Raskrinkavanje.ba

Kruženje “plastičnog snijega” u infosferi: Od YouTube-a, preko “Paralela”, do Informera

“Plastični snijeg” ne postoji. Snijeg koji se “ne topi” i koji “crni” je prirodni fenomen.

Na Facebook profilu Ranko Lasica je 14. aprila 2020. objavljen video u kome se tvrdi da  je u Srbiji pao “umjetni snijeg” jer se “ne topi” na vatri upaljača, ali i to da nakon izlaganja otvorenom plamenu “crni kao plastika”.

Iako je u opisu objave koju je do trenutka pisanja ove analize podijelilo više od 8.500 korisnika/ca ove društvene mreže navedeno da je autor snimka snijeg “stavio na plotnu od peći”, snimak prikazuje samo izlaganje snijega plamenu iz upaljača. Ranko Lasica u svom video snimku tvrdi:

Nazovi sneg, što nije sneg ustvari. Jučer nas je preletio avion, pošto je bilo jako malo aviona iznad Srbije, ja sam odmah otišao na Flight Radar i našli smo da je to na liniji Riad - Frankfurt Boing 777 i isprsk’o nas je lepo. Danas imamo sneg koji nije sneg. Znači ne topi se, i jako lepo crni kao plastika. Vode nema, jako je vruć, zanimljivo.

Isti video objavljen je istog dana i u Facebook grupi Istina je da je ravno, u čijem opisu stoji da okuplja sve one koji su spoznali istinu o tome da je zemlja ravna i da je “globus prevara”. Video je objavljen i na istoimenom Youtube kanalu. Snimak je na Twitteru objavljen na profilu Dragan Brajović, dok se na Youtube-u pojavio i na kanalu “Magare”, gdje je imao više od 15.400 pregleda. 

Portal Informer prvi je 15. aprila objavio ovaj video snimak zajedno sa tvrdnjama da je u pitanju “plastični snijeg” prenio u medijski prostor. Portal Webtribune članak je prenio isti dan. Dan kasnije je i portal Dnevno objavio članak u kojem se navode iste tvrdnje, uz napomenu da “točnost tvrdnji na ovoj snimci nije provjerena.”

(VIDEO) OVO NISU ČISTA POSLA! Avion je preleteo iznad Zlatibora i PAO JE SNEG! SAMO, TO NIJE BIO SNEG, A NIKO NE ZNA ŠTA JE! (Informer)

ŠOKANTNA MISTERIJA – Svedok tvrdi: Avion je preleteo iznad Zlatibora i nešto raspršio – PAO JE SNEG ALI TO NIJE SNEG – VIDEO (Webtribune)

(VIDEO) Šokirani seljak: ‘Preletio nas je zrakoplov i pao je snijeg, ali to nije snijeg nego plastika!’ (Dnevno)

O “plastičnom snijegu” se govorilo i u video snimku, odnosno vlogu na YouTube kanalu FES TV na kojem se često objavljuju snimci koji sadrže različite teorije zavjere. Video je objavljen 19. aprila 2020. godine pod nazivom “POČELO JE | SMART MREŽA I PLASTIČNI SNEG”. Taj  video je dobio više od 200.000 pregleda u tri dana, a podijeljen je na 23 različite Facebook stranice i javne grupe gdje je imao dodatnih 1.300 dijeljenja. 

U video snimku na Youtube kanalu FES TV ova teorija o “plastičnom snijegu” je dodatno razrađena, te se tvrdi da je “plastični snijeg” zapravo nastao od mikroplastike i aluminijuma, odnosno bakar oksida koji se ispuštaju iz aviona, te zbog toga smrdi i ne može da gori.

I Federalna televizija je također ranije tvrdila da je padao “plastični snijeg” u kojem je navodno “otkrivena radijacija”

Slične tvrdnje i snimci su se pojavljivali i ranije, a jedan od najsvježijih primjera je snimak objavljen na Facebook profilu Ivica Đeneš 25. marta. Prije toga je priča o “plastičnom snijegu” objavljena na profilu Edina Mehic Mehmedovic 5. februara.

Iste tvrdnje su dvije godine ranije objavljene i u programu javnog emitera - Federalne televizije (FTV), i to u vanjskopolitičkom magazinu “Paralele”, koji je više od 19 godina uređivao i vodio pokojni Mladen Marić. 

Snimak emisije koja je, prema informacijama sa kanala i stranica na kojima je objavljena na FTV-u emitovana 27. januara 2015. godine, nije dostupan na zvaničnoj stranici Federalne televizije, ali smo snimak priloga pronašli na Youtube kanalima Pobjeda Dobra i GLOBAL C.I.R.

U navedenoj epizodi emisije “Paralele” navedeno je da je 2014. godine u SAD-u padao “lažni plastični snijeg”, koji se “ne topi pod utjecajem toplote već tamni, a pod djelovanjem plamena miriše kao nagorjela plastika”. Tada je na javnom emiteru plasirana i informacija o tome da su navodno urađene labaratorijske analize ovog snijega, te da je “u snijegu otkrivena radijacija”. U prilogu se našla i rečenica koja je sastavni dio gotovo svake teorije zavjere a koja govori da su “zvanični mediji u potpunosti ignorisali bilo kakvu priču o plastičnom snijegu”, ali i da se “vlasti nisu oglasile”.

Labaratorijske analize otkrile su da snijeg sadrži velike koncentracije aluminija i barija, a posebno problematičnim se pokazala mala količina vode koja ostaje nakon otopljene mase. Dodatni strah izaziva činjenica kako je u snijegu otkrivena radijacija. Vlasti su nisu oglasile a zvanični mediji u potpunosti su ignorisali bilo kakvu priču o plastičnom snijegu. 

Informaciju o tome da su rađene laboratorijske analize navodnog “plastičnog snijega” nismo uspjeli pronaći iako smo informacije tražili i na našem i na engleskom jeziku. Isto tako, nismo uspjeli pronaći ni izvor tvrdnji da je u “plastičnom snijegu” navodno “otkrivena radijacija”. Na Facebook stranici pokojnog Mladena Marića, dvije godine nakon emitovanja epizode i priloga o ”plastičnom snijegu”, objavljene su identične tvrdnje. 

Tokom 18 godina postojanja emisije “Paralele”, putem FTV kao javne televizije su se vrlo često dijelile potpuno izmišljene i neutemeljene teorije zavjere. Raskrinkavanje je ranije pisalo o nekim neutemeljenim teorijama i lažnim tvrdnjama koje su navođene u emisiji “Paralele”.

Brojni regionalni mediji, poput portala Dnevno, Telegraf, Kodex, Glas Srpske, Haber, BH Index, E Brčko pisali su tokom 2014. godine o tome da je navodni “plastični snijeg” padao u SAD-u. Oni su tada tvrdili da je “riječ o chemtrailsima” ili da je “snijeg produkt HAARP-a. U ovim člancima je takođe bilo navedeno da “mainstream mediji u potpunosti ignorišu lažni snijeg”. 

Iako još ima mnogo skeptika koji i dalje ne vjeruju da se vremenom upravlja ljudskim rukama, mnogi upozoravaju da je upravo manipulacija vremenom najjače oružje moćnih vojnih sila. Moguće je, tvrde pojedini, da je je ovakav snijeg nastao pod uticajem hemikalija koje se raspršuju preko naše planete. Ima i onih koji smatraju da je snijeg produkt HAARP-a, odnosno navodnog tajnog oružja američke vlade kojim se može izvesti bilo koja vremenska prilika i neprilika.

Postoji li “plastični snijeg”?

Portal za provjeru činjenica Snopes također je pisao o “plastičnom” i “lažnom” snijegu još 2014. godine, kada je utvrdio da je u pitanju potpuno izmišljena i naučno neutemeljena priča.

Raskrikavanje, naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Srbije, već se bavio tvrdnjama iz video snimka kojeg je originalno objavio Ranko Lasica 14. aprila ove godine. Redakcija Raskrikavanja kontaktirala je profesora Vladimira Đurđevića, eksperta za meteorologiju, koji predaje na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Đurđević je objasnio da snijeg samo daje utisak da se ne topi: 

On se topi ali je sama grudva snega puna vazdušnih “džepova“ (zbog kojih i njena struktura izgleda vazdušasto) koji upijaju tu vodu. Naime, kada se plamen upaljača približi grudvi, prvi kristali koji su na površini se, naravno, otope i pređu u tečno stanje, ali tu tečnost unutrašnjost grudve upije, odnosno uvuče u svoje mikrošupljine. 

Voda i led ne provode dobro toplotu, kaže Đurđević, te samim tim i treba više vremena da se grudva snijega istopi. 

Kao i sunđer, tako i u ovom slučaju grudva jednostavno upije većinu vode koja nastane topljenjem kristala, što stvara utisak kao da se grudva ne topi“, kaže on.
Upaljač bi morao jako dugo da se drži na površini grudve da bi grudva na kraju počela da se topi.

“Da je snijeg zaista od plastike kao što tvrde teoretičari zavere, u nekom momentu bi grudva i sama počela da gori poput plastične kese”, kako je za Raskrikavanje naveo Đurđević. 

Snopes je u svojoj analizi priložio i video snimak eksperimenta sa paljenjem i zagrijavanjem snijega. Svi snimci u kojima se tvrdi da postoji “plastični snijeg” traju svega nekoliko sekundi i nikada ne prikažu šta se na kraju desi sa snijegom. 

Međutim, na Youtube kanalu The Bad Astronomer objavljen je snimak koji prikazuje šta se desi sa snijegom ukoliko se dovoljno dugo zagrijava. Nakon što je snijeg pokušao otopiti upaljačem, autor snimka je isti snijeg stavio i u tavu. U snimku je prikazano kako se grudva snijega smanji za gotovo pola veličine prije nego što se u tavi pojavi i jedna kap vode. Razlog tome je, kako je već objašnjeno, taj što je voda koja je nastala otapanjem snijega, prvo popunila šupljine u unutrašnjosti grudve. Nakon što se popune sve šupljine, grudva snijega se u nekoliko sekundi u potpunosti pretvori u tečno stanje - a što na snimcima koji tvrde da postoji “plastični snijeg”, nikada nije prikazano. Jer da jeste, teorije o “plastičnom snijegu” ne bi imale smisla.

U video snimku sa profila Ranko Lasica vidljivo je da je grudva značajno smanjila svoju veličinu, upravo jer je zbog topljenja voda popunila unutrašnje šupljine. Ali, kako smo već naveli, nije prikazan nastavak u kojem bi se grudva u potpunosti istopila i pretvorila u tečno stanje, što bi dokazalo da nije u pitanju plastika. 

Zašto postoji crni trag na snijegu?

Raskrikavanje piše i da “Đurđević navodi da ni ovo nije neobično - grudva ‘nagoreva’ zato što na njenoj površini ostaje čađ (lanac ugljenika kao proizvod nepotpunog sagorevanja), što se uvek dešava kada je smanjen dotok kiseonika, kao u ovom slučaju.”

Kada je upaljač blizu objekta, u ovom slučaju grudve, dotok kiseonika se smanjuje što omogućava da je produkcija čađi veća nego inače, pa fini film vode koja se pojavi na površini grudve posle nekoliko sekundi jednostavno zadrži u sebi deo čađi. Ista stvar će se desiti ako plamen upaljača približimo nekom drugom čvrstom objektu, recimo staklu. Što je upaljač bliže objektu, što više smanjujemo dotok kiseonika, više će biti čađi. 

Profesor Đurđević je svoje izlaganje zaključio riječima da bi ovo “trebalo da znaju svi srednjoškolci pa i osnovci”:

Ovo bi trebalo da znaju svi srednjoškolci pa i osnovci. Problem je, navodi on, što se prirodne nauke uče bez jasnog povezivanja sa stvarima koje su nam iskustveno poznate, odnosno sa onim sa čime se susrećemo svakog dana.

Još 2014. godine, kada se tek počelo govoriti o “plastičnom snijegu”, portali na našem govornom području su objasnili ovu pojavu. Između ostalih, T portal u svom članku objasnio je sve ono što je navedeno u ovoj analizi. 

Međutim, jasno i neupitno naučno objašnjenje nije bilo dovoljno FTV-u, kao ni već ranije navedenim portalima koji su o “plastičnom snijegu” iz SAD-a pisali 2014. godine. U prilogu emisije “Paralele” o “plastičnom snijegu” navedeno je da su “mnogi meteorolozi naveli kako je to normalno, te da se snijeg često pretvara direktno u gas kada se zagrije, a da butan koji se uglavnom koristi za upaljače, ostavlja crne tragove na svemu što zapali.” Ali, veći prostor su dobile nove teorije zavjera, o kojima se govorilo duže i opširnije nego o naučnim činjenicama. 

Tako su i u emisiji “Paralele” na javnom emiteru pročitane gotovo identične rečenice sa portala koji su godinu dana ranije tvrdili da je u pitanju posljedica “chemtrailsa” ili “HARP-a”:

Međutim, zbog neobičnog mirisa ostavlja se pitanje da li je i to zbog butana?
Iako još ima mnogo skeptika koji ne veruju da vremenom upravlja ljudska ruka, mnogi upozoravaju da je upravo manipulacija vremenom jedno od najjačih oružja vojne vrhuške. Moguće je da je je ovakav sneg nastao pod uticajem hemikalija, a neki smatraju kako je proizvod HAARP-a, tajnog oružja američke vlade koje može uticati na klimu i vremenske prilike i neprilike”. 

S obzirom na činjenicu da snijeg prikazan na snimcima nije “lažan” niti “plastičan”, te da odgovor na pitanje “zašto se ne topi i zašto je crn” dolazi iz proste fizike, video sa profila Ranko Lasica ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i Informer, koji je prvi u medijski prostor plasirao netačnu informaciju o tome da je u Srbiji “padao plastični snijeg”. Svi koji su prenijeli takve tvrdnje, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

S ove vremenske distance nije moguće utvrditi koji portal je prvi na našem govornom području 2014. godine objavio netačne tvrdnje o “plastičnom snijegu” koji je navodno padao u SAD-u. Zao sve navedene članke iz tog perioda ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti

Osim ocjene prenošenje lažne vijesti za netačne tvrdnje o “plastičnom snijegu”, prilog emisije “Paralele” iz januara 2015. godine također ocjenjujemo kao lažnu vijest, i to zbog netačnih tvrdnji koje govore da su rađene laboratrijske analize “plastičnog snijega”, ali i da je navodno “u snijegu utvrđena radijacija”, a koje nismo uspjeli pronaći nigdje drugo. 

Sve objave, uključujući i one s portala iz 2014. godine, iz emisije “Paralele” iz 2015. godine, iz video snimka sa profila Ranko Lasica, ali i iz članaka iz 2020. godine, ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, s obzirom da su bez ikakvih dokaza ustvrdili da je “plastični snijeg rezultat chamtrailsa ili HARP-a”, odnosno “zaprašivanja iz aviona”.

Svi koji su objavili tvrdnje o “plastičnom snijegu” dobijaju i ocjenu pseudonauka, iz razloga što se manipulativni eksperiment paljenja snijega predstavlja kao naučni dokaz o postojanju tvrdnje da je snijeg umjetni i plastični. 

Napomena: 

10.07.2020: Nakon objavljivanja analize, portali Dnevno i Haber obrisali su članke, zbog čega dobijaju ocjenu demantirano. 

29.10.2021: Portal Telegraf također je objavio ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 14.04.2020

Facebook profili i stranice: Снег на +8...природно не може падати, са хемијом очигледно може.

На тој температури снег би требао бити јужан, међутим изузетно је сув.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 14.04.2020

Facebook profili i stranice: Ранко Ласица: Padao plastični snijeg

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.04.2020

Youtůbe: Magare: Sneg na Zlatiboru(14.04.2020)-Da li nas truju iz aviona?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.04.2020

Youtube: FES TV: POČELO JE | SMART MREŽA I PLASTIČNI SNEG

ČUDNE STVARI LETE NEBOM !

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.04.2020

Informer: (VIDEO) OVO NISU ČISTA POSLA! Avion je preleteo iznad Zlatibora i PAO JE SNEG! SAMO, TO NIJE BIO SNEG, A NIKO NE ZNA ŠTA JE!

Neobična situacija u Srbiji - Čovek u videu tvrdi da je iznad Zlatibora preleteo avion i nešto raspršio

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 15.04.2020

Webtribune: ŠOKANTNA MISTERIJA – Svedok tvrdi: Avion je preleteo iznad Zlatibora i nešto raspršio – PAO JE SNEG ALI TO NIJE SNEG – VIDEO

Neobična situacija u Srbiji – Čovek u videu tvrdi da je iznad Zlatibora preleteo avion i nešto raspršio.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.04.2020

Dnevno.hr: (VIDEO) Šokirani seljak: ‘Preletio nas je zrakoplov i pao je snijeg, ali to nije snijeg nego plastika!’

Na Youtube kanalu Magare osvanula je snimka na kojoj jedan čovjek tvrdi da je iznad Zlatibora u Srbiji “preletio zrakoplov i nešto raspršio”.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2014

Dnevno.hr: VIDEO: NEVJEROJATNO: Lažan snijeg padao diljem SAD-a; je li ovo dokaz da vremenom upravljaju ljudi?!

Je li ovo dokaz geoinženjeringa? Potpuno lažni, plastični snijeg zabijelio je SAD.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Teorija zavjere 02.02.2014

Telegraf: ŠTA SE OVO DEŠAVA: Plastični sneg padao u SAD! (VIDEO)

Jaka snežna oluja pogodila jugoistočni deo Sjedinjenih Država. Vlasti su dobile na hiljade prijava, najviše u Džordžiji, da je sneg koji je pao u veli...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 02.02.2014

Kodex: Šta se ovo dešava? Plastični snijeg padao u SAD! (VIDEO)

Jaka snježna oluja pogodila jugoistočni dio Sjedinjenih Država. Vlasti su dobile na hiljade prijava, najviše u Džordžiji, da je snijeg koji je pao u v...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2014

Glas Srpske: Nova teorije zavjere: Lažan snijeg padao širom SAD-a

Iznenada, oluja je paralizirala jugoistočni dio SAD-a i izazvala je veliku pomutnju, o čemu su izvještavali svi svjetski mediji. Zaboravili su napomen...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2014

Kamenjar: ‘Lažni snijeg’ padao diljem SAD-a; je li ovo dokaz da vremenom upravljaju ljudi?!

Je li ovo dokaz geoinženjeringa? Potpuno lažni, plastični snijeg zabijelio je SAD.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 02.01.2014

Moj: Snijeg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!

Je li ovo dokaz geoinženjeringa? Potpuno lažni, plastični snijeg zabijelio je SAD.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2014

Haber: Da li ovo i nas čeka – Snijeg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!

Oluja u Americi je paralizovala jugoistočni dio te zemlje i izazvala veliku pometnju, o čemu su izvještavali svi svjetski mediji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Teorija zavjere 31.01.2014

BH index: Da li ovo i nas čeka: Snijeg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!?

Oluja u Americi je paralizovala jugoistočni dio te zemlje i izazvala veliku pometnju, o čemu su izvještavali svi svjetski mediji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2014

eBrčko: Snijeg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!

Oluja u Americi je paralizovala jugoistočni deo te zemlje i izazvala veliku pometnju, o čemu su izveštavali svi svetski mediji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.02.2014

Magazin.ba: Snijeg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!

Je li ovo dokaz geoinženjeringa? Potpuno lažni, plastični snijeg zabijelio je SAD.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.02.2014

GoBiH: VIDEO: Sneg otporan na toplotu okovao SAD, Amerikanci krive HAARP!

DA LI OVO I NAS ČEKA

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti