Raskrinkavanje.ba

Krađa podataka i dalje traje

Pogledajte listu još uvijek aktivnih lažnih stranica i nagradnih igri.

“Raskrinkavanje” je svoju prvu analizu o lažnim nagradnim igrama objavilo još u junu ove godine pod naslovom “Lažna stranica trgovačkog lanca “Bingo””. Od tada se u naš inbox javilo više od stotinu čitaoca sa prijavama lažnih stranica i objava. Objavili smo i drugu analizu pod naslovom ““Nagradne igre” kojima se prikupljaju lični podaci na Facebooku: Nestao “Bingoo”, pojavio se “Tropic”” koju smo nekoliko puta proširivali i dopunjavali.

Svaki put, procedura je ista. Stranice traže lajkove, dijeljenja i komentarisanja objave kako bi učestvovali u nagradnoj igri. Onda dobijemo poruku da smo baš mi dobili nagradu i da moramo poslati sliku svoje lične karte.

Odzirom da je prethodna analiza postala nepregledna zbog velikog broja dopuna, odlučili smo napisati novu, te ponovo napomenuti na nekoliko stvari.

Svaku od lažnih stranica i ponuda možete “provaliti” u svega nekoliko trenutaka.

 

Kada je napravljena?Vrlo jednostavno možete otkriti kada je kreirana Facebook stranica. Najlakši način za to jeste klik na profilnu fotografiju. Kada otvorimo fotografiju i kliknemo strelicu ulijevo na našoj tastaturi, moći ćemo vidjeti kada je objavljena prva profilna fotografija, što skoro uvijek daje odgovor na pitanje kada je stranica kreirana. Ukoliko postoji samo jedna profilna fotografija - onda je posao još lakši.

Šta je sve objavljeno?Bez obzira da li je profilna fotografija omogućila da otkrijete vrijeme nastanka stranice, svakako trebate proći kroz objave. Recimo, kako bi utvrdili da je Facebook stranica “Tropic” napravljena 25. juna, potrebno nam je bilo samo otvoriti stranicu. Tu smo primijetili da postoji samo jedna objava - lažna nagradna igra i ništa više. Ista stvar je i sa većinom drugih stranica.

Koliko lajkova ima stranica?Pored toga, vidimo da stranica “Tropic” ima nešto više od 1.000 lajkova, a “Green tex jastuci” tek malo preko stotinu. Ove dosadašnje informacije o vremenu nastanka, broju lajkova i objavljenom sadržaju, već su nam dovoljne da stranice okarakterišemo kao lažne, a nagradne igre kao krađe ličnih podataka.

Postoje li ikakvi detalji?Facebook stranica “Tropic”, “Green tex jastuci”, kao ni bilo koja druga lažna stranica, nemaju nikakve dodatne informacije. Na primjer, dio “o nama/about” je potpuno prazan te nije naveden ni link na web stranicu. Stvarne stranice i profili, pogotovo kod komercijalnih kompanija, uvijek će se potruditi da vam daju što više informacija - adresu, broj telefona, web stranicu.... Ukoliko ne postoji apsolutno nikakva dodatna informacija na stranici osim naziva i profilne fotografije - vjerovatno je lažna.

 

 

Šta uraditi?

Ovim putem želimo istaći da je prijavljivanje ovakvih stranica najbolji, i zapravo jedini način da svoje prijatelje i druge korisnike/ce Facebooka zaštitite od ovakvih prevara. Prijave lažnih stranica su urodile plodom te su neke uklonjena, a pozivamo Vas da isto uradite i sa novim lažnim stranicama. To možete učiniti na sljedeći način:


Kako prijaviti lažnu stranicu putem kompjutera?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "Fraud or scam" zatim “Fake page”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done"

- Kada ste prošli ove korake, kliknite "Završeno"

 

 

 

Kako prijaviti lažnu stranicu na mobitelu?

- Na mobilnoj verziji, kada otvorite Facebook stranicu, opcija se nalazi u donjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Što veći broj ljudi prijavi stranice koje prevarom pokušavaju doći do ličnih podataka korisnika/ca, veća je šansa da će Facebook brže reagovati i ukloniti takve stranice.

 

 

 

 

 

Zašto postoje lažne nagradne igre?

“Raskrinkavanje” na ovo pitanje ne može ponuditi konkretan i potpuno tačan odgovor. Ono što Vam možemo pružiti, jeste nekoliko različitih opcija zašto se ovakve stranice i nagradne igre kreiraju.

  • Trgovina stranicama
    Facebook je prerastao iz društvene mreže u veliko tržište sa reklamama, oglasima, ali i stranicama. Osobe koje se bave portalima, blogovima i/ili Facebook stranicama, pretvorile su to u pravi biznis. “Raskrinkavanje” je do sada na nekoliko mjesta primijetilo trgovinu stranicama. Administratori su spremni dati 5.000 eura i više, ukoliko stranica ima značajan broj pratitelja. Jedan od modela ovog biznisa jeste upravo kreiranja stranica sa zvučnim nazivima koje će na neki način privući lajkove (kao u navedenim slučajevima sa nagradnim igrama). Nakon što stranica sakupi određeni broj lajkova - sve objave sa stranice se brišu, a stranica se prodaje dalje i mijenja svoj naziv. Više pratitelja i lajkova na Facebook stranicama znači više posjeta na linkove koji se dijele putem takvih stranica, što u konačnici znači veći profit za vlasnike.
  • Krađa identiteta
    Mnogo je opasnija situacija za građane ukoliko se u lažne stranice i trgovinu lajkova uključi i krađa podataka. Tako je bio slučaj sa Bingom, tako je sa Tropicom i jastucima, a tako će biti i sa stranicama koje se stalno iznova kreiraju. Više stotina osoba poslalo je fotografije svoje lične karte lažnim stranicama sa nadom da će dobiti vaučere za kupovinu u trgovačkim lancima. Fotografije lične karte i sam identitet će se zasigurno na neki način zloupotrijebiti, a koji je to tačno način zavisi od namjere i kreativnosti onoga ko stoji iza ovakvih prevara. Jedna od mogućnosti jeste kreiranje profila na online kladionicama. Ukoliko je neko ko želi imati profil na nekoj od online kladionica maloljetan, ili je punoljetan/a ali mu/joj iz bilo kog razloga treba novi profil - to može uraditi sa tuđim, odnosno Vašim identitetom. Sve podatke ima - ime, prezime, adresu, matični broj, broj lične karte…

Sa sigurnošću ne možemo znati iz kojeg razloga je kreirana lažna stranica i za šta će Vaši podaci biti iskorišteni. Ono što znamo sigurno jeste da nikada i nikome ne trebate slati Vaše lične podatke putem interneta, a pogotovo ne fotografije ličnih dokumenata.  

 

Nove lažne stranice koje su nam čitatelji prijavili su “Kormazz”, “Vaš FIS” i “Max Tech”. Klikom na naziv svake od njih pristupiti ćete stranicama. Pozivamo Vas da ih prijavite prema nevedenim uputama kako bi bile uklonjene.

Stranice o kojima smo ranije pisali, a koje su još uvijek aktivne i za koje Vas molimo da ih prijavite, su sljedeće (Klikom na naziv svate otvarate stranicu):

 

(Raskrinkavanje.ba)