO)

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.11.2021

Balkan TV: Komšić novinaru: Ajde priznaj da je u Srebrenici bio genocid

Željko Komšić danas je prekinuo intervju jer novinar nije hteo da se saglasi sa njim da je u Srebrenici počinjen genocid.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.11.2021

Politika: Komšić novinaru: Ajde priznaj da je u Srebrenici bio genocid

Željko Komšić danas je prekinuo intervju jer novinar nije hteo da se saglasi sa njim da je u Srebrenici počinjen genocid.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.11.2021

Krstarica: Željko Komšić novinaru Tanjuga: „Priznaj da je u Srebrenici bio genocid“

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.11.2021

Studio B: Komšić novinaru Tanjuga:Priznaj da je u Srebrenici bio genocid

Skandal u Sarajevu. Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo intervju za TV Tanjug, zato što je novinar odbio njegov zahtev da „prizna“...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.11.2021

Facebook profili i stranice: Mahir Mesalic: Željko komšić prekinuo intervju

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.11.2021

Argumenti: Komšić novinaru Tanjuga: Priznaj da je u Srebrenici bio genocid

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.11.2021

24 sedam: Komšićevo iživljavanje nad novinarom: "Priznajte da je bio genocid u Srebrenici!" (VIDEO)

Incident na intervjuu koji je ovaj političar naprasno prekinuo zbog razlike u stavovima

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.11.2021

Twitter profili: Poligraf.news: Željko Komšić prekinuo intervju

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 09.11.2021

Informer: /VIDEO/ SKANDAL! Komšić terao srpskog novinara da prizna "genocid" u Srebrenici - KAD GA JE ODBIO, BAHATI POLITIČAR PREKINUO INTERVJU!

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.11.2021

Pink: SKANDAL! Komšić terao srpskog novinara da prizna 'genocid' u Srebrenici - KAD JE TO ODBIO, BAHATI POLITIČAR PREKINUO INTERVJU!

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo intervju za medije, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da "p...

 • Dezinformacija